Κρατήστε το όνομα: Ο Σαμοντούροβ «σπάει» τα κοντέρ στα 16 του (vids+pics)

Ο Αύγουστος του 2021 θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ο μήνας που ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ «συστήθηκε» στο ευρύ μπασκετικό κοινό. Ο ρόλος της ακαδημίας ΔΕΚΑ και το παράδειγμα της.

Τα μεγάλα λόγια είναι «φτώχια». Ειδικά όταν μιλάμε για έφηβους αθλητές, που τώρα βγαίνουν από το… αβγό τους. Τα μυαλά κάποιων παιδιών παίρνουν εύκολα «αέρα» όταν οι πρώτες διακρίσεις στα τμήματα υποδομής κάνουν την εμφάνιση τους.

Οπότε πρέπει να αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις 15χρόνων, 16χρόνων αθλητών με ευλάβεια και σύνεση, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και υπερβολές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάτι το οφθαλμοφανές δεν θα πρέπει να τονιστεί, να επικροτηθεί και να συντελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά που ακολουθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το καλοκαίρι του Αλέξανδρού Σαμοντούροβ είναι κάτι περισσότερο από άξιο προσοχής. Σε μία περίεργη σεζόν με «λουκέτο» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις περισσότερες ακαδημίες, το ελληνικό μπάσκετ έδειξε ότι έχει «πνοή» μέσα από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα που διεξήχθησαν με επιτυχία.

Δεν είναι μόνο ο 16χρόνος φόργουορντ της ακαδημίας ΔΕΚΑ αλλά και πολλά άλλα νεαρά παιδιά που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον (επιφυλασσόμαστε να τα παρουσιάσουμε διεξοδικά σύντομα). Όμως, η δική του περίπτωση είναι η πιο «χτυπητή». Εκείνη που τραβά τα βλέμματα πάνω της και σε «αναγκάζει» να κρατήσεις το όνομα του, για να το θυμάσαι στο μέλλον. Όπως δηλαδή τραγουδά ο Fort Minor σε ένα από πιο γνωστά τραγούδια που ακούνε οι αθλητές για να αποκτήσουν κίνητρο…

Δεν είναι δα και πολλοί οι νεαροί που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να συμμετέχουν την ίδια χρονιά σε δύο Πανελλήνια πρωταθλήματα με απόσταση τριών ημερών! Ακόμα λιγότεροι είναι οι αθλητές που έχουν το ίδιο καλοκαίρι συμπεριληφθεί στη καλύτερη πεντάδα τόσο του Πανελληνίου πρωταθλήματος Παίδων, όσο και του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων. Τέλος, θαρρώ ότι δεν υπάρχει κανένας παίκτης στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος ψηφίστηκε MVP Πανελληνίου πρωταθλήματος βγαίνοντας παράλληλα πρώτος σκόρερ, χωρίς η ομάδα του να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ δεν είναι κάποιος άγνωστος στο «χάρτη», ούτε ήταν κάτι το ανέλπιστο τα δύο τουρνουά που έκανε. Μιλάμε για έναν αθλητή, ο οποίος έχει την τύχη να βρίσκεται από μικρή ηλικία στην ακαδημία ΔΕΚΑ (του Νίκου Χατζηβρέττα). Δηλαδή σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες μπάσκετ όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της χώρας. Η ΔΕΚΑ τα τελευταία έξι χρόνια (ιδρύθηκε το 2015) βγάζει το ένα ταλέντο μετά το άλλο, παραδίδοντας μαθήματα στις μεγάλες ομάδες για το πώς παράγεις παίκτες. Η παρουσία της στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων είναι πλέον συνεχής, ενώ έχει και ανδρική ομάδα! Μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική (τέταρτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ) και στελεχώνεται αποκλειστικά στις ακαδημίες. Στη ΔΕΚΑ δεν μετρά το αποτέλεσμα, δεν ενδιαφέρει κανέναν προπονητή αν θα κερδηθούν 5 ή 20 παιχνίδια σε μία σεζόν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν από την ακαδημία κάθε χρονιά όσο το δυνατόν περισσότεροι έτοιμοι παίκτες, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα περσινό παιχνίδι της Γ’ Εθνικής με τον Πανσερραϊκό στο οποίο αγωνίστηκαν ΜΟΝΟ παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία και έχουν γεννηθεί τη νέα χιλιετία…

Η ΔΕΚΑ κατέκτησε την τέταρτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων (25/08-29/08) που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝΘ και την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων (01/09-05/09) στο Μαρούσι. Όμως αυτό ουδεμία σημασία δεν έχει… Καμία σημασία δεν έχει το ποιος κατακτά τον τίτλο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, μιλάμε απλά για μία πιστοποίηση της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες.

Η νίκη και το πρωτάθλημα δεν θα έπρεπε να είναι ο αυτοσκοπός. Ο Σαμοντούροβ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σαν σέντερ από μικρή ηλικία λόγω του ύψους του (2.07 μ.) αλλά ο Νίκος Χατζηβρέττας και οι άνθρωποι της ΔΕΚΑ βλέποντας τη σπάνια τεχνική κατάρτιση τον έχουν κάνει έναν φόργουορντ που σκοράρει με κάθε τρόπο από κοντά και από την περιφέρεια. Γιατί τα κατάφεραν; Διότι δούλεψαν με το παίκτη και δεν τον… θυσίασαν στο βωμό του αποτελέσματος.

Οι μέσοι του όροι στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων προκαλούν… ίλιγγο. Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια αλλά στη περίπτωση του δεν ισχύει αυτό. 24.5 πόντοι, 16.5 ριμπάουντ, 2+ ασίστ-κλεψίματα-τάπες ανά παιχνίδι. Πως να μην βγει MVP και ας ηττήθηκε η ομάδα του;

Δύο ευχές για το φινάλε. Μακάρι στο μέλλον κι άλλες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΚΑ. Το ελληνικό μπάσκετ το χρειάζεται. Και φυσικά μακάρι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ να συνεχίσει να δουλεύει και να φτάσει στον ουρανό.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.