Ζαν Πιερ Μπελτουάζ: Ο Γάλλος ήρωας της F1

Ο Ζαν Πιερ Μπαλτουάζ, μπορεί να είδε πρώτος της καρώ σημαία μόλις μία φορά, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον συνεπείς οδηγούς ταχύτητας.

Ο Ζαν Πιερ Μπαλτουάζ, μπορεί να είδε πρώτος της καρώ σημαία μόλις μία φορά, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον συνεπείς οδηγούς ταχύτητας.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες μοτοσικλετών ανεβαίνοντας όλα τα κυβικά, από 50, 125, 250 και 500. Καλύτερη θέση του ήταν η 6η στα 50 κυβικά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1964. Το «σημάδι» για να αφήσει τις μοτοσυκλέτες ήταν ένα φοβερό ατύχημα στον 12ωρο γύρο της Ρεμς την ίδια χρονιά. Έσπασε τον ώμο του και πολλά άλλα..κόκαλα με αποτέλεσμα η κίνηση του να μην είναι ποτέ η ίδια.
Άλλα δεν ήταν από τους τύπους που το έβαζε κάτω.
Σύντομα μεταπήδησε στους αγώνες αυτοκινήτων, παίρνοντας τον τίτλο στην Γαλλική F3 και την Ευρωπαϊκή F2.
Ο Μπελτουάζ μεταπήδησε στην F1 στα τέλη των ‘60s, οδηγώντας κυρίως για την ομάδα της Matra, την οποία εκπροσώπησε πολλάκις και στις 24 ώρες του Le Mans. Συνολικά έτρεξε σε 86 Grand Prix με την Matra και την BRM.
Κέρδισε μόλις μία φορά, επικρατώντας στο βροχερό GP Μονακό του 1972, στην 17η και τελευταία νίκη της BRM.
Αυτή η νίκη όμως ουσιαστικά επί… γαλλικού εδάφους, ήταν αρκετή για να τον κάνει κοσμαγάπητο στην χώρα του και όχι μόνο.
Άλλες οκτώ φορές στην καριέρα του κατάφερε ν’ ανέβει στο πόντιουμ των νικητών με δεύτερη και Τρίτη θέση.
Τέλος, το 1974 πήρε τέσσερις νίκες με την Matra στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), στις πίστες των Nürburgring, Watkins Glen, Paul Ricard και Brands Hatch.
Άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 77 ετών στις 5 Ιανουαρίου του 2015 στο Ντακάρ, όπου βρισκόταν για διακοπές.
«Μετά από ένα εγκεφαλικό το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου και μια εγκεφαλική αιμορραγία στις 2 Ιανουαρίου, η οποία τον βύθισε σε κώμα, ο Ζαν-Πιέρ Μπελτουάζ, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο του Ντακάρ για έξι ημέρες, πέθανε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου» έγραφε η οικογένεια του εκλιπόντος σε ανακοίνωσή της.
Το σίγουρο είναι ότι δεν ξεχάστηκε ποτέ, από τον κόσμο και τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας