1983, η άγνωστη ιστορία μιας παραλίγο παγκόσμιας καταστροφής

Κατά κοινή ομολογία, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει, αν υποθέσουμε ότι είχε φύγει ποτέ. Μπορεί ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να μην έχει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της εποχής της ΕΣΣΔ, αλλά αυτή η διαφορά απέχει πολύ από το να αποτελέσει αφορμή για εφησυχασμό. Ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας «Αρμαγεδώνας» ακόμη και με τυχαία αφορμή σε έναν κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα ήταν...

Κατά κοινή ομολογία, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει, αν υποθέσουμε ότι είχε φύγει ποτέ. Μπορεί ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να μην έχει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της εποχής της ΕΣΣΔ, αλλά αυτή η διαφορά απέχει πολύ από το να αποτελέσει αφορμή για εφησυχασμό.

Ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας «Αρμαγεδώνας» ακόμη και με τυχαία αφορμή σε έναν κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν τον Ψυχρό Πόλεμο τόσο επικίνδυνο. Και ο κόσμος παραμένει γεμάτος πυρηνικά όπλα και σήμερα. Το παρελθόν, λοιπόν, διδάσκει και μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, ο κίνδυνος αυτός έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει ολέθρια πραγματικότητα τον Νοέμβριο του 1983.

Και μάλιστα η κυβέρνηση Ρίγκαν, φέρεται να μην έχει ιδέα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται στο νέο βιβλίο του ο Βρετανός ιστορικός και κινηματογραφιστής, Τέιλορ Ντάουνινγκ (Taylor Downing), με τίτλο, «1983: Ο κόσμος στο χείλος της καταστροφής».

Το σκηνικό της απειλής

Όπως αναφέρει  το «Τhe Nation» παρουσιάζοντας το βιβλίο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι σοβιετο-αμερικανικές σχέσεις είχαν φθάσει στο ναδίρ. Με τον γνωστό για τη φιλοπολεμική και αντισοβιετική ρητορική του, Ρόναλντ Ρίγκαν, στο τιμόνι του Λευκού Οίκου – μια προεδρία που μέχρι σήμερα αποτελεί την «επιτομή» του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ με μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική κούρσα – η σοβιετική ηγεσία θεωρούσε πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να ετοιμαζόταν για ένα «προληπτικό» πυρηνικό χτύπημα εναντίον της Μόσχας.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.