Μερκούρη: Εγώ γεννήθηκα και θα πεθάνω Ελληνίδα, ο Παττακός γεννήθηκε και θα πεθάνει φασίστας!


Ήταν 12 ιουλίου του 1967, όταν η χούντα των Συνταγματαρχών αποφασίζει να αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη για τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον των πραξικοπηματιών. Η Μελίνα Μερκούρη, τα μεσάνυχτα της αποφράδας 21ης Απριλίου, βρισκόταν στο εξωτερικό, καθώς ήδη είχε αναγνωριστεί καλλιτεχνικά και πραγματοποιούσε εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ της...
Δημοσίευση: 12/07/2019 - 14:14

Ήταν 12 ιουλίου του 1967, όταν η χούντα των Συνταγματαρχών αποφασίζει να αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη για τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον των πραξικοπηματιών.

Η Μελίνα Μερκούρη, τα μεσάνυχτα της αποφράδας 21ης Απριλίου, βρισκόταν στο εξωτερικό, καθώς ήδη είχε αναγνωριστεί καλλιτεχνικά και πραγματοποιούσε εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, όπου έπαιζε στο «Ίλια Ντάρλινγκ» με τον Ζυλ Ντασσέν.

Ο Μάνος Χατζιδάκης ήταν αυτός που την ενημέρωσε για το πραξικόπημα. Η Μελίνα δεν έχασε στιγμή. Με δάκρυα στα μάτια κάνει δηλώσεις σε αμερικανικά μέσα κατά της Χούντας.

Οι πραξικοπηματίες, μέσω του Παττακού, ανακοινώνουν ως αντίποινα την αφαίρεση της ιθαγένειάς της, για να λάβουν από τη Μελίνα Μερκούρη μια ιστορική απάντηση: «Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας».

Η δήλωση για τον Παττακό (στο 4:20)
[jwplayer | file=http://www.youtube.com/watch?v=XyXh2L-aQfE]
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr