Οι διαρρήκτες του FBI

Το τέλειο έγκλημα είναι πιθανότερο είναι πετύχει όταν δεν παρακολουθεί κανείς. Έτσι μια νύχτα 46 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1971, όταν ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέζιερ αναμετριούνταν στο ριγκ για πάνω από 15 γύρους οκτώ διαρρήκτες παραβίασαν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και άρπαξαν όλα τα έγγραφα που...

Το τέλειο έγκλημα είναι πιθανότερο είναι πετύχει όταν δεν παρακολουθεί κανείς. Έτσι μια νύχτα 46 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1971, όταν ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέζιερ αναμετριούνταν στο ριγκ για πάνω από 15 γύρους οκτώ διαρρήκτες παραβίασαν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και άρπαξαν όλα τα έγγραφα που κατάφεραν να βρουν. Στη συνέχεια τα έστειλαν σε δημοσιογράφους. Η ομάδα των οκτώ ατόμων έμεινε στην ιστορία ως «οι διαρρήκτες του FBI». Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

 
Οι διαρρήκτες δεν πιάστηκαν ποτέ. Έκλεψαν έγραφα τα οποία διοχέτευσαν ανώνυμα σε εφημερίδες και αυτή ήταν η πρώτη «τρικλοποδιά» που δέχτηκε η πρακτική παρακολούθησης του FBI. Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δράση του whistblower, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έφερε στο φως σειρά τρανταχτών στοιχείων για τις παρακολουθήσεις της NSA, ανοίγοντας παγκόσμια συζήτηση για το θέμα. Οι διαρρήκτες του 1943 μέχρι και τώρα έχουν παραμείνει σιωπηροί για τη δράση τους που αμαύρωσε την κραταιά υπηρεσία, ιδιαίτερα επί Έντγκαρ Χούβερ.
 
«Όταν μιλούσα με ανθρώπους για τα όσα έκανε το FBI, κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει» λέει ένας από τους διαρρήκτες, ο 63χρονος Κιθ Φόρσιθ. «Υπήρχε μόνο  ένας τρόπος να πειστούν κι αυτός ήταν να δουν τις αποδείξεις γραπτώς».

[jwplayer |file=http://www.youtube.com/watch?v=KQk5cUMhI8k]
 

Κιθ Φόρσιθ

Οι οκτώ
 
Στη διάρρηξη συμμετείχαν συνολικά οκτώ άνδρες και γυναίκες. Σε αντίθεση με τον Σνόουντεν που έκλεψε χιλιάδες ψηφιακά αρχεία της NSA από σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι διαρρήκτες του FBI έπραξαν όπως αναλογούσε στον 20ο αιώνα. Παρακολουθούσαν τα γραφεία για μήνες και φορούσαν γάντια όταν φόρτωναν τα έγγραφα σε βαλίτσες τις οποίες στη συνέχεια φόρτωσαν σε αυτοκίνητα. Όταν η επιχείρηση τελείωσε αρκετοί έμειναν προσηλωμένοι στην αντιπολεμική τους δράση, ενώ άλλοι όπως ο Τζον και η Μπόνι Ρέϊνς αποφάσισαν πως αυτή ήταν η τελευταία πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στο πόλεμο του Βιετνάμ και σε άλλες ανάλογες ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.