«Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου»

Με τον όρο «ο Πόλεμος του ποδοσφαίρου» έμεινε στην ιστορία η πολεμική σύρραξη του 1969, μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας. Οι δύο χώρες, αμερικανικά προτεκτοράτα, συναντήθηκαν στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου για μια θέση στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Τρεις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, θα αποτελούσαν αφορμή για έναν πόλεμο που θα άφηνε πίσω του 6.000 νεκρούς και 100.000 άστεγους...

Με τον όρο «ο Πόλεμος του ποδοσφαίρου» έμεινε στην ιστορία η πολεμική σύρραξη του 1969, μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας. Οι δύο χώρες, αμερικανικά προτεκτοράτα, συναντήθηκαν στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου για μια θέση στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Τρεις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, θα αποτελούσαν αφορμή για έναν πόλεμο που θα άφηνε πίσω του 6.000 νεκρούς και 100.000 άστεγους.

Τα αίτια

Οι σχέσεις των δύο πρώην ισπανικών αποικιών ήταν τεταμένες επί μια δεκαετία. Τα εσωτερικά προβλήματα στεκόντουσαν εμπόδιο στην ήρεμη γειτνίαση. Το Ελ Σαλβαδόρ αντιμετώπιζε πρόβλημα υπερπληθυσμού. Με έκταση περίπου όσο της Πελοποννήσου αριθμούσε 3.000.000 κατοίκους. Στην άλλη πλευρά της βορειοανατολικής συνοριογραμμής, η Ονδούρα με έκταση λίγο μικρότερη από της Ελλάδας, είχε μόλις 2.333.000 κατοίκους. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο κοινωνιών ήταν η φτώχεια και οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Λόγω του υπερπληθυσμού, από τις αρχές του 20ου αιώνα, αρκετοί Σαλβαδοριανοί αναζητούσαν την τύχη του στη γειτονική Ονδούρα. Με το πέρασμα του χρόνου οι μετανάστες κατάφεραν να ανελιχθούν κοινωνικοοικονομικά. Τη δεκαετία του 60, περίπου 350.000 Σαλβαδοριανοί, 15% του πληθυσμού, ζούσαν στην Ονδούρα, κατέχοντας μεγάλες εκτάσεις γης. Η οικονομική κατάσταση των «μεταναστών» ήταν για τους ιθαγενείς προκλητική, ανυπόφορη αν συνυπολογιστεί πως οι περισσότερες γεωργικές εκτάσεις βρισκόντουσαν στα χέρια λίγων πλούσιων Ονδουριανών οικογενειών αλλά και της αμερικανικής εταιρείας United Fruit, που παράγει τις γνωστές μπανάνες «Τσικίτα».

Η πίεση του λαού προς τον δικτάτορα της Ονδούρας Οσβάλντο Λόπες Αρεγιάνο για αλλαγή της οικονομικής δομής ήταν έντονη. Υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών, ο Αρεγιάνο αποφασίζει αναδασμό. Οι μεγαλογαιοκτήμονες και η «Τσικίτα» είναι τόσο ισχυροί που ο Αρεγιάνο δεν θα τολμούσε να θίξει τα συμφέροντα τους. Οι μετανάστες Σαλβαδοριανοί γαιοκτήμονες, όμως, ήταν εύκολος στόχος δεδομένου ότι ήταν ανεπιθύμητοι από την πλειοψηφία της κοινωνίας της Ονδούρας. Ο δικτάτορας δημεύει την περιουσία τους και τη μοιράζει στους ντόπιους ακτήμονες.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.