Μια νύχτα στο Μπακού

Άρσεναλ και Τσέλσι μετακομίζουν, χωρίς πολλούς ακόλουθους, στην Κασπία Θάλασσα με τον Αζάρ να ονειρεύεται τη Ρεάλ, τον Σάρι τη Γιουβέντους και τον Έμερι το Champions League.

Στη σεζόν όπου τα δισεκατομμύρια της Premier League «έσβησαν» τους μεγάλους ανταγωνιστές των Άγγλων, το Europa League κρίνεται στην ανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης σε μια γιορτή του Λονδίνου, με ελάχιστους Λονδρέζους…

Έχει πολλά να κερδίσει, άλλα τόσα να χάσει

Το τελείωμα της Άρσεναλ στην Premier League ήταν αυτοκαταστροφικό. Από την Πρωτοχρονιά έως την Πρωταπριλιά κατέγραψε οκτώ νίκες, μία ισοπαλία, δύο ήττες. Είχε κάνει το comeback και ήταν στην τελευταία στροφή για να βγει στη λεωφόρο του Champions League. Στις επτά εναπομείνασες αγωνιστικές –με εύκολο πρόγραμμα- νίκησε μόνο δύο φορές, ηττήθηκε τέσσερις. Εκεί που πίστευε πως θα προλάβει το μετρό, η πόρτα έκλεισε μπροστά στα μούτρα της κι ο συρμός αποχώρησε.

Κι εκεί που την έχεις καταδικασμένη, βγάζει χαρακτήρα στην Ευρώπη. Ανατρέπει την κατάσταση με τη Ρεν κι αποκλείει με τέσσερις νίκες δύο εκ των φαβορί του θεσμού, Νάπολι και Βαλένθια. Τώρα λοιπόν έρχεται ο επόμενος συρμός. Εξάλλου η επιστροφή στους ομίλους ήταν εξ αρχής ο πρώτος στόχος της σεζόν. «Όσα πέτυχε ο Αρσέν Βενγκέρ σε αυτό το σύλλογο είναι σπουδαία. Κατάφερε να βάλει μια πινελιά ποιότητας, η ομάδα έπαιζε αλέγρο ποδόσφαιρο, ωστόσο σταδιακά έχασε το γονίδιο του ανταγωνισμού. Αυτό μου ζητήθηκε από τη διοίκηση, γι’ αυτό με προσέλαβαν». Σαφής ο Ουνάι Έμερι


Σε μόνιμο μεταβατικό στάδιο

Μετά την πρώτη θητεία Μουρίνιο και την απόλυσή του το Σεπτέμβριο του 2007, η Τσέλσι είναι ένα γιοφύρι το οποίο την ημέρα ο Αμπράμοβιτς το κτίζει και το βράδυ το γκρεμίζει. Οι «Μπλε» θριαμβεύουν συνήθως σε καταστάσεις χάους και αναβρασμού: πήραν το Champions League με τον υπηρεσιακό Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Και το Europa League με τον άνθρωπο που τον αντικατέστησε μεσούσης της επόμενης σεζόν, Ράφα Μπενίτεθ.

Σε αυτό το σύλλογο πήγε ο πρωτάρης Μαουρίτσιο Σάρι. Ένας 60αρης που δεν είχε φύγει από τη χώρα του και που μέχρι το 2015 πάλευε με τις…Περούτζες και τις Πεσκάρες του ιταλικού calcio, για να μας προσφέρει αργότερα την απολαυστική Νάπολι. Στην πατρίδα του επιμένουν πως ο τελικός θα είναι το τελευταίο του ματς, καθώς τον περιμένει η Γιουβέντους. Υπό τις παρούσες συνθήκες η απαγόρευση μεταγραφών που έχει επιβληθεί στους «Μπλε» σημαίνει πως πέραν του Πούλισιτς, μεταγραφές δεν θα υπάρξουν. Άρα με ποιό τρόπο ο Σάρι θα αναδομήσει την Τσέλσι, εάν κι εφόσον παραμείνει; Το ξέσπασμά του στη χθεσινή προπόνηση, όσο κι αν ο σύλλογος έδωσε τη δική του εξήγηση, δείχνει άνθρωπο που τελεί υπό σύγχυση και δε μεταφέρει ηρεμία στους παίκτες του. 

Στρατηγήματα

Ο Σάρι δεν έχει κατορθώσει να εμφυσήσει πλήρως τη φιλοσοφία του στη νέα ομάδα του. Αυτό απαιτεί μεν χρόνο, σίγουρα δε κι άλλους παίκτες. Το ποδόσφαιρο με τις καπνισμένες κάννες των Ναπολιτάνων, δεν εμφανίστηκε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Αφήστε που ο «Comandante» είναι και δογματικός. Το σύστημα πάνω απ’ όλα. Στον προηγούμενο αγώνα των δύο αποψινών φιναλίστ τον Ιανουάριο στο «Emirates», ο Ιταλός είχε –λανθασμένα- επιλέξει τον Αζάρ ως ψευτοεννιάρι, με Πέδρο και Γουίλιαν στα άκρα. Δεν θα το επαναλάβει.

Η ομάδα του είχε ηττηθεί άνετα με 2-0. Η νίκη του πρώτου γύρου με 3-2 στο «Stamford Bridge» είναι πολύ μακρινή, χρονικά και τακτικά από τις τωρινές ομάδες. Στον αποψινό αγώνα δεν ξέρει εάν θα έχει τον πολύτιμο Καντέ. Λόφτους-Τσικ (σε μεγαλύτερο βαθμό) και Χάντσον-Οντόι (σε μικρότερο) είχαν βοηθήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Κι αυτοί στο απουσιολόγιο, όπως και το πιο σταθερό στόπερ, ο Ρούντιγκερ. 

Ο Έμερι, εξπέρ του Europa League με τρεις κατακτήσεις, έχει τις βασικές αρχές του, ωστόσο παίρνει κι άλλους τακτικούς δρόμους. Άμυνα με 3 ή με 4 όπως στον προηγούμενο αγώνα με την Τσέλσι; Σε ένα ματς που κλειδί απεδείχθη στην κορυφή του κέντρου ο τραυματίας απόψε Ράμζεϊ. Η οποία απουσία γίνεται ακόμη πιο μεγάλη συνδυαζόμενη με εκείνη του Μχιταριάν. Άρα o Βάσκος προπονητής θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη εμφάνιση από τον απρόβλεπτο Εζίλ. 

French Connection

Δεδομένο είναι πως καμία από τις δύο ομάδες δεν νιώθει άνετα στα «χαμηλά μέτρα». Ειδικά η αμυντική λειτουργία της Άρσεναλ είναι θλιβερή. Από την πρώτη δεκάδα της Premier League, μόνο η προβληματική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γουέστ Χαμ δέχθηκαν περισσότερα γκολ. Επομένως αγαπητά παιδιά μου επιτεθείτε!

Από την μία πλευρά Ομπαμεγιάνγκ + Λακαζέτ = 50 γκολ. Το δίδυμο έχει πετύχει τα 8 τελευταία γκολ των «Κανονιέρηδων» στο δρόμο για τον τελικό και τα 14 από τα 16 σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Γκαμπονέζος έμαθε μπάλα στη Γαλλία κι ο παρτενέρ του στις ακαδημίες της Λιόν. Όταν ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει. 


Στον αντίποδα ο ασύγκριτος Αζάρ, που αναμένεται να στήσει το τελευταίο πάρτι του με τη φανέλα της Τσέλσι. Ο Ζιντάν τον περιμένει στη Μαδρίτη. Το πρώτο τρόπαιο του με τους «Μπλε» ήταν το Europa League το 2013, μολονότι δεν είχε αγωνιστεί στον τελικό με την Μπενφίκα, τραυματίας γαρ. Γιατί να μην κλείσει με ένα ακόμη τον κύκλο του. Τα φετινά πεπραγμένα του; 16 γκολ και 15 ασίστ στην Premier League, η καλύτερη σεζόν του. Κι ο Βέλγος ανδρώθηκε στη Γαλλία.



Στην κορυφή ο Σάρι αναμένεται να προτιμήσει έναν πρωταθλητή κόσμου, κι όχι τον Ιγουαΐν. Ο Ζιρού είναι σαν το παλιό ΚΚΕ. Ο Ζιρού «εσωτερικού» με μόλις δύο γκολ σε 7 εμφανίσεις με φανέλα βασικού στην Premier League. Κι ο Ζιρού «εξωτερικού» με 10 γκολ σε 13 αναμετρήσεις στο Europa League. Εν ολίγοις, επειδή ευκαιρίες θα γίνουν κι αφού τα βέλη είναι φαρμακερά, όποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια, θα πανηγυρίσουν την κούπα…

Go Εast

Οι Pet Shop Boys –κορυφαίο synth pop ντουέτο το οποίο γνωρίστηκε στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου- διασκεύασαν στις αρχές των ’90s το Go West, αλλά ο αγγλικός «εμφύλιος» θα διεξαχθεί στο ανατολικότερο σημείο στο οποίο έχει γίνει ποτέ ευρωπαϊκός τελικός. 4.000 χιλιόμετρα χωρίζουν το Λονδίνο με το Μπακού. Οι ομάδες πήραν συνολικά 12.000 εισιτήρια. Τα μισά επεστράφησαν. Τουλάχιστον αυτοί θα ταξιδέψουν. Τί να πει κι ο Μχιταριάν… Πινελιά από Τσεχία μεριά. Ο Πετρ Τσεχ βάζει τέλος στη σταδιοδρομία του και στη λογική του happy end, αρκετοί θα ήθελαν να τον δουν να σηκώνει το τρόπαιο. Αλατοπίπερο στην ιστορία προσθέτει το γεγονός πως αναμένεται να αναλάβει θέση τεχνικού διευθυντή στην…Τσέλσι! Λέτε όμως να ήρθε επιτέλους η ώρα να δούμε έναν Έλληνα να σηκώνει ευρωπαϊκό διασυλλογικό τρόπαιο


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.