Bloodstained: Ritual of the Night Review

The night is dark and full of terrors…Δεν περίμενα να γράψω το συγκεκριμένο review. Όχι επειδή δεν...

The night is dark and full of terrors…

Δεν περίμενα να γράψω το συγκεκριμένο review. Όχι επειδή δεν με ενδιέφερε το Bloodstained: Ritual of the Night. Το αντίθετο μάλιστα. Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, από την συνταρακτικά επιτυχημένη καμπάνια συλλογής πόρων του Bloodstained στο Kickstarter, παρακολουθώ την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τίτλου με μεγάλο ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, ως ο Castlevania expert μας το review αυτό άνηκε δικαιωματικά στον αρχισυντάκτη μας Παντελή. Βλέπετε ο δημιουργός του Bloodstained: Ritual of the Night, Koji Igarashi, δηλώνει ανοιχτά ότι το δημιούργημά του είναι πνευματικό τέκνο του θρυλικού Castlevania: Symphony of the Night, στο οποίο είχε υπάρξει και συντελεστής.

Μετά την άρνηση της Konami, στην οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς, να χρηματοδοτήσει έναν νέο τίτλο ο Igarashi αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του μόνος του, ψάχνοντας χρηματοδότηση από το κοινό μέσω του Kickstarter. Τόσο η ανταπόκριση του κόσμου, όσο και η ποιότητα του τελικού προϊόντος, δείχνουν ότι αυτή η εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση ήταν όχι μόνο σωστή, αλλά και μια μεγαλειώδης επιτυχία που δείχνει ότι δεν χρειάζονται μεγάλες εταιρίες και γιγάντια budgets για να δημιουργήσει κανείς κάτι αξιέπαινο, μόνο όραμα και μεράκι.

Η ιστορία του Bloodstained λαμβάνει χώρα στην Αγγλία του 18ου Αιώνα, εν μέσω της Βιομηχανικής Επανάστασης. Φοβούμενη την απώλεια της επιρροής τους, οι αλχημιστές δημιούργησαν τους Shardbinders, τους οποίους θυσίασαν για να καλέσουν δαίμονες. Με την παρέμβαση της Εκκλησίας η κατάσταση αποκλιμακώθηκε και αρκετά χρόνια αργότερα, μόνο δυο Shardbinders είχαν απομείνει. Ο Gebel, ο οποίος ήταν ο μόνος που ξέφυγε από τις θυσίες των αλχημιστών και η Miriam, που έπεσε σε ένα ανεξήγητο κώμα κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Ξυπνώντας, θα μάθει ότι ο Gebel απειλεί να καταστρέψει την Αγγλία αναζητώντας εκδίκηση για όσα έκαναν οι αλχημιστές και η ευθύνη να τον σταματήσει πέφτει σε εκείνη.

Ως απόγονος των κλασσικών Castlevania games, το Bloodstained είναι φυσικά ένα metroidvania και ως εκ τούτου, το level design είναι το Α και το Ω. Ο χάρτης αποτελείται από διακριτές περιοχές κάθε μια εκ των οποίων έχει την δική της μοναδική προσωπικότητα, τα δικά της έξυπνα κρυμμένα μυστικά, αλλά και τους δικούς της εχθρούς. Συγκεκριμένα για τους εχθρούς, παρά το γεγονός ότι εμφανισιακά κυμαίνονται από σοβαροφανείς αναφορές σε παλιούς εχθρούς της σειράς μέχρι αστεία και Easter Eggs, όπως για παράδειγμα τα ιπτάμενα γουρούνια, όλοι τους είναι άψογα σχεδιασμένοι με πρωτότυπες και ποικίλες επιθέσεις που κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να κρατούν τον παίκτη σε εγρήγορση. Το ίδιο ισχύει και για τα boss fights, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της δυσκολίας του Bloodstained και ως αντάλλαγμα, όταν τα κατακτήσετε δίνουν ενδιαφέροντα νέα skills.

Το Bloodstained σας δίνει όμως όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε οποιονδήποτε εχθρό, κυρίως όσον αφορά το οπλοστάσιο σας. Από όπλα μέχρι σπαθιά και μαχαίρια, ακόμα και μαστίγια, κάθε όπλο έχει την δική του συμπεριφορά, τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πέρα από τα όπλα όμως υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία από ρούχα που επηρεάζουν τα stats της Miriam. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όποιο αξεσουάρ και να φορέσετε εμφανίζεται όντως στον χαρακτήρα, ακόμα και αν είναι κάτι ελαφρώς περίεργο ή παράταιρο όπως για παράδειγμα αυτιά ξωτικού.

Η δυνατότητα για customization του χαρακτήρα όμως, δεν τελειώνει εκεί. Μέσω των shards που αποκτάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αλλάξετε τις επιθέσεις σας, πέραν της βασικής, ή να αποκτήσετε passive abilities. Είναι η εκδοχή του Bloodstained για ένα skill tree και προσφέρει αρκετές δυνατότητες ώστε να μπορεί να αλλάξει δραστικά το gameplay. Για όσους ενδιαφέρονται να τα εξερευνήσουν ή απλά χρειάζονται το έξτρα πλεονέκτημα που τους παρέχουν, υπάρχει επίσης και ένα άνω του μετρίου crafting system, καθώς και ένα cooking system. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για αυτά, καθώς δεν έχουν το απύθμενο βάθος που έχουμε δει αλλού, αλλά ταυτόχρονα κάνουν ακριβώς όσα χρειάζονται να κάνουν, χωρίς περιττές φιοριτούρες.

Και φτάσαμε στα γραφικά… Πριν την κυκλοφορία του Bloodstained τα σχόλια που είχαν ακουστεί για αυτό το κομμάτι ήταν, ας πούμε μη ενθαρρυντικά. Μετά από μια δραστική αλλαγή του φωτισμού, βελτίωση των animations, αλλά και αρκετές αλλαγές στο art style, το trailer που ανακοίνωνε την ημερομηνία κυκλοφορίας του τίτλου ξεκινούσε με κάποια από τα προαναφερθέντα σχόλια και κατόπιν μια σύγκριση των γραφικών πριν και μετά την πλήρη αναδιάρθρωσή τους. Πλέον, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά όμορφο, ατμοσφαιρικό, σκοτεινό όσο πρέπει χωρίς να γίνεται ποτέ μουντό και άχρωμο. Τα animations είναι όλα εξαιρετικά ενώ και η μουσική κινείται στον ίδιο τόνο, διατηρώντας το goth-rock στυλ της σειράς Castlevania ενώ ταυτόχρονα εισάγει νέες μελωδίες.

Tα μόνα μας προβλήματα με το Bloodstained έχουν ως βάση τον τεχνικό τομέα όπου παρατηρήσαμε αρκετό clipping σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, αλλά και στιγμιαία παγώματα της οθόνης όταν ανοίγαμε το μενού. Ακόμα θεωρούμε ότι αξίζει να αναφέρουμε, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να την δοκιμάσουμε προσωπικά, ότι η έκδοση για το Nintendo Switch μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα που δεν είναι παρόντα στις άλλες πλατφόρμες, με κυριότερο τα συχνά κρασαρίσματα, τα οποία οι developers έχουν ήδη δηλώσει ότι προσπαθούν να διορθώσουν.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την IGE.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.