eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Review

Ένα νέο πρόσωπο ή ένα νέο προσωπείο;Καλώς ήρθατε στο eFootball Pro Evolution Soccer 2020. Εάν...

Ένα νέο πρόσωπο ή ένα νέο προσωπείο;

Καλώς ήρθατε στο eFootball Pro Evolution Soccer 2020. Εάν μπερδευτήκατε από τον τίτλο δε θα σας κατηγορήσει κανείς, αλλά η έκπληξή σας και μόνο φαίνεται να ικανοποιεί την Konami που δοκιμάζει να αλλάξει κάτι προφανές -στην προκειμένη περίπτωση την ονομασία του παιχνιδιού- για να κάνει μια βαρύγδουπη δήλωση. Το PES έχει πλέον αλλάξει και αν το πείραμα πετύχει το αγαπημένο “ποδοσφαιράκι” των Ελλήνων παικτών θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε μια πιο competitive κατεύθυνηση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είχαμε την κυκλοφορία του νέου Pro Evolution Soccer και αν μη τι άλλο δεν περιμέναμε να δούμε δραστικές αλλαγές μιας και η σειρά της Konami έχει ή για να είμαστε πιο ακριβείς είχε έναν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Η σχετικά άστοχη προσθήκη του eFootball ηταν αρκετή για να μας βάλει σε σκέψεις, όσον αφορά τις αλλαγές που θα βλέπαμε στο νέο κεφάλαιο της σειράς. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως είδαμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά τα ολόφρεσκα physics, αλλά και τη νέα κάμερα, δύο καινούργια δηλαδή χαρακτηριστικά που ήταν αρκετά για να μας πείσουν πως το eFootball έχει πραγματικά λόγο ύπαρξης. Τώρα όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι του τίτλου, δηλαδή το PES, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται περίεργα.

 

Για να μην παρεξηγηθούμε η γενική εικόνα του παιχνιδιού έχει απλά γίνει καλύτερη, αλλά η εμπειρία όσον αφορά τον παίκτη έχει αλλάξει αρκετά. Το Pro Evolution Soccer έχει γίνει πιο “σφιχτό” και ένα τεράστιο κομμάτι της arcade εμπειρίας φαίνεται να φυλάχτηκε σε κάποιο συρτάρι με σκοπό οι αγώνες να είναι ρεαλιστικότεροι και γενικά να απαιτείται προσπάθεια και ακρίβεια για να επιτευχθεί το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Να βάλετε την μπάλα στο… πλεχτό. Τι άλλο;

Η ταχύτητα έχει σίγουρα μειωθεί στο βωμό του ρεαλισμού, ενώ κλασικές κινήσεις που δούλευαν πάντα στα προηγούμενα PES τώρα πρέπει να υπακούν στην λογική. Δηλαδή θα σταματήσουμε να βλέπουμε πάσες με πλάτη στο τέρμα που κόβουν την άμυνα στα δύο σαν βούτυρο λες και ο παίκτης είχε μάτια στο σβέρκο, αλλά όχι και εντελώς. Και εδώ είναι ακριβώς το σημείο που το νέο PES γίνεται κάπως περίεργο!

 

Ναι η νέα κάμερα είναι πανέμορφη και προσφέρει και αυτή στο ρεαλισμό, αλλά επίσης πολλές φορές την πιάσαμε στον ύπνο, καθώς δεν ακολουθούσε σωστά την πορεία της μπάλας αφήνοντάς μας ένα γιγάντιο ερωτηματικό για το πόσο βιαστικά έγινε αυτή η μετάβαση! Το ίδιο ισχύει και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η A.I. Ενώ σε γενικές γραμμές οι ποδοσφαιριστές που ελέγχονται από τη CPU είναι πιο “επαγγελματίες” και αν τους στήσεις σωστά θα κόψουν τις λογικές φάσεις, άλλες φορές θα δεις μπάλες που θα περνάνε από μπροστά τους όπως παλιά και αυτό σίγουρα μοιάζει με διχασμό προσωπικότητας!

Από τη μία πλευρά λοιπόν βλέπουμε πολλές αλλαγές που δίνουν σταθερότητα και ρεαλισμό στο gameplay, στον αντίποδα όμως υπάρχουν στιγμές που το arcade ένστικτο που ανέκαθεν είχε το Pro ξυπνά και δημιουργεί τρομερά προβλήματα που ενδεχομένως θα σας εκνευρίσουν ή θα επηρεάσουν δραστικά το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

 

Ξεπερνώντας την γενική ψυχρολουσία και αφομοιώνοντας τα πολύ όμορφα νέα θετικά στοιχεία, όσον αφορά τον τομέα του gameplay θα πούμε ότι για εκείνους που ακολουθούν την σειρά χρόνια θα είναι σίγουρα love it or hate it, ενώ για τους πιο casual ίσως και να μην έχει καμία σημασία.

Το ότι ιδρώνεις όμως για να σκοράρεις αντικειμενικά ήταν αχρείαστο και δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ρεαλισμού του θα το πετύχει μη δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν μέτριο παίκτη που δεν το ψάχνει και πολύ να ευχαριστηθεί αναμετρήσεις με πολλά γκολ.

 

Τα γραφικά είναι… Αποκάλυψη, καθώς έχουν καταφέρει να εξυψώσουν την γενική εμπειρία του παιχνιδιού στο μέγιστο ειδικά στον τομέα των προσώπων. Ακόμα και οι φωτογράφοι στις πλαϊνές γραμμές του γηπέδου απεικονίζονται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Καλή δουλειά έχει γίνει και στα ονόματα των ομάδων, των οποίων η Konami δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα licenses τους. Για παράδειγμα, το Chelsea B παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς στην Chelsea.

Τα μενού είναι προβληματικά, όπως πάντα όμως, με πολύ μικρή εξέλιξη από τους προηγούμενους τίτλους. Εκτός από τα αχρείαστα πολλά κλικ, δεν υπάρχει ενιαία σημαιολογία. Δηλαδή το κόκκινο χρώμα αλλού σημαίνει κάτι θετικό αλλού μπορεί να είναι αρνητικό. Αυτά όλα, μαζί με τα διάφορα cringe bugs δείχνουν πως δεν υπήρχε και πολύ χρόνος για να δρομολογηθεί στο μέγιστο η αλλαγή που υπέστει το PES φέτος. Δείχνουν όμως την όρεξη της Konami για να μας προσφέρει κάτι νέο, οπότε ευελπιστούμε για κάτι ακόμη καλύτερο στο μέλλον.

Το βίντεο περιέχει 2 ώρες gameplay από το eFootball Pro Evolution Soccer 2020 (ο ήχος είναι muted)

Τα υπόλοιπα modes επίσης δεν έχουν τεράστιες αλλαγές, αλλά πραγματικά το κομμάτι του gameplay είχε μερικά τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που δεν μας ακουμπά η γενική στασιμότητα των modes του. Αν και το online κομμάτι του πάει smooth φέτος τότε το eFootball θα έχει κάνει ένα πολύ καλό βήμα για το ανταγωνιστικό gaming.

Τέλος αξίζει να πούμε πως παίξαμε το νέο κεφάλαιο της σειράς με τον Ελληνικό του σχολιασμό. Μιας και δεν είχαμε δει την παλαιότερη ελληνική του περιγραφή θα πούμε πως αν δεν το έχετε δοκιμάσει σίγουρα να το κάνετε. Καλή δουλειά στα triggers με συχνά αρκετά εύστοχα σχόλια και πολύ χιούμορ από το δίδυμο Σωτηρακόπουλο Θαναηλάκη. Για 20-30 matches σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε τον ελληνικό σχολιασμό, από εκεί και πέρα οι ατάκες των σχολιαστών αρχίζουν κάπως να επαναλαμβάνονται.

Το review βασίστηκε στην retail έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από το The Console Club. Για να το προμηθευτείτε και εσείς ακολουθήστε το σχετικό link.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.