Swatting: Αφέλεια ή ένα άρρωστο αστείο;

Το ζήτημα έχει ξεφύγει.Tο 2017, ήταν ο Andrew Finch, ένας gamer, που για χάρη ενός ασήμαντου...

Το ζήτημα έχει ξεφύγει.

Tο 2017, ήταν ο Andrew Finch, ένας gamer, που για χάρη ενός ασήμαντου στοιχήματος και μιας λανθασμένης διεύθυνσης, έχασε την ζωή του. Τον Ιούλιο, θύμα swatting έπεσε και ο 16χρονος παγκόσμιο πρωταθλητής του Fortnite. Και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για το πώς, ενώ όλες οι χώρες ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια, μόνο η Αμερική φαίνεται να χει πρόβλημα θανατηφόρων επιθέσεων. Το swatting μπορεί να μην ακούγεται τόσο σοβαρό όσο οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, που μετρούν συνήθως περισσότερα θύματα, αλλά όπως και να χει, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το φαινόμενο, που στοιχίζει, σε κάποιες περιπτώσεις, ανθρώπινες ζωές.

Πριν όμως μπούμε στα βαθιά, ας δούμε μερικά βασικά πράγματα…

Τι συμβαίνει όταν κάποιος πέφτει θύμα swatting;

Φανταστείτε λοιπόν να παίζετε, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδετε ζωντανά το gameplay σας, σε διάφορες πλατφόρμες streaming. Ξαφνικά, η πόρτα του δωματίου ανοίγει και μια ομάδα από βαριά οπλισμένους άντρες στοχεύουν προς το μέρος σου, φωνάζοντας να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να πέσεις στο πάτωμα.

Αυτό λοιπόν είναι το αποτέλεσμα του swatting. Όταν δηλαδή κάποιος κακοπροαίρετος στέλνει στην πόρτα κάποιου αθώου ανθρώπου την ομάδα των “S.W.A.T”, επικαλούμενος κατάσταση ομηρίας, βομβιστική επίθεση ή ανάλογα επικίνδυνα σκηνικά, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι αυτοί που κάνουν αυτού του είδους τις “φάρσες” γίνονται όλο και πιο καλοί σε αυτό το παιχνίδι, πολλές φορές προσποιούμενοι ότι καλούν από το σπίτι, στο οποίο λαμβάνει χώρα το υποτιθέμενο έγκλημα.

Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία και κατ’ επέκταση η ομάδα “S.W.A.T” πρέπει να ελέγξει την καταγγελία, αλλά πολλές φορές τα πράγματα στραβώνουν.

Από που ξεκίνησε αυτό το “αστείο”;

Φαίνεται ότι οι πρώτες καταγραφές του περιστατικού αυτού έγιναν από τον κόσμο του gaming. Από το 2008 κιόλας, πολλοί streamer έπεσαν θύμα του φαινομένου αυτού και οι καταστάσεις από τότε, μόνο χειροτερεύουν.

Ο λόγος που στοχοποιούνται streamers είναι μερικώς εμφανής. Όταν κάποιος μεταδίδει ζωντανά το gameplay του, είναι δεδομένο πως θα έχει και κοινό, ιδιαίτερα αν είναι διάσημος streamer, τα νούμερα των viewers ξεφεύγουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών έχει δείξει πως οι δράστες απολαμβάνουν τα μάτια του κοινού, όταν η είσοδος των “S.W.A.T” συμβαίνει, ενώ είναι η κάμερα ανοιχτή και κόσμος παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Φυσικά, εκτός από το ίδιο το θύμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πανικού, πολλές φορές επηρεάζονται οικογένειες, ή και κόσμος που βρίσκεται στην εμβέλεια του χώρου, στον οποίο τοποθετείται το φαινομενικό έγκλημα. Παραδείγματος χάρη, σε περιπτώσεις αναφοράς πιθανής βομβιστικής επίθεσης, όπως στο περιστατικό με τον Jordan “Kootra” Mathewson, έχει χρειαστεί να αδειάσει ολόκληρο σχολείο, για την ασφάλεια του κοινού.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα χρήματα που σπαταλούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ίσως να πείτε ότι αυτό είναι το λιγότερο, συγκριτικά με τις ζωές που χάνονται για ένα κακόγουστο αστείο. Ωστόσο, όταν τόσο μεγάλες πηγές σπαταλώνται για μια λανθασμένη αναφορά, μπορούμε εύκολα να αναλογιστούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν οι αστυνομικές δυνάμεις ασχολούνται με τα τερτίπια άλλων, αντί να ασχολούνται με την εγκληματικότητα, που βράζει και μεγαλώνει συνεχώς.

Τι μπορεί να γίνει γι’αυτό;

Όπως και οι επιθέσεις σε σχολεία, εκκλησίες και εμπορικά κέντρα, δυστυχώς, με λύπη μας παρατηρούμε, ότι το swatting, αποτελεί κυρίως πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά συγκριτικά με άλλες χώρες και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλη πλειοψηφία των συμβάντων swatting, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφορούσαν πολιτείες της Αμερικής, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι ο “πυρήνας του κακού” βρίσκεται εκεί.

Οι streamers πλέον είναι πολύ επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που μοιράζονται και ακολουθούν τακτικές, όπως για παράδειγμα την χρήση VPN, για να αποκρύφουν την IP τους. Επιπροσθέτως, προσπαθούν να μην αποκαλύπτουν την περιοχή που μένουν, είτε ακόμα και την πολιτεία στην οποία βρίσκονται.

Παράλληλα, η αστυνομία του Seattle δημιούργησε μια βάση δεδομένων, στην οποία, όσοι φοβούνται για το swatting, ή υποπτεύονται ότι θα τους συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούν να καταχωρίσουν την διεύθυνσή τους, έτσι ώστε η αστυνομία να είναι πιο επιφυλακτική, με τηλεφωνήματα που θα αφορούν τις εν λόγω τοποθεσίες.

Δεν θα πρέπει βέβαια να αγνοήσουμε την ψυχολογική αναταραχή που περνούν τα θύματα και οι οικογένειές τους. Τον τρόμο του να εισβάλει η αστυνομία στο σπίτι σου, χωρίς να γνωρίζεις το γιατί. Την ανασφάλεια, όταν το ζήτημα επιλυθεί αναίμακτα και την σοβαρότητα μιας σπασμωδικής κίνησης, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ποια είναι η θέση της αστυνομίας;

Όπως είπαμε και παραπάνω, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στο FBI από το 2008 και 11 χρόνια αργότερα δεν έχει βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση. Δυστυχώς και ευτυχώς, δεν υπάρχει η επιλογή της απραξίας σε τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η αστυνομία θα πρέπει να απαντά σε κάθε τέτοια προειδοποίηση.

Τι γίνεται όμως όταν η επέμβαση της αστυνομία οδηγεί σε θάνατο; Τι συμβαίνει όταν μια τυχαία κίνηση, μια αντίδραση, οδηγεί σε θανατηφόρους πυροβολισμούς; Η λύση δεν είναι ποτέ απλή, όταν αφορά μια ανθρώπινη ζωή, αλλά ίσως να μπορέσουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι να φταίει και ο βαθμός αυστηρότητας που διέπει τα όργανα της τάξης. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η σοβαρότητα της αστυνομίας, σε πολύ απλά ζητήματα. Για παράδειγμα, σταματά η αστυνομία έναν άνθρωπο στην άκρη του δρόμου και αυτόματα του ζητά να βγάλει τα χέρια από το όχημα και να ανοίξει την πόρτα, ενώ ο αστυνομικός βρίσκεται ακόμα δίπλα στο περιπολικό του. Σε άλλη περίπτωση, κάποιος βάζει το χέρι στην τσέπη και αυτόματα ακινητοποιείται από τον αστυνομικό.

Αυτά βέβαια αποτελούν μόλις δύο παραδείγματα και μάλλον θα αναρωτιέστε γιατί τα αναφέραμε. Ο λόγος λοιπόν είναι ότι εμείς, απ’έξω, βλέπουμε παράλογες ορισμένες ενέργειες των οργάνων της τάξης στις ΗΠΑ.Άλλωστε, δεν ζούμε καθημερινά εκεί. Δεν είναι δυνατόν όμως να τους δώσουμε άδικο, όταν μεγάλος αριθμός των σκηνικών που αντιμετωπίζουν αφορά επιθέσεις ανθρώπων, σε άλλους ή μαζικούς πυροβολισμούς μέσα σε σχολεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι υπερπροστατευτικοί, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Όταν απειλούνται ζωές, ακόμα και αν αυτό αφορά ένα περιστατικό swatting, δεν είναι δυνατόν να ρισκάρουν την σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτό, ακόμα και αν τελικά όλα ήταν ένα κακόγουστο αστείο.

Tyler Barriss

Αφέλεια ή ένα άρρωστο αστείο;

Τραβώντας μια γραμμή σε όσα είπαμε παραπάνω, ίσως θα πρέπει να πάρουμε την προσοχή μας από την δουλειά της αστυνομίας και να επικεντρωθούμε στο πρόσωπο, το οποίο ξεκινά την διαδικασία.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές σε δηλώσεις, από ανθρώπους που αποφάσισαν να στοχοποιήσουν, αδίκως, άλλους, να λένε ότι ήταν απλά μια πλάκα. Πολλοί βαρέθηκαν αυτό που έβλεπαν στο stream και είπαν να ανάψουν λίγο τα αίματα, κάνοντας βαριές καταγγελίες εις βάρος του streamer που παρακολουθούσαν. Υπάρχουν και αυτοί που έχασαν στοιχήματα, ή θύμωσαν με τον συμπαίκτη τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν μετανιωμένοι, αλλά αυτό δεν θα διαγράψει το λάθος που έκαναν.

Μέχρι πρότινος, καμία πολιτεία δεν είχε επαρκή τιμωρία για αυτούς που έκαναν swatting, ακόμα και αν αυτές οι “φάρσες” οδηγούσαν σε θάνατο. Τώρα, μερικές από αυτές, όπως η Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ, εισήγαγαν νομοθεσία, με την οποία το “swatting” είναι πλέον ομοσπονδιακό έγκλημα.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ιδέα του “swatting” φαίνεται να αποτελεί παρακλάδι των θανατηφόρων επιθέσεων που επηρεάζουν την Αμερική, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, την “βρώμική δουλειά” κάνουν τα όργανα της τάξης; Αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να αφαιρέσουν ζωές και αν μπορούν, χωρίς τύψεις, να χειραγωγούν την αστυνομία, τι μας περιμένει στο μέλλον; Γιατί ένα στοίχημα σε ένα βιντεοπαιχνίδι να ακολουθείται από τέτοιες κακές “φάρσες”;

Αναλογιστείτε μόνο πώς αυτά τα γεγονότα θα συνδυαστούν αυτόματα με τις θεωρίες του κόσμου, ότι δηλαδή τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν βιαιότητα. Μπορεί το “swatting” να μην είναι μόνο φαινόμενο της gaming κοινωνίας, αλλά εκεί ανθίζει και εκεί έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα καταγεγραμμένα γεγονότα.

Όπως όμως είπαμε και παραπάνω και όπως ισχύει και με τις θανατηφόρες επιθέσεις, το πρόβλημα, συγκριτικά με άλλες χώρες, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και εκεί είναι που πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης.

Μπορεί ο άδικος θάνατος ενός ανθρώπου να μην ταρακουνήσει τους επιτήδειους, που θα χρησιμοποιήσουν αυτό το αστείο στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζουν, όσο και τα θύματα, ότι οι υπεύθυνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Και αν όλα όσα είπαμε δεν σας έδωσαν μια γενική εικόνα για το swatting, πάμε να δούμε μαζί το παρακάτω βίντεο, που περιλαμβάνει διάφορες περιπτώσεις, που συνέβησαν ζωντανά, σε διάφορους streamers.

Video Credits to: Crowbcat


H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι News Overlord στο Gaming Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming Buddies!

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.