"Εν αρχή ην... η αυτοδυναμία"

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με αποκορύφωμα τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Μετά τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλη μια διαδικασία μαζικής συμμετοχής των πολιτών περνά απόπ το "μικροσκόπιο"των στοιχηματικών εταιριών
Δημοσίευση: 24/06/2019 - 16:55
Εδώ και κάμποσα χρόνια έχουμε δει και στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών εκλογών τον στοιχηματισμό σε παρατάξεις, τα ποσοστά τους ή ακόμα και την θέση που θα καταλάβουν μπαίνοντας ή όχι στο Κοινοβούλιο.

Οι φετινές εκλογές στην Ελλάδα, εξελίχθηκαν σε μια πολύ σύνθετη υπόθεση καθώς μέσα σε έξι εβδομάδες προκύπτουν τρεις εκλογικές διαδικασίες. Αρχικά με τις Ευρωεκλογές - οι οποίες σήμαναν και την θεαματική ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων 5,5 χρόνων - τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (όπου κι εδώ διεφάνει κατά  έναν έμμεσο/παράπλευρο τρόπο, η συγκεκριμένη "ανατροπή") και τώρα τις Εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν καταστάσεις οι οποίες δύσκολα μπορούν να αλλάξουν, κυρίως σε ότι αφορά τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά πιθανόν να φέρουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνον στο αν το πρώτο κόμμα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις ανάλογα με την συνολική φθορά του μέχρι προσφάτως κυβερνώντος κόμματος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκύψουν εξελίξεις στα "μικρότερα" κόμματα ανάλογα με την δυναμική που θα μπορέσουν να αναπτύξουν (ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση) ή την "αντοχή" σε μια διαγραφόμενη - σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα και τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις - πτωτική τάση (Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων) ενώ ήδη άλλα κόμματα με μεγάλο ή μικρότερο ρόλο στο τελευταίο Κοινοβούλιο (ΑΝΕΛ, Ποτάμι) επί τους ουσίας "αποχώρησαν" από τον πολιτικό χάρτη.

Σε πρώτη φάση δεν γίνεται πολύς λόγος για τη σειρά των δύο πρώτων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία, Σύριζα) αλλά κυρίως για το αν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση με την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια "πτωτική τάση" στην απόδοση (από το 1,50 στο 1,40) ενώ η μη επίτευξη αυτοδυναμίας "ανεβαίνει" ως απόδοση (από το 2,50 στο 2,80).

Ο συνδυασμός του ποσοστού που θα λάβει το  πρώτο κόμμα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου θα καθορίσουν, όπως είναι τώρα τα πράγματα και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (εκεί εξάλλου δίνουν βάση και οι στοιχηματικές εταιρίες) το αν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά  την 7η Ιουλίου.

Αρχικά βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια μικρή άνοδο στο line του προβλεπόμενου ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 37,5% (θυμίζουμε πως αυτή η... γραμμή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές δεν ξεπερνούσε λίγα 24ωρα πριν τη διαδικασία, το 31,5 - 32%)

Σύμφωνα με τις τελευταίες  εκτιμήσεις για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία σε ένα τέτοιο ποσοστό, ακόμα και σε μια "επτακομματική" Βουλή είναι απαιτητό ένα ποσοστό 7% από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός ενώ, για παράδειγμα, εάν το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 36 % για να σχηματίσει-στηρίξει κυβέρνηση θα πρέπει τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 11% και κάτι τέτοιο σε μια "επτακομματική"ή και μια σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα την απαρτίζουν έξι κόμματα φαντάζει πολύπλοκο έως και δύσκολο...