Το τμήμα πόλο της ΑΕΚ πρωτοεμφανίστηκε το 1962, όμως για κάποιον περίεργο λόγο, δεν άντεξε στον χρόνο και μόλις το 1970 διαλύθηκε.
Το πρώτο τμήμα υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ ξεκίνησε, αν το σκεφτεί κανείς, όχι παράλογα, από τον Πειραιά σ’ ένα διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου. Πρώτος της προπονητής ήταν ο Τάκης Παναγάκος.
Η ΑΕΚ εκείνη τη δεκαετία, ως νεογνό, κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας στο οποίο αγωνιζόταν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα λέγονταν τότε, αν και ανέβηκε στην Β’ Εθνικής, υποβιβάστηκε εκ νέου εξαιτίας του ασυμβίβαστου που υπήρχε με τη συμμετοχή του προπονητή της.
Στη συνέχεια την ομάδα ανέλαβε ο Πέτρος Καλφαμανώλης και την οδήγησε και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. όμως το τμήμα διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Η πρώτη ομάδα της Ένωσης αποτελούνταν τότε από τους:
Από αριστερά: Μιχάλης Εγγλέζος, Αντώνης Κοντόπουλος, Σελάς, Θοδωρής Μπεκιαρίδης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Τιμολέων Εμμανουήλ, Νίκος Ματραλής, Νίκος Περατινός, Κωνσταντίνος Γιωργάς, Τάκης Παναγάκος (προπονητής).
Ταξίδι στο τώρα ή για την ακρίβεια ταξίδι στο 2017, όταν παίρνετε η ιστορική απόφαση να ιδρυθεί εκ νέου του τμήμα πόλο για στους άνδρες και στις γυναίκες.
Η απόφαση επανίδρυσης του τμήματος από το Δ.Σ. της Α.Ε.Κ. ελήφθη στις 23 Μαρτίου 2017 ματα απο τη πρόταση που έκαναν οι Πάνος Μιχαλόπουλος και Γιώργος Κιρμίζογλου, κάτι που μετά από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα.
Κίνηση που άρεσε στον κόσμο της ομάδας που πάντα ήθελε όλα τα τμήματα της ΑΕΚ να είναι “ζωντανά” και να διεκδικούν τίτλους.
Η ομάδα του 2017 αποτελούνταν από τους: Πέτρε Σάντα, Άγγελο Αγγελίδη, Παράσχο Χατζηγούλα, Γιάννη Στεργιόπουλο, Νικόλαο Μούρμουρα, Στέφανο Βουνισέα, Γιάννη Καπότση, Κωνσταντίνο Μυλωνάκη, Ευγένιο Βούλγαρη, Αλέξανδρο Καψοκόλη, Παύλο Μήτρο, Γιάννη Σαλπέα, Ασημάκη Παυλάκη και Εύφρο Γεωργιάδη.
Σημαντικό για το τμήμα το γεγονός πως μία εμβληματική προσωπικότητα του Ελληνικού πόλο, ο Φίλιππος Καϊάφας, φόρεσε το σκουφάκι της ΑΕΚ προσφέροντας την τεράστια εμπειρία του.
Στο τιμόνι της ομάδας ο Κωνσταντίνος Δάνδολος, προπονητής της Εθνικής ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας στο πλευρό του τον Πέτρο Δεβερικό.
Δύο χρόνια μετά η ΑΕΚ “καλωσορίζει” και το γυναικείο τμήμα πόλο το οποίο μάλιστα είχε στις τάξεις του, σπουδαίες και γεμάτες εμπειρίες αθλήτριες.
Η Μαρία Τσουρή, η Βάσω Μαυρέλου, η Μαρία Μπαλωμενάκη και η Αμαλία Πάτερου, μαζί με νέες κοπέλες, αλλά και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Κρητικού, οδήγησαν το τμήμα στην πρώτη του σεζόν από επιτυχια σε επιτυχία.
Ο τίτλος στην Β’ Εθνική και η πρώτη ιστορική άνοδος στην Α’
Το τέλος της αγωνιστικής σεζόν και για το ανδρικό και για το γυναικείο πόλο έφεραν τα ίδια έντονα συναισθήματα, την ίδια τρέλα, εκείνη της ιστορικής ανόδου στην Α1 ανδρών και γυναικών.
Επιτυχία τεράστια για τον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ, αλλά και σημαντική εξέλιξη για τη δημοτηκότητα του αθλήματος καθώς είναι σπουδαίο να υπάρχει μία ομάδα όπως η Ένωση στην Α1 και των ανδρών, αλλά και των γυναικών.
Ήδη δε, το τμήμα των ανδρών, δείχνει πως θέλει, όχι απλά να υπάρχει στην Α1, αλλά να κάνει αισθητή την παρουσία του με τις μεταγραφές που κάνει.
Κάτω από τα δοκάρια επέλεξε και υπέγραψε τον διεθνή τερματοφύλακα Κωνσταντίνο Φλέγκα, στην άμυνά της πρόσθεσε έναν Πρωταθλητή Ευρώπης, τον Σέρβο Νίκολα Ράτζεν (έχει αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό), ενώ στην θέση του φουνταριστού, πήρε τον Νίκολα Βούκσεβιτς ο οποίος έπαιζε στη Βουλιαγμένη από το 2019.
Ο Βούκσεβιτς το 2008 με την εθνική ομάδα του Μαυροβούνιο είχε κατακτήσει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ενώ ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και έχει άλλα δυο ασημένια μετάλλια στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα .
Στην ομάδα υπήρχαν έτσι κι αλλιώς σπουδαίοι παίκτες όπως ο Νίκος Στελλάτος, από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της Ελληνικής υδατοσφαίρισης, στο ρόστερ της και ο Αντώνης Ξενάκης, επίσης έμπειρος και ικανός, που την βοήθησε πολύ. Το ίδιο και οι Χατζηγούλας και Δερμιτζάκης.
Η παρουσία της ΑΕΚ και στα δύο πρωταθλήματα δίνει ένα έξτρα ενδιαφέρον στο άθλημα, αρκεί όμως να μην παρουσιάσει την εικόνα του Παναθηναϊκού.