Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Με τα αγωνίσματα του διπλού η αρχή στο Μόναχο

Ήταν άνοιξη του 1992 στη Στουτγκάρδη όταν η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση κατακτούσε τα πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.

Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια με συνέπεια στις καλές παρουσίες και συνολικά 13 μετάλλια και φέτος σε μία άλλη γερμανική πόλη, το Μόναχο, έρχεται η νέα πρόκληση με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων. Και μπορεί οι στόχοι να μην είναι τόσο υψηλοί αυτή τη φορά, όπως τον καιρό, που ο θρυλικός Καλλίνικος Κρεάνγκα άρχισε τη δική του υπέροχη ιστορία στον θεσμό παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στο διπλό μικτό με συμπαίκτρια τη Ρουμάνα Οτίλια Μπαντέσκου, ωστόσο κάθε τέτοια διοργάνωση έχει πάντα ξεχωριστή σημασία και αποτελεί σφυγμομέτρηση των δυνάμεων κάθε αθλητή. Η ελληνική αποστολή έφτασε την Παρασκευή 12/08 στη βαυαρική πρωτεύουσα και αύριο Σάββατο κάνει εκκίνηση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τους αθλητές Γιάννη Σγουρόπουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Γιώργος Σταματούρο, Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, τις αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Κωνσταντίνα Παρίδη, Ελισάβετ Τέρπου και τους ομοσπονδιακούς προπονητές Κώστα Βατσακλή (ανδρών) και Γιώργο Καρύτσα (γυναικών).

Στο Multiple Event των Γερμανών με την αντίστοιχη διοργάνωση σε ακόμα 8 αθλήματα η επιτραπέζια αντισφαίριση θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου και περιλαμβάνει το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και το διπλό μικτό. Στις 17 του μήνα θα μεταβεί στο Μόναχο και ο Κώστας Παπαγεωργίου προκειμένου να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (ETTU). Αυτό θα είναι το πρώτο του ταξίδι σε διοργάνωση στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ανοίγει στις 11:00 Ελλάδας (10:00 τοπική) με τα προκριματικά στο διπλό μικτό. Αργότερα η εναρκτήρια μέρα έχει επίσης προκριματικούς γύρους στο διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών. Την Κυριακή 14/08 παίρνουν σειρά τα γκρουπ του απλού.

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Στο διπλό μικτό και το προκριματικό ταμπλό των «64» είναι στο πρώτο ωράριο και τα δύο ελληνικά δίδυμα. Ο Γ. Κωνσταντινόπουλος και η Τόλιου συναντούν το ζευγάρι Άλεξ Νάουμι/Άννα Κιριτσένκο από τη Φιλανδία. Στις 11:00 Ελλάδας είναι ο αγώνας, στο τραπέζι 1 και μεταδίδεται ζωντανά στο λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468476.

Την ίδια ώρα ο Κ. Κωνσταντινόπουλος και η Τέρπου αντιμετωπίζουν τους Μάρτιν Φρόσετ/Μαρτίνε Τοφτάκερ από τη Νορβηγία (11:00).

Στο διπλό ανδρών υπάρχουν επίσης προκριματικά νοκ άουτ ματς των «64». Ο Σγουρόπουλος και ο Γ. Κωνσταντινόπουλος έχουν bye στον 1ο γύρο και το Σάββατο στις 19:15 αναμετρώνται με τους Ντάνιελ Κόγκανς/Ιβίκ Νίελσεν από τη Λετονία και τη Γροιλανδία αντίστοιχα.

O Σταματούρος με τον Κ. Κωνσταντινόπουλο περνούν επίσης χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο και μετά τίθενται αντιμέτωποι με τους Ταλ Ισραέλι/Τζόρντι Πικολίν από το Ισραήλ και την Ιταλία αντίστοιχα. Στις 19:15 Ελλάδας και αυτή η αναμέτρηση.

Στο διπλό γυναικών έγινε επίσης προκριματικό νοκ άουτ των «64». Οι Τέρπου/Παρίδη, αφού προχώρησαν χωρίς αγώνα, αντιμετωπίζουν στον 2ο γύρο τις Ιταλίδες Νικόλ Άρλια/Γκάια Μονφαρντίνι. Ο αγώνας διεξάγεται στο τραπέζι 3, αρχίζει στις 17:30 και μεταδίδεται ζωντανά στο λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468483.

Επίσης το Σάββατο η Τόλιου και η Ελβετίδα Ρέιτσελ Μορέ έχουν bye στον 1ο προκριματικό και στον επόμενο γύρο κοντράρονται με τις Ραμόνα Μπετζ/Άννα Κιριτσένκο από τη Φιλανδία (18:05).

Και από τα τρία αγωνίσματα του διπλού προκρίνονται στα κεντρικά ταμπλό τα ζευγάρια που θα επικρατήσουν στον 2ο προκριματικό γύρο. Θα πλαισιώσουν τα 16 φαβορί.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ

Στο απλό τα προκριματικά ματς αρχίζουν μεθαύριο Κυριακή. Οι διοργανωτές δεν είχαν αναρτήσει ωράρια μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, πάντως είναι γνωστή η σειρά των αγωνιστικών στα γκρουπ.    

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος τέθηκε επικεφαλής στο 24ο γκρουπ. Κατά σειρά θα συναντήσει τον Φίλιπ Μλαντενόφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία, τον σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης του απλού εφήβων Έντουαρντ Ιονέσκου από τη Ρουμανία και τον Ματίας Μονγκιούστι από το Σαν Μαρίνο.

Ο Γιώργος Σταματούρος βρέθηκε στο 8ο γκρουπ των 3ων αθλητών. Έχει επικεφαλής τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος, που θα είναι και ο πρώτος του αντίπαλος και θ’ αναμετρηθεί επίσης με τον Σλοβάκο Άνταμ Κλάμπερ.

Από την 3η σειρά των seeding κι επίσης σε γκρουπ των 3ων και ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος. Κληρώθηκε στο 11ο γκρουπ και αντιμετωπίζει πρώτα τον Γεβγέν Πριτέπα από την Ουκρανία (επικεφαλής) κι έπειτα τον Ισπανό Κάρλος Καμπαλέρο.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος πήγε στο 16ο γκρουπ των 4ων αθλητών. Στην πρεμιέρα του τίθεται αντιμέτωπος με τον Σλοβάκο Λούμπομιρ Πίστεϊ (επικεφαλής), μετά κοντράρεται με τον κορυφαίο Κύπριο Μάριο Γιάγκου, γνωστό κι από την πολυετή θητεία του στην ελληνική Α1 και τέλος με τον Βέλγο Φλοράν Λαμπιέ.

Στην πρώτη φάση του απλού γυναικών έγιναν επίσης 24 προκριματικά γκρουπ. Η Κατερίνα Τόλιου μπήκε επικεφαλής στο 22ο και πρώτη αντίπαλος θα έχει την Ισπανίδα Μαρλόνα Μιούνε. Ακολούθως συναντά την σπουδαία Ναταλία Παρτίκα από την Πολωνία, τη διεθνώς διακεκριμένη αθλήτρια και σε αυτό το επίπεδο και στις αθλήτριες με αναπηρίες και στην 3η αγωνιστική τη Βόσνια Ντάνα Μπιόγκραντλιτς.

Η Ελισάβετ Τέρπου βρέθηκε στο 4ο γκρουπ με τη Γερμανίδα Ανέτ Κάουφμαν (επικεφαλής) και την Αϊλί Αβαμέρι από την Εσθονία. Την Κάουφμαν αντιμετωπίζει αρχικά, τη φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού νεανίδων και την περσινή στο απλό κορασίδων και μετά την Αβαμέρι.

Η Κωνσταντίνα Παρίδη τέλος, είναι στο 13ο γκρουπ με την Κροάτισσα Χάνα Αράποβιτς (επικεφαλής) και τη Ρουμάνα Τάνια Πλαϊάν. Διαδοχικά οι αγώνες της θα είναι εναντίον της Αράποβιτς και της Πλαϊάν.

Οι νικητές/τριες των ομίλων περνούν κατευθείαν στο κυρίως ταμπλό των «64» και πλαισιώνουν τα 32 φαβορί. Οι αθλητές και οι αθλήτριες, που θα πάρουν τη 2η θέση στους ομίλους θα συνεχίσουν σε δεύτερο προκριματικό στάδιο των δύο γύρων. 

Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης, συνολικά όλων των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στο Μόναχο, για πρόγραμμα και αποτελέσματα, είναι στη διεύθυνση https://results.mun.mev.atos.net/ECM2022/en/results/all-sports/competition-schedule.htm.

Από την πλατφόρμα του ETTU TV θα υπάρχουν καθημερινά ζωντανές μεταδόσεις στο διαδίκτυο απ’ όλα τα παιχνίδια, που θα γίνονται στα τραπέζια από 1 έως 4. Η σελίδα είναι Home | ETTU TV.

Στα ατομικά αγωνίσματα της μεγάλης κατηγορίας η Ελλάδα έχει να επιδείξει ευρωπαϊκά μετάλλια με συνολικά τρεις αθλητές. Ο Κρεάνγκα φυσικά είχε τις τεράστιες επιτυχίες με μετάλλια όλων των αποχρώσεων και σε όλα τα αγωνίσματα. Συνολικά ήταν 11. Επιπλέον, το 2013 ο (απών λόγω τραυματισμού από το Μόναχο) Παναγιώτης Γκιώνης ήρθε 3ος στο απλό ανδρών, ενώ ο Ντανιέλ Τσιόκας είχε επίσης χάλκινο μετάλλιο στο διπλό μικτό το 2000 (σε μία άλλη γερμανική πόλη μάλιστα, στη Βρέμη).

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος θ’ αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών πρώτη φορά αφότου ολοκλήρωσε την πορεία του στις νεαρές ηλικίες και τη «χρυσή» πενταετία με τους 4 ευρωπαϊκούς τίτλους! Νέο όνειρό του πια ένα μετάλλιο σε αυτό το επίπεδο και στη μεγάλη κατηγορία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.