Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό: Αύριο η κλήρωση για τα γκρουπ στο στάδιο 1

Μετράνε αντίστροφα οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για το Προολυμπιακό τουρνουά απλού της Ευρώπης, που αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας.

Μαζί και η ελληνική αποστολή, η οποία βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη χώρα της ιβηρικής και άρχισε προπονήσεις με σκοπό την καλή προσαρμογή και την απόλυτη ετοιμότητα για την έναρξη της μεγάλης διοργάνωσης. Την αποστολή συγκροτούν ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου, όπως και πριν από έναν μήνα στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό του Κατάρ. Ξεκάθαρη επιθυμία να έρθει μία ή γιατί όχι και περισσότερες προκρίσεις. Ο Γκιώνης είναι 3ο φαβορί κι επιδιώκει το «εισιτήριο» για το Τόκιο από το Προολυμπιακό ώστε να μην χρειαστεί να περάσει αργότερα την αγωνία με την παγκόσμια κατάταξη. Ο Σγουρόπουλος και η Τόλιου θέλουν να εμφανιστούν απολύτως ανταγωνιστικοί και περνώντας την πρώτη φάση να κυνηγήσουν την έκπληξη. Την πρώτη πράξη των αγώνων αποτελεί η κλήρωση για τα γκρουπ του σταδίου 1, που θα γίνει αύριο το απόγευμα. Μαθαίνουν αντιπάλους ο Σγουρόπουλος και η Τόλιου, καθώς ο Γκιώνης μπαίνει κατευθείαν στα νοκ άουτ του σταδίου 2.

Η ελληνική αποστολή μπήκε στην προβλεπόμενη μικρή καραντίνα μετά την άφιξή της στο Γκιμαράες και πλέον βρίσκεται σε κανονικούς προπονητικούς ρυθμούς. Το τουρνουά οργανώνεται σε συνθήκες «φούσκας» και οι μετακινήσεις σε προπονήσεις, ξενοδοχείο και αίθουσες αγώνων θα γίνονται μέσα στο αυστηρό πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό. Στις προπονήσεις βοηθάει, όπως ήταν κανονισμένο και ο αριστερόχειρας διεθνής Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που πήγε στην Πορτογαλία με την ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή. Αρχηγός αποστολής είναι ο εθνικός προπονητής Κώστας Βατσακλής.

Το European Olympic Singles Qualification θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 του μήνα και θα δώσει συνολικά εννέα προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε για τους άνδρες και τέσσερις για τις γυναίκες. Ύστερα από ορισμένες ακυρώσεις (μέσα στις οποίες είναι και επίσημα αυτή του Αυστριακού Ρόμπερτ Γκάρντος, ο οποίος αρχικά ήταν 1ο φαβορί) πρόκειται ν’ αγωνιστούν 36 αθλητές και 40 αθλήτριες.

Το event περιλαμβάνει τρία στάδια. Το πρώτο το αποφεύγουν τα τέσσερα τοπ ονόματα στα seeding και στους άνδρες είναι κατά σειρά ο Αυστριακός Ντάνιελ Χάμπεσον, ο Τσέχος Πάβελ Σίρουτσεκ, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο πολιτογραφημένος Ουκρανός Κου Λέι. Αρχικά προβλέπονται γκρουπ και μετά δύο φάσεις νοκ άουτ. Τα ταμπλό στο στάδιο 2 και το στάδιο 3 θα δώσουν τις προκρίσεις.

Σε ένα από τα τελευταία ρεπορτάζ της για το Προολυμπιακό η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (ETTU) αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες αθλητές με τη μεγαλύτερη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά ξεχωρίζει τον Γκιώνη. Στη συνέχεια αναλύει και το σύστημα διεξαγωγής του τουρνουά.

«Ο αθλητής με τη μεγαλύτερη εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο Έλληνας Παναγιώτης Γκιώνης. Η πρώτη Ολυμπιακή εμφάνιση του καταγράφηκε στην Αθήνα το 2004 και αγωνίστηκε επίσης το Πεκίνο 2008, το Λονδίνο 2012 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Στο Λονδίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Γκιώνης έφτασε στον γύρο των «32», σημειώνει το κείμενο και συνεχίζει:

«Η λίστα με τους άλλους Ολυμπιακούς αστέρες, που θα διαγωνιστούν στους συγκεκριμένους προκριματικούς αγώνες, περιλαμβάνει τη Γκαλία Ντβόρακ, που έπαιξε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο 2008 και ήταν επίσης παρούσα στο Λονδίνο και το Ρίο.

Η Λιθουανή Ρούτα Πασκαουσκίνε έχει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εμπειρία από τις γυναίκες που θ’ αγωνιστούν στην εκδήλωση. Έπαιξε το πρώτο τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα το 1996 και ήταν επίσης στο Σίδνεϊ το 2000 και το Πεκίνο το 2008.

Ο κατάλογος των παικτών με εμπειρία πολλαπλών Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Πολ Ντρίνκχολ της Μεγάλης Βρετανίας, που μετείχε στο Λονδίνο και το Ρίο, ο Κου Λέι της Ουκρανίας, που αγωνίστηκε στο Ρίο και το Πεκίνο, ο Ιταλός Μιχάι Μπομπότσικα, που ήταν παρών στο Πεκίνο και το Λονδίνο. Ο Φινλανδός Μπένεντεκ Ολάχ έπαιξε στο Ρίο, ο Σάμουελ Γουόκερ της Βρετανίας, επίσης στο Ρίο, καθώς και ο Ρουμάνιος Οβίντιου Ιονέσκου.

Στο απλό γυναικών, η Χάνα Ματέλοβα της Τσεχίας Δημοκρατίας αισθάνθηκε τη ζέστη του Ρίο το 2016, η Μίε Σκοβ από τη Δανία αγωνίστηκε στο Λονδίνο το 2012, το ίδιο και η Ρωσίδα Γιάνα Νόσκοβα, ενώ η Σλοβάκα Μπάρμπορα Μπαλάζοβα έπαιξε στο Ρίο.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Το σύστημα διεξαγωγής στην Πορτογαλία περιγράφεται ως εξής: Στο απλό γυναικών οι αθλήτριες θα χωριστούν στο στάδιο 1 σε 10 γκρουπ. Οι τέσσερις κορυφαίες αθλήτριες στα seeding δεν θα παίξουν στα γκρουπ και θα προκριθούν απευθείας στο στάδιο 2.

Οι νικήτριες και οι 2ες των γκρουπ σε κάθε ένα από τα 10 γκρουπ θα προχωρήσουν στο στάδιο 2 όπου μαζί με τα 4 φαβορί θα δημιουργηθεί ένα σύνολο 24 αθλητριών. Μετά το στάδιο 2, το οποίο θ’ αρχίσει από τον γύρο των «32», οι δύο φιναλίστ στον τελικό του ταμπλό θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 (ο τελικός αγώνας δεν θα παιχτεί).

Οι υπόλοιπες 22 αθλήτριες από το στάδιο 2 θα συνεχίσουν στο στάδιο 3 επίσης σε νοκ άουτ ταμπλό των «32». Οι δύο φιναλίστ του σταδίου 3 θα πάρουν επίσης την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν θα παιχτεί ο τελικός αγώνας).

Στο απλό ανδρών η πρώτη φάση θα αποτελείται από 8 γκρουπ. Οι τέσσερις κορυφαίοι seeded αθλητές δεν θα παίξουν στα γκρουπ, αλλά θα προκριθούν απευθείας στο στάδιο 2. Ο νικητής και ο 2ος από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 και μαζί με τα 4 φαβορί θα προκύψουν συνολικά 20 αθλητές. Το στάδιο 2, που θ’ αρχίσει από τον γύρο των «32» θα οδηγήσει στις δύο πρώτες προκρίσεις για το Τόκιο και θα τις κατακτήσουν οι δύο φιναλίστ του τελικού αγώνα (αυτό το ματς δεν θα παιχτεί).

Οι υπόλοιποι 18 αθλητές από το στάδιο 2 θα συνεχίσουν στο στάδιο 3, επίσης σε νοκ άουτ ταμπλό. Οι δύο φιναλίστ του σταδίου 3 θα προκριθούν επίσης για το Ολυμπιακό τουρνουά (δεν θα παιχτεί ο τελικός αγώνας). Επιπλέον, ο νικητής από την αναμέτρηση μεταξύ των ηττημένων των ημιτελικών του σταδίου 3 θα εξασφαλίσει το 5ο και τελευταίο «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

  • Νέες αλλαγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος σε θέματα, που αφορούν στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού 2021. Μετά από συζητήσεις με τις 5 από τις 6 εθνικές ομοσπονδίες, που συμμετέχουν στο στάδιο 1 των γκρουπ C, το οποίο δέχτηκε αναβολές τόσο το 2020, όσο και στις αρχές του 2021 λόγω των μέτρων προστασίας και περιορισμών Covid, το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν τα 2 προγραμματισμένα γκρουπ της κατηγορίας C εντός του μικρού διαθέσιμου χρόνου πριν από το τελικό στάδιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Κλουζ Ναπόκα. Κατά συνέπεια αποφάσισε να εντάξει τις 4 εθνικές ομάδες ανδρών και τις 6 εθνικές ομάδες γυναικών της κατηγορίας C στα υπάρχοντα γκρουπ της κατηγορίας Β. Σε αυτά θυμίζουμε ότι είναι από την πρώτη στιγμή το ελληνικό συγκρότημα των γυναικών με αντιπάλους τη Σλοβενία και την Εσθονία. Η κλήρωση για τις προσθήκες θα γίνει αυτή τη βδομάδα στο περιθώριο του Προολυμπιακού τουρνουά της Ευρώπης. Το πλάνο της ETTU είναι να διεξαχθούν οι αγώνες της κατηγορίας Β από τις 21 έως τις 23 Μαΐου και σύντομα θα έρθει σε επαφή γι’ αυτόν τον λόγο με όλες τις εθνικές ομοσπονδίες.
  • Ολοκληρώθηκε προχτές στο Ροζάριο της Αργεντινής το Προολυμπιακό τουρνουά της Λατινικής Αμερικής σε απλό και διπλό μικτό. Στους άνδρες πήραν την πρόκριση για το Τόκιο ο Μπράιαν Αφανάντορ από το Πουέρτο Ρίκο, οι Οράσιο Σιφουέντες και Γκάστον Άλτο από την οικοδέσποινα Αργεντινή και ο Αλμπέρτο Μίνο από το Εκουαδόρ. Στις γυναίκες έφτασαν στον μεγάλο στόχο η Μέλανι Ντίαζ από το Πουέρτο Ρίκο, η Παουλίνα Βέγκα από τη Χιλή και η Ντανιέλα Φονσέκα Καραθάνα από την Κούβα. Στο διπλό μικτό πέρασαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Χόρχε Κάμπος και η Ντανιέλα Φονσέκα Καραθάνα από την Κούβα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.