Χογκ Κογκ: Μια χώρα, δυο συστήματα... ένα εκατομμύριο διαδηλωτές


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις μαζικότατες κινητοποιήσεις πολιτών στο Χογκ Κογκ ενάντια στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Και μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση της αναβολής της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προσωρινή νίκη των διαδηλωτών, μετά...
Δημοσίευση: 14/06/2019 - 18:28

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις μαζικότατες κινητοποιήσεις πολιτών στο Χογκ Κογκ ενάντια στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Και μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση της αναβολής της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προσωρινή νίκη των διαδηλωτών, μετά από τέσσερις μέρες  άγριας καταστολής και βίαιων συγκρούσεων ακόμη και μπροστά από το Κοινοβούλιο, κανείς δε μοιάζει σίγουρος πως η ηρεμία θα επανέλθει.

Όπως επισημαίνει το BBC, η συμμετοχή ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών που βγήκε στους δρόμους τις τελευταίες μέρες, καθιστά την εν λόγω κινητοποίηση τη μαζικότερη  όλων των εποχών σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στον κόσμο, ενώ είναι κομβικής σημασίας για την Κίνα, καθώς από εκεί διενεργείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς αναλυτές, σε αυτήν ακριβώς την εξέλιξη της «σχέσης» με το Πεκίνο κρύβεται η ουσιαστική αιτία των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων του Χογκ Κογκ.

Μια χώρα, δυο συστήματα

Για να έχουμε όμως πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης, αξίζει να κάνει κανείς μια μικρή ιστορική αναδρομή στο «ειδικό καθεστώς» που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή των 7,5 εκατ. κατοίκων.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr