Όταν η Αρκούδα συνάντησε τον Δράκο

Οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας ένα νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενώ η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί δραματικά, έχει βελτιωθεί αντίθετα η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, και ιδιαίτερα με την Κίνα...

Οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας ένα νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενώ η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί δραματικά, έχει βελτιωθεί αντίθετα η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, και ιδιαίτερα με την Κίνα.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν πλέον διαμορφώσει μια πολυεπίπεδη σχέση στρατηγικής συνεργασίας, κυρίως εξ αιτίας των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας και του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα αποτελεί πλέον “στρατηγικό εταίρο” της Ρωσίας, ειδικά στον οικονομικό τομέα, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της ευρωπαϊκής αγοράς και των επενδύσεων.

Πεκίνο καλεί Μόσχα: Συγκλίνουσες απόψεις και συμφέροντα

Από το 2013, όταν έγινε επικεφαλής της Κίνας ο Πρόεδρος Σι Τζιπινγκ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε μαζί του 27 φορές. Κατά τις συνεδριάσεις της G20, τις συνεδριάσεις της Πρωτοβουλίας της Σαγκάης, τις συνόδους κορυφής BRICS κ.ά. οι δύο ηγέτες της Ευρασίας εδραίωσαν μια προσωπική φιλία.

Κατά τη διάρκεια της όγδοης επίσκεψής του στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 70ης επετείου της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πούτιν δήλωσε πως η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο τους. Και οι δύο μεγάλες Ευρασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν παρόμοιες πολιτικές απόψεις σχετικά με την κρίση του μονοπολικού κόσμου, είναι κατά του Προστατευτισμού του Τραμπ, αντιτίθενται στις ΗΠΑ στο ζήτημα της Βενεζουέλας και του Ιράν, όπου η  διακυβέρνηση Τραμπ θα ήθελε πολιτική αλλαγή ακόμη και στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο η βελτίωση των πολιτικών τους σχέσεων, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να συνοδεύεται από επαρκή πρόοδο της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.