Ένα «δώρο Θεού» θαμμένο στον βυθό της Γάζας

Το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Το 1999, οι γεωλογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Ωστόσο, μετά από μια σειρά κακών αποφάσεων κι αμφισβητήσιμης περιφερειακής γεωπολιτικής, ο λεγόμενος ενεργειακός τομέας της Γάζας έχει μείνει αδρανής για 20 χρόνια....

Το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

Το 1999, οι γεωλογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Ωστόσο, μετά από μια σειρά κακών αποφάσεων κι αμφισβητήσιμης περιφερειακής γεωπολιτικής, ο λεγόμενος ενεργειακός τομέας της Γάζας έχει μείνει αδρανής για 20 χρόνια.

Γιατί λοιπόν το αέριο της Γάζας δεν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες; Και γιατί αυτή η μεγάλη ιστορία έλαβε σχετικά μικρή προσοχή από τα ΜΜΕ;

Όταν οι μηχανικοί ορυκτών είπαν για πρώτη φορά στον Γιασέρ Αραφάτ για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Γάζα, εκείνος έκανε λόγο «δώρο θεού στον παλαιστινιακό λαό». Οι γεωλογικές έρευνες υπέδειξαν ότι το αέριο αυτό ήταν καλής ποιότητας, πραγματικής αξίας και εύκολα προσβάσιμο.

Πιο συγκεκριμένα το υποθαλάσσιο αυτό κοίτασμα βρίσκεται 30 χλμ. περίπου από τις ακτές της Γάζας και σε βάθος 603 μέτρων. Το ανακάλυψε η British Gas ύστερα από δύο γεωτρήσεις, τις οποίες ονόμασε Gaza Marine-1 και Gaza Marine-2. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα η εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου – στα συγκεκριμένα μόνο σημεία – είχαν υπολογισθεί σε 1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, των οποίων την αξία έχει υπολογίσει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.