Μπορεί η ΕΕ να σώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν;

Όταν στις 8 Μαΐου του 2018 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνάφθηκε το 2015 και ότι επαναφέρουν τις κυρώσεις που είχε άρει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ...

Όταν στις 8 Μαΐου του 2018 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνάφθηκε το 2015 και ότι επαναφέρουν τις κυρώσεις που είχε άρει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πλανήτης «πάγωσε».

Οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις της Συμφωνίας, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αντέδρασαν αρνητικά, όπως και η ΕΕ συνολικά, αλλά και ο ΟΗΕ. Η μόνη που εμφανίστηκε να πανηγυρίζει ήταν η Σαουδική Αραβία, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία διεξάγει μια αιματηρότατη επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι, αν και προς το παρόν, η πείνα και ο θάνατος από τους βομβαρδισμούς θερίζει γυναικόπαιδα και γενικότερα αμάχους.

Όλοι κατάλαβαν – άσχετα αν δεν το δήλωσαν ευθαρσώς – ότι η κίνηση αυτή, μακράν δεν αποτελούσε την ένδειξη κάποιας «ανησυχίας» της Ουάσιγκτον για την «ασφάλεια» και την «ειρήνη» – άλλωστε αυτό θα επιβεβαιωνόταν λίγους μήνες αργότερα όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε και την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ΙΝF για τα πυρηνικά όπλα που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης το 1987 – αλλά μια επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, σε συνδυασμό με την έμμεση πίεση προς την Ρωσία, στενού συμμάχου του Ιράν. Με την οποία οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη συνολικά λόγω επέκτασης του ΝΑΤΟ, στην Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. Στα δύο τελευταία μέτωπα μάλιστα, ενεργός «παίκτης» είναι και το Ιράν, είτε άμεσα (Συρία), είτε με τους «δορυφόρους» του (Υεμένη).

Το «κουμπί» που δεν πατήθηκε

Όσοι περίμεναν τότε τα χειρότερα, λίγο έλειψε να επιβεβαιωθούν φέτος: Αν πιστέψουμε τον Τραμπ, στις 20 του περασμένου Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα, ίσως να γλιτώσαμε την έναρξη του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. ‘Ηταν η μέρα κατά την οποία, όπως ανέφερε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδα New York Times, την επομένη, και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα μέσω – τι άλλο; –  Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, ακύρωσε τη διαταγή στρατιωτικής επίθεσης αντιποίνων στο Ιράν 10 λεπτά πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.