Η σιωπηλή επανάσταση στην Ανατολική Ευρώπη

Μια σιωπηλή επανάσταση λαμβάνει ήδη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Από την Τσεχία μέχρι την Αλβανία και από τη Σλοβακία μέχρι τη Ρουμανία, οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις κυβερνήσεις τους. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι μέτρια, αλλά πρόκειται για...

Μια σιωπηλή επανάσταση λαμβάνει ήδη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη.

Από την Τσεχία μέχρι την Αλβανία και από τη Σλοβακία μέχρι τη Ρουμανία, οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις κυβερνήσεις τους. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι μέτρια, αλλά πρόκειται για μια τάση  που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια, και που θα επηρεάσει τις μελλοντικές κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στα ανατολικά κράτη – μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη  χώρες, οι ψηφοφόροι στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν οι κυβερνήσεις τους να γίνουν πιο διαφανείς – κάτι που τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του δυτικού και ανατολικού μισού της Γηραιάς Ηπείρου.

Διαμαρτυρίες εντός και εκτός της ΕΕ

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε χώρες τόσο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσο και στα Βαλκάνια. Στην Τσεχία πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο με άρωμα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν στα τέλη Ιουνίου, όταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα, στη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την «Βελούδινη Επανάσταση» το 1989.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.