Πεθαίνοντας για τον χρυσό στα πιο θανατηφόρα ορυχεία του κόσμου

To Γιοχάνεσμπουργκ είναι η εμπορική μητρόπολη της Νότιας Αφρικής αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι επίσης η πόλη στην οποία πιστεύεται ότι εκατομμύρια ουγκιές χρυσού βρίσκονται ακόμα θαμμένες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους της. Για αυτό άλλωστε ανθεί μια παράνομη αλλά και βαμμένη με αίμα βιομηχανία παράνομων εξορύξεων. Σύμφωνα με μια...

To Γιοχάνεσμπουργκ είναι η εμπορική μητρόπολη της Νότιας Αφρικής αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι επίσης η πόλη στην οποία πιστεύεται ότι εκατομμύρια ουγκιές χρυσού βρίσκονται ακόμα θαμμένες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους της. Για αυτό άλλωστε ανθεί μια παράνομη αλλά και βαμμένη με αίμα βιομηχανία παράνομων εξορύξεων.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Νοτιοαφρικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύτηκε το 2015, περισσότεροι από 30.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι, γνωστοί ως zama zamas, μπαίνουν στα έγκατα της γης της Νότιας Αφρικής προκειμένου να βρουν χρυσάφι. Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ που βρίσκεται στην κορυφή της μεγαλύτερης λεκάνης χρυσού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, αλλά είναι πια εγκαταλελειμμένη, παρά τον θησαυρό που κρύβει.

Η Νότια Αφρική ήταν κάποτε το συνώνυμο της εξόρυξης χρυσού. Ο χρυσός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1886, οδηγώντας στην εγκαθίδρυση και την ταχεία εκβιομηχάνιση του Γιοχάνεσμπουργκ και καταστώντας το, την μεγαλύτερη πόλη που ιδρύθηκε ποτέ σε έναν τόπο που δεν βρίσκεται κοντά σε κάποια πηγή νερού.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Νότια Αφρική ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός χρυσού, φιλοξενώντας στα εδάφη της περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου, τα οποία και συνέβαλαν σε περισσότερο από το 21% του ΑΕγχΠ της χώρας. Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών και των καταθέσεων του χρυσού, καθώς και η αύξηση του κόστους εργασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησαν στο κλείσιμο των περισσότερων ορυχείων. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 εγκαταλελειμμένα ή παροπλισμένα ορυχεία σε όλη τη Νότια Αφρική.

Οι περισσότερες από τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται αυτά τα ορυχεία έχουν πλέον επικοιστεί από zama zamas και τα βίαια συνδικάτα εγκλήματος που τους ελέγχουν. Η πολιτική και οικονομική αναταραχή των γειτονικών χωρών σε συνδυασμός με την αδυναμία της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης να ρυθμίσει τον ανεπίσημο τομέα εξόρυξης της χώρας, οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο σε αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο που κρύβεται κάτω από τη γη του Γιοχάνεσμπουργκ.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.