Τι σηματοδοτεί η πολιτική αλλαγή στο Κόσοβο

Ήταν οι τέταρτες εκλογές στο νεότερο έθνος της Ευρώπης, από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ενώ ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου είναι μόλις 1,7 εκατομμύρια, περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στο εξωτερικό αποτέλεσαν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης που αριθμεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Και αυτοί ψήφισαν τον...

Ήταν οι τέταρτες εκλογές στο νεότερο έθνος της Ευρώπης, από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ενώ ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου είναι μόλις 1,7 εκατομμύρια, περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στο εξωτερικό αποτέλεσαν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης που αριθμεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Και αυτοί ψήφισαν τον Άλμπιν Κούρτι που με το κόμμα «Αυτοδιάθεση» τερμάτισε πρώτος στην εκλογική κούρσα.

Ο 44χρονος ‘Αλμπιν Κούρτι έκανε το ντεμπούτο του με την «Αυτοδιάθεση» το 2005, παρουσιάζοντας τον σχηματισμό ως πολιτικό κίνημα και μέσα σε 5 χρόνια κατάφερε να το μετατρέψει σε πολιτικό φορέα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όντας το αντίπαλο δέος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), που κυβέρνησε τη χώρα σχηματίζοντας διάφορους συνασπισμούς από το 2007, η νίκη του κόμματος «Αυτοδιάθεση» θεωρείται σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα διάλειμμα από το παρελθόν.

Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό – πατριωτικό κίνημα που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους». Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας. Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.

Η επόμενη μέρα εντός των συνόρων

Ο Κούρτι δεσμεύτηκε για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για την επιβολή του νόμου και της τάξης. Μιλώντας στην κεντρική πλατεία της Πρίστινα ο νέος επικείμενος πρωθυπουργός στη νικητήρια ομιλία του προς τους υποστηρικτές του υποσχέθηκε πως θα ενισχύσει τη δημοκρατία, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και θα φέρει την ισότητα για όλους. Έδωσε επίσης το στίγμα του κατά της διαφθοράς, λέγοντας: «ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο και στην κυβέρνησή μας δεν θα υπάρχουν κλέφτες. Αυτοί που έκλεψαν θα παγιδευτούν, θα διερευνηθούν, θα κριθούν και θα καταδικαστούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.