Τα παιδιά του πολέμου που έγιναν «οι Βραζιλιάνοι των Βαλκανίων»

Αναγνωρίστηκε από τη FIFA και την Uefa μόλις το 2016. Τώρα, στην προκριματική φάση του EURO 2020, η εθνική ομάδα του Κοσόβου αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, το θαύμα. Μέχρι χτες, που έχασε 5-3 από την Αγγλία σε ένα εκπληκτικό ματς, παρέμενε αήττητη για 15 παιχνίδια, συγκεντρώνοντας τα βλέματα και τον θαυμασμό, και διεδικώντας με αξιώσεις μια θέση στα τελικά...

Αναγνωρίστηκε από τη FIFA και την Uefa μόλις το 2016. Τώρα, στην προκριματική φάση του EURO 2020, η εθνική ομάδα του Κοσόβου αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, το θαύμα. Μέχρι χτες, που έχασε 5-3 από την Αγγλία σε ένα εκπληκτικό ματς, παρέμενε αήττητη για 15 παιχνίδια, συγκεντρώνοντας τα βλέματα και τον θαυμασμό, και διεδικώντας με αξιώσεις μια θέση στα τελικά.

Το Κόσοβο είναι μια χώρα, περίπου 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο νεαρό και ταραγμένο έθνος από την πληγωμένη καρδιά των Βαλκανίων θα λάμψει στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του ποδοσφαίρου δεν είναι απλώς το όνειρο κάποιων αθλητικών παραγόντων. Από ό,τι φαίνεται η ιστορία είναι αυτή που βοηθάει να εξηγήσει την προέλευση και την λαμπρή πορεία αυτής της ομάδας.

Το παράδειγμα του Fadil Vokrri

Στο πλαίσιο της αιματηρής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 κράτησε 15 μήνες και άφησε πίσω του πάνω από 13.000 νεκρούς. Μετά την ανεξαρτησία του, ήταν ζωτικής σημασίας και η αναγνώριση του στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σε αυτήν ο ήρωας είναι ένας. Μάλιστα, μετά το θάνατό του, πέρυσι, σε ηλικία 57 ετών, το γήπεδο της εθνικής ομάδας μετονομάστηκε προς τιμή του: Το στάδιο Fadil Vokrri.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.