Pre-Crime: Το «Minority Report» γίνεται πραγματικότητα

Τι θα γινόταν αν θα μπορούσανε οι αρμόδιοι να προβλέψουν ένα έγκλημα προτού συμβεί; Ποιοι θα έμεναν αθώοι και πόσο ασφαλείς θα ήταν; Η επιστημονική φαντασία έδωσε μια απάντηση το 2002 με την κινηματογραφική ταινία «Minority Report». Έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ και σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ταινία μας μεταφέρει στο...

Τι θα γινόταν αν θα μπορούσανε οι αρμόδιοι να προβλέψουν ένα έγκλημα προτού συμβεί; Ποιοι θα έμεναν αθώοι και πόσο ασφαλείς θα ήταν;

Η επιστημονική φαντασία έδωσε μια απάντηση το 2002 με την κινηματογραφική ταινία «Minority Report». Έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ και σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ταινία μας μεταφέρει στο έτος 2054 και στο αστυνομικό τμήμα της Ουάσιγκτον, όπου έχει δημιουργηθεί μια ειδική Pre Crime (προ-εγκληματική) αστυνομική ομάδα, που συλλαμβάνει υπόπτους εγκλημάτων, πριν ακόμη διαπράξουν το έγκλημα.

Τις προβλέψεις τις κάνουν τρία μεταλλαγμένα ανθρώπινα όντα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς ύπνωσης και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το μέλλον και μεταξύ άλλων τον εν δυνάμει εγκληματία πριν καν περάσει στην πράξη. Όταν ο κορυφαίος αστυνομικός Τζον Άντερτον που υποδύεται ο Κρουζ κατηγορείται για μελλοντικό φόνο ενός άνδρα που δεν γνωρίζει, αμφισβητεί τις προβλέψεις και ως φυγάς επιχειρεί να ξεδιαλύνει την πλάνη.

Ο Σπίλμπεργκ έθεσε ερωτήματα για τα ατομικά δικαιώματα, την ελεύθερη βούληση, την αστυνόμευση και τον κοινωνικό έλεγχο ενώ εμπνεύστηκε την υπόθεση της ταινίας του από μια περιεκτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας του 1956, γραμμένη από τον σημαντικό συγγραφέα Φίλιπ Ντικ. Ο όρος Pre Crime επινοήθηκε από τον Ντικ για να περιγράψει την τάση των συστημάτων αστυνόμευσης να προβλέψουν εγκληματικές πράξεις.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1949, ο Τζορτζ Όργουελ έγραφε στο δυστοπικό μυθιστόρημα φαντασίας του «1984»: «Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση, και δεν υπήρχε κανείς που να μην ομολογούσε στο τέλος. Αφού είχες διαπράξει έγκλημα σκέψης, ήταν σίγουρο πως μια μέρα θα βρισκόσουν νεκρός».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.