Τα νεοφιλελεύθερα δεινά της Αργεντινής

Η ηχηρή νίκη του Αλμπέρτο Φερνάντες και της συμμαχίας με την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, που θεωρήθηκαν πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, προκάλεσε σοκ σε πολλούς νεοφιλελεύθερους αλλά και στις αγορές. Ο κεντροαριστερός Φερνάντες -υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην...

Η ηχηρή νίκη του Αλμπέρτο Φερνάντες και της συμμαχίας με την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, που θεωρήθηκαν πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, προκάλεσε σοκ σε πολλούς νεοφιλελεύθερους αλλά και στις αγορές.

Ο κεντροαριστερός Φερνάντες -υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ- συγκέντρωσε το 47,6% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του νεοφιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιου Μάκρι περιορίστηκε στο 32% των ψήφων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν αμέσως στο αποτέλεσμα. Την επόμενη κιόλας μέρα, στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ο δείκτης κατρακύλησε με απώλειες άνω του 10%, προτού καταρρεύσει κατά 30% και το πέσο κατακρημνίστηκε, με πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος να σταματήσουν να ανταλλάσσουν δολάρια. Το πέσο έχασε πάνω από το 20% της αξίας του και το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημάνθηκε σε ανακοίνωση της τράπεζας JP Morgan για να εξηγήσει την ανησυχία των αγορών. «Ναι, η Αργεντινή είναι μια μικρή οικονομία. Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν οι παγκόσμιες αγορές είναι άλλη μια φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση να υποχωρεί μπροστά στον λαϊκισμό και/ή τη γεωπολιτική», σχολίασε ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής στη Rabobank.

Πέντε μέρες μετά τις προκριματικές εκλογές και τη διαφαινόμενη οριστική νίκη του Φερνάντες, οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard & Poor’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Αργεντινής, επικαλούμενοι την κατ’ αυτούς μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από το αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.