Ρατσισμός στον υπέρλαμπρο κόσμο του NBA

Στις 31 Αυγούστου ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στην Κίνα, με φαβορί την ομάδα των ΗΠΑ.

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ που θα φιλοξενήσει η Κίνα, με απόλυτο φαβορί την ομάδα των ΗΠΑ, παρότι θα είναι αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς πολλοί σούπερ σταρς αποσύρθηκαν για να αφοσιωθούν στις υποχρεώσεις τους την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ.

Την ίδια ώρα το δημοφιλέστερο και «δισεκατομμυριούχο» άθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει ως αντανάκλαση της πραγματικότητας εκτός γηπέδων τα δικά του κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Έτσι, μόλις πριν λίγες εβδομάδες το NBA αποφάσισε να δώσει τέλος στον όρο ιδιοκτήτης, και όπως τόνισε ο κομισάριος της Λίγκα, Άνταμ Σίλβερ, από εδώ και πέρα οι άνθρωποι που έχουν τις ομάδες θα αποκαλούνται διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές. Η έννοια και ο όρος «ιδιοκτησία» παρέπεμπε στον ρατσισμό, στις φυλετικές διακρίσεις, στη δουλεία και στις ντροπιαστικές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας, δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν το 80% των παικτών είναι μαύροι, Αφροαμερικανοί.

«Είμαι προνομιούχος γιατί είμαι λευκός»

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα των New York Times, oι Αφροαμερικανοί παίκτες είναι οι πολυτιμότατοι σούπερ σταρ, αποτελούν τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ και τους πρεσβευτές της αφρο-αμερικανικού πολιτισμού στον κόσμο. Ωστόσο, παρά τη μοναδική και παγκόσμια επιτυχία τους, γίνονται συχνά δέκτες ρατσιστικών σχολίων, πρέπει να υπακούν και να ελέγχονται, δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους στην ηγεσία του N.B.A., αφού η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών είναι λευκοί, όπως και τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του πρωταθλήματος. Ο μοναδικός Αφροαμερικανός που είναι ιδιοκτήτης ομάδας του NBA είναι ο Μάικλ Τζόρνταν με τους Charlotte Hornets.

Αυτό το χάσμα που κυριαρχεί και τα ερωτήματα που εγείρει σχετικά με την υπεροχή των λευκών και τη «δουλεία» των μαύρων πλανιέται έντονα πάνω από την αίγλη του N.B.A. Γροθιά στο στομάχι ήταν το άρθρο που δημοσίευσε στο The Players’ Tribune ο λευκός, κορυφαίος σουτέρ, Κάιλ Κόρβερ, σε σχέση με το ρατσισμό στο ΝΒΑ.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.