Η αποκάλυψη του χάους που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους!


Η επικρατέστερη θεωρία για την ξαφνική εξαφάνιση των δεινοσαύρων - και άλλων ειδών - είναι η πτώση ενός θηριώδη αστεροειδή, με διάμετρο ίσως και 15 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε τη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, ανοίγοντας τον κρατήρα Τσικσουλούμπ, στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και «στρώνοντας» τον δρόμο για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ο διάμετρος του...
Δημοσίευση: 16/09/2019 - 12:42

Η επικρατέστερη θεωρία για την ξαφνική εξαφάνιση των δεινοσαύρων - και άλλων ειδών - είναι η πτώση ενός θηριώδη αστεροειδή, με διάμετρο ίσως και 15 χιλιομέτρων, ο οποίος χτύπησε τη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, ανοίγοντας τον κρατήρα Τσικσουλούμπ, στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και «στρώνοντας» τον δρόμο για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Ο διάμετρος του κρατήρα που δημιούργησε η σύγκρουση υπολογίζεται στα 150 χιλιόμετρα και το βάθος του 20 χιλιόμετρα, μέσα στον ηπειρωτικό φλοιό. Σίγουρα δυνατό χτύπημα.

Σήμερα οι επιστήμονες μπορούν να «ακούσουν» τις πέτρες που βρίσκονται βαθιά μέσα στον κρατήρα, να «διηγούνται» τι συνέβη μέσα στα πρώτα λεπτά έως τις πρώτες ώρες μετά από αυτήν την καταστροφική στιγμή για τον πλανήτη μας.

Πέτρινη «χρονομηχανή»

Εκατοστό το εκατοστό, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας απέσπασε κομμάτια από την καρδιά του λευκού ασβεστόλιθου στον βυθό του ωκεανού, παρατηρώντας τα απολιθωμένα σπαράγματα οργανισμών που πέθαναν εκατομμύρια χρόνια πριν. Αλλά ξαφνικά, όσο προχωρούσαν προς τα πίσω στον χρόνο μέσω της διαστρωμάτωσης των απολιθωμάτων, έπεσαν πάνω σε μια έντονη και ξαφνική διαφορά, καθώς τα στρώματα σκούρυναν απότομα.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr