Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αύξηση στα περιστατικά καρκίνου κατά 70%

Αύξηση 70% αναμένεται να παρουσιάσουν τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αύξηση 70% αναμένεται να παρουσιάσουν τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από 14 εκατομμύρια το χρόνο το 2012, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν σε 25 εκατομμύρια.

Η τελευταία έκθεση World Cancer Report αναφέρει ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια, και πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη εμφάνισης νέων περιστατικών.

Ακόμη και οι πιο πλούσιες χώρες θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενου κόστους θεραπείες και την περίθαλψη των ασθενών, ενώ οι χαμηλότερου εισοδήματος χώρες -όπου οι αριθμοί αναμένεται να είναι υψηλότεροι- δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να «αντέξουν» αυτό το βάρος.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου παγκοσμίως έχει αυξηθεί μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από 12,7 εκατομμύρια το 2008, σε 14,1 εκατομμύρια περιστατικά το 2012, ενώ καταγράφηκαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι. 

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια το χρόνο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 70%, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν οι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. 

Οι χώρες αυτές θα «χτυπηθούν» από δύο τύπους καρκίνου: εκείνους που προκαλούνται από λοιμώξεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς και αυτούς που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (αυξημένη χρήση τσιγάρων και κατανάλωση αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη σωματικής άσκησης), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γενικής διευθύντριας του ΠΟΥ, Margaret Chan, στην εισαγωγή της έκθεσης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνά διαδεδομένη μορφή καρκίνου στους άντρες (σε ποσοστό 16,7% των περιπτώσεων) και η μεγαλύτερη αιτία θανάτου (ευθύνεται για το 23,6% των θανάτων).

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη διάγνωση για τις γυναίκες (25,2%) και προκαλεί το 14,7% των θανάτων, παρουσιάζοντας μικρή μείωση και ξεπερνώντας ελάχιστα τα ποσοστά θανάτων στις γυναίκες από καρκίνο των πνευμόνων, που είναι στο 13,8%.

Ο καρκίνος των εντέρων, του προστάτη και του στομάχου είναι οι επόμενες πιο κοινές διαγνώσεις της νόσου.

«Παρά τις συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, η έκθεση δείχνει ότι δε μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο» ανέφερε ο Dr Christopher Wild, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες θεραπείες να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση των ποσοστών παγκοσμίως» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αλκοόλ, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν όλα αιτίες εμφάνισης καρκίνου, που μπορούν να προληφθούν, καταλήγουν οι συγγραφείς της έκθεσης του ΠΟΥ.

www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.