Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αισιοδοξία εκφράζεται από το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Δημοσίευση: 11/02/2014 - 14:04

Αισιοδοξία εκφράζεται από το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, "επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών".

"Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013" σημείωσε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι "τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014".

Το μείζον δε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ύψος του θετικού αποτελέσματος που μεταφέρεται από το 2013 στο τρέχον έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις "τρύπες".

Ο συγκεκριμένος παράγοντας του υπουργείου, αν και δήλωσε άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, είπε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψη ότι "η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα", υπονοώντας ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έγινε γνωστό πως για τις καταστροφές από τον σεισμό στην Κεφαλονιά έχουν χρησιμοποιηθεί 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή:news.gr