Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
Δημοσίευση: 28/01/2014 - 11:00

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Ο Αζάροφ παραιτήθηκε στην έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στο ουκρανικό κοινοβούλιο που έχει ως στόχος την αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει οδηγήσει σε οργισμένες διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου και άλλων πόλεων.

Η παραίτηση Αζάροφ έρχεται λίγες ώρες αφότου ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, αρνήθηκε τη θέση του πρωθυπουργού που του είχε προτείνει ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίουν θεωρείται κρίσιμης σημασίας τη στιγμή που οι φόβοι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενισχύονται στο Κίεβο. Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι οποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης.

Πηγή: www.news.gr