Νέο μνημόνιο θέλουν οι δανειστές και δεν... προβλέπουν εκταμίευση δόσης

Δημοσίευση: 24/01/2014 - 15:01

Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικα καθώς πληροφορίες αναφέρουν οι δανειστές φαίνεται να πιέζουν για νέο δάνειο που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ ως το 2016, αντί μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Βέβαια αυτό συναντά την αντίδραση των Αθηνών, αφού νέο δάνειο σημαίνει και νέο μνημόνιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα. Τόνισε ότι το παρόν πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, αλλά σημείωσε ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Όπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Ερωτηθείς για το πώς και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, ο ίδιος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η επίπτωση από τα όποια ισοδύναμα μέτρα προταθούν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γ. Στουρνάρα, μετά από συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση.

Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν προβλέπεται εκταμίευση δόσης στο ορατό μέλλον.

"Η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει τις άμεσες ανάγκες της από το πρωτογενές πλεόνασμα", φέρεται να είπε.

Στο μεταξύ στο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν στάθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός της Ελβετίας.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Β. Σόιμπλε, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο που κανείς δεν περίμενε, "αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά", ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που έρχονται από τη χώρα, όπως τα στοιχεία για την τελευταία τουριστική περίοδο είναι ενθαρρυντικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα "θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια στην ενσωμάτωση των προσφύγων".

πηγή: www.news.gr