Αθανασίου: Δεν έπρεπε να δοθεί άδεια στον Ξηρό

Δημοσίευση: 23/01/2014 - 20:20

Αιχμές κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, για το γεγονός ότι κανείς δεν παρακολουθούσε το Χριστόδουλο Ξηρό κατά τη διάρκεια της άδειάς του, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον αν υπάρχουν ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών που έδινε τις άδειες, ο κ. Αθανασίου, απάντησε: "Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι έγιναν λάθη. Έγιναν λάθη και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσες βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή. Θυμίζω τα επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές αλλά και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν. Αλλά βεβαίως και η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει".

Παράλληλα, σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι δε θα έπρεπε ο Χριστόδουλος Ξηρός να παίρνει τόσο εύκολα άδειες, ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε. "Αυτό πιστεύω. Έγινε ένα λάθος. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου που δίνονται άδειες. Οι άδειες χορηγούνται από μια τριμερή επιτροπή στην οποία προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός, το δεύτερο μέλος είναι ο διευθυντής της εκάστοτε φυλακής και το τρίτο μέλος ο προϊστάμενος των κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου. Τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή", σημείωσε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο, κατά τη γνώμη του, δεν παρακολουθείτο ο Ξηρός, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: "Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια πραγματική κατάσταση όπου δραπέτευσε και δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια. Μάλιστα έχει το θράσος να απειλεί την κοινωνία και τον ελληνικό λαό με νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι που μας κάνει να αναθεωρήσουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο με τις άδειες εξόδου και με τις προφυλακίσεις".

Όσο για το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε: "Σαφώς προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης. Ειδικά για τέτοιους εγκληματίες και για τέτοιας βαρύτητας εγκλήματα. Δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση για το πώς θα είναι το νέο πλαίσιο. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι αυστηρότερο και θα αφορά όχι μόνο την επικινδυνότητα των δραστών αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων", είπε ο κ. Αθανασίου, υπογραμμίζοντας πως "θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής περιοριστικών όρων σε κάποιον ο οποίος κατηγορείται για ένα κακούργημα".

πηγή: www.news.gr