Ξεκινά η δίκη για την επιχείρηση των ΜΑΤ τον Ιούνιο του 2011

Ξεκινά τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η δίκη 18 αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ, ανάμεσά τους και επικεφαλής διμοιριών, για την επιχείρηση κατά διαδηλωτών στις 29 Ιουνίου του 2011, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή.

Ξεκινά τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η δίκη 18 αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ, ανάμεσά τους και επικεφαλής διμοιριών, για την επιχείρηση κατά διαδηλωτών στις 29 Ιουνίου του 2011, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή.

Τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη 2,5 χρόνια μετά τα περιστατικά έντονης βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακρότητες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας είχαν ως αποτέλεσμα 500 πολίτες να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

“Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων”, αναφέρει το εισαγγελικό κατηγορητήριο, το οποίο έχει έκταση έξι σελίδων.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευθυμία Βερροιώτου τους αποδίδει και τη βαρύτατη κατηγορία ότι εγκατέλειψαν τους τραυματισμένους αβοήθητους, παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έκθεση, αυτό συνέβη παρά το γεγονός “ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν ως κρατικές αρχές, αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία”.

Η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες των τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς και «λπίς, ιατροδικαστικές εκθέσεις, τρία DVD από τον τόπο των επεισοδίων, καθώς και έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα παραστούν στη δίκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το έναυσμα για την έρευνα φέρεται να έδωσε μηνυτήρια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η μηνυτήρια αναφορά χαρακτηρίστηκε κατεπείγουσα, αλλά πέρασαν εννέα μήνες και χρειάστηκε να κατατεθεί εκ νέου και δεύτερη αίτηση-αναφορά του Αλ. Τσίπρα προς την Εισαγγελία για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 12:00 καλεί η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.