Τα Ιωάννινα θέλουν να φτιάξουν Πολυτεχνείο!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014 το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με απόφαση του επαναφέρει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014 το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με απόφαση του επαναφέρει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο αναμένεται το 2015-16 να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή η οποία ιδρύθηκε με το υπ’ αρ. 173/2009 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 206). Επίσης λειτουργούν ήδη τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών και Πληροφορικής καθώς και το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών που τώρα εντάσσονται  στη Σχολή Θετικών Επιστημών και θα μπορούσαν μαζί με το τμήμα Αρχιτεκτονικής να ενταχθούν στην Πολυτεχνική Σχολή.

Σχετική ερώτηση τόσο για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής όσο και για πρόθεση του Υπουργείου για έναρξη λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής το 2014-15 αντί του 2015-16 κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας  ο βουλευτής κ. Καλογιάννης του οποίου και παρατίθεται το σχετικό κείμενο:

“[…] Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί παράδειγμα ποιοτικού περιφερειακού Πανεπιστημίου, που – με κόπους και θυσίες  των διοικήσεων του, των καθηγητών και φοιτητών του και με τη μέριμνα της Πολιτείας – έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα”.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής, που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών, τα οποία σήμερα είναι ενταγμένα στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Με νέα απόφαση του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επαναφέρει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής ως αίτημα του Πανεπιστημίου. Η δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής θα αναβαθμίσει ουσιαστική το επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου και θα προωθήσει περαιτέρω την επιστημονική εκπαίδευση.

Άλλωστε, με τις υπ’ αριθ. πρωτ.: 11141/08/03/2013 και 11976/29.04.2013 επιστολές μου ( ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών), η Πολιτεία πρέπει να δει την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα και ως φόρο τιμής προς τους μεγάλους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες.

Πριν από 150 χρόνια περίπου, ο Γεώργιος Αβέρωφ χρηματοδότησε την αποπεράτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα, καθώς την περίοδο εκείνη τα Ιωάννινα ήταν σκλαβωμένα από τους Τούρκους, συνεπώς ήταν αδύνατη η ίδρυση Πολυτεχνείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το έργο αυτό  ξεκίνησαν οι , επίσης εκ Μετσόβου, Μιχαήλ Τοσίτσας και Νικόλας Σουρνάρας, από τους οποίους πήρε μάλιστα τιμής ένεκεν και το σημερινό όνομα του Πολυτεχνείο. Επίσης, τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στην Ακαδημία, είναι ανυπολόγιστη η συνεισφορά των Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών.

Επισημαίνω ακόμη ότι τα Ιωάννινα ήταν, κατά τον Κωνσταντίνο Κούμα, πνευματική πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνισμού, ενώ η παράδοση των Ηπειρωτών μαστόρων, αποτελεί πολύτιμο υλικό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και οικοδομική.

Επειδή λοιπόν η Αρχιτεκτονική Σχολή και κατ’ επέκταση το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων δεν αποτελούν απλώς ένας δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και όνειρο δεκαετιών για όλους τους Ηπειρώτες, αλλά είναι και μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα ενδυναμώσει ουσιαστικά ένα από τα πιο παραγωγικά Πανεπιστήμια της χώρας,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.Σχεδιάζει το υπουργείο να επανεξετάσει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

2. Εξετάζει το υπουργείο το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική το 2014-15;”.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.