Ο Μαυρωτάς μίλησε για όλα

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού έδωσε το στίγμα του για τη δουλειά που θέλει να παράξει.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού έδωσε το στίγμα του για τη δουλειά που θέλει να παράξει.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς:

Κύριε Μαυρωτά, καλωσορίσατε στο euronews. Είστε ένας άνθρωπος του αθλητισμού αλλά είστε και ένα πολιτικό πρόσωπο. Η επιλογή σας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Αλήθεια, τι σας είπε ο Πρωθυπουργός; Γιατί σας επέλεξε; 

“Δευτέρα πρωί με πήρε τηλέφωνο, περίπου πριν από μία εβδομάδα. Μου είπε “σε θέλω για Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, εκτιμώ την δουλειά που έχεις κάνει και στον αθλητισμό αλλά και στο κοινοβούλιο, πιστεύω ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις κυρίως στα θέματα που έχεις ασχοληθεί”, που είναι περισσότερο ο ερασιτεχνικός και μαζικός αθλητισμός. Θεώρησα αρκετά τιμητική αυτήν την πρόσκληση. Θεώρησα ότι είναι μια υπέρβαση του Πρωθυπουργού να ξεφύγει από τα κομματικά στεγανά και για αυτό ανταποκρίθηκα θετικά, θέλοντας να πετύχω, όχι απλά για να επιβεβαιώσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού αλλά και να δείξω ότι αυτό το μοντέλο που πρέσβευε πάντα το Ποτάμι, ότι δηλαδή πρέπει να ξεφεύγουμε από τα κομματικά στεγανά και να βλέπουμε μια ευρύτερη δεξαμενή ανθρώπων που είναι οι επαΐοντες όπως λέγαμε, οι γνώστες των καταστάσεων, μπορεί να δουλέψει”.

Είπατε ότι θα ασχοληθείτε κυρίως με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, εγώ θα σας ξεκινήσω όμως με τον επαγγελματικό, με το ποδόσφαιρο, όπου στην Ελλάδα συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Πώς θα λύσετε αυτόν τον γόρδιο δεσμό;

“Η άποψή μου είναι ότι όσο λιγότερο αναμειγνύεται το κράτος στα θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού, τόσο καλύτερα. Δηλαδή ο ρόλος του κράτους είναι να βάζει τους κανόνες, να παίζει τον ρόλο του τοποτηρητή, να διασφαλίζει ότι υπάρχει μια δικαιοσύνη και μια αντικειμενικότητα και από εκεί και πέρα, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, μέσα σε ένα πλαίσιο fair play, να ανταγωνίζονται οι ομάδες”.

Άρα κακώς η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε τόσα πολλά εκατομμύρια, μέσω της ΕΡΤ για παράδειγμα, σε κάποιες ανώνυμες εταιρείες;

“Εκεί φαντάζομαι θα υπήρχαν ιδιαίτερες συνθήκες για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Πάντως πιστεύω ότι σταδιακά και σιγά σιγά το κράτος θα πρέπει να παίζει περισσότερο τον ρόλο του τοποτηρητή παρά του παίκτη στο συγκεκριμένο παιχνίδι”.

Ποια είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στο ποδόσφαιρο; Οι προσυνεννοημένοι αγώνες; Η βία; Και τι θα κάνετε για να τα λύσετε αυτά τα προβλήματα;

“Πρέπει σιγά σιγά να εμφυσήσουμε σε όλο τον κόσμο και στο φίλαθλο κόσμο ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του αθλητισμού και νομίζω ότι σιγά σιγά θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και των ομάδων και των φιλάθλων. Δηλαδή το να πηγαίνουν οικογένειες να βλέπουν τους αγώνες είναι ένα στοίχημα που πολλοί το έχουν βάλει. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά νομίζω ότι έχουμε εκείνα τα εργαλεία ως πολιτεία. Νόμους έχουμε, απλώς πρέπει να τους εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι εκεί είναι που πρέπει να δοθεί έμφαση, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, στα εποπτικά μέσα στα γήπεδα, στο πως δηλαδή θα μπει μια τάξη στον χώρο του ποδοσφαίρου και γενικά του επαγγελματικού αθλητισμού”.

Είναι το VAR μια λύση για το ποδόσφαιρο και θα λειτουργήσει άμεσα;

“Το VAR είναι μια λύση η οποία νομίζω έχει δουλέψει αρκετά καλά. Εχει αυξήσει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.Νομίζω ότι είναι στα σχέδια να λειτουργήσει από την επόμενη σεζόν. Μακάρι να είμαστε έτοιμοι”.¨

Θα είναι και από την 1η αγωνιστική; Έχετε κάποια εικόνα;

“Δεν ξέρω αν θα είναι από την 1η αγωνιστική. Πλησιάζουμε άλλωστε πολύ άμεσα. Νομίζω ότι είναι κάποιες διαγωνιστικές διαδικασίες που γίνονται αλλά δεν είμαι τελείως έτοιμος να απαντήσω σε αυτό”.

Στο μπάσκετ είναι απώλεια ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού στην Α2 Κατηγορία;

“Σίγουρα είναι απώλεια, χάνει ένα κομμάτι του ανταγωνισμού σημαντικό η Α1. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Α1 είναι το πώς θα πηγαίνει κόσμος όχι απλά να παρακολουθεί το μπάσκετ αλλά και παιδιά στις ακαδημίες των αντίστοιχων συλλόγων. Ο Αντετοκουνμπο είναι για παράδειγμα ένα πρόσωπο που έχουν πολλά παιδάκια σαν πόστερ στο δωμάτιό τους. Αυτό νομίζω είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η Α1 μπορεί να είναι ο κράχτης, όπως και οι ομάδες μας στην Ευρώπη, αλλά το ζητούμενο είναι πως θα μαζέψουμε παιδάκια να παίζουνε μπάσκετ”.

Προχωράνε και τα έργα. Γήπεδο της ΑΕΚ, γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, νέο γήπεδο ΠΑΟΚ, ακούγεται ότι προχωρά σε νέο γήπεδο ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ. Ποια η θέση της κυβέρνησης για αυτά τα μεγάλα έργα;

“Θεωρώ ότι η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο πρέπει να παίξει έναν ρόλο του να διευκολύνει όσο γίνεται. Τα είπε και ο υφυπουργός Αθλητισμού στις προγραμματικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι όχι μόνο η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αλλά και η λειτουργία των υπαρχουσών, στις οποίες έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν. Γιατί αν δεν λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, δεν θα μπορούμε να έχουμε παιδιά ή αθλούμενους γενικά να τις αξιοποιήσουν. Εκεί πρέπει να αξιοποιήσουμε πόρους και από τον κρατικό κορβανά και από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από κοινωφελή ιδρύματα, θα έλεγα και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να μεγιστοποιήσουμε την διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων”.

Άρα κάποιου είδους συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στα γήπεδα;

“Τις βλέπω πολύ θετικά αυτές, με την έννοια ότι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ανοιχτές τις εγκαταστάσεις, να μπορεί να αθλείται ο κόσμος, είναι νομίζω κάτι που πρέπει να το κάνουμε. Όπως πρέπει και στα ερασιτεχνικά σωματεία να βοηθήσουμε με κάποιες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω φοροαπαλλαγών, ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε πιο οικονομικά αδύναμες οικογένειες, να σπρώξουν τα παιδιά στον αθλητισμό με διάφορα κίνητρα. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα βάλουμε μπροστά”.

Από ό,τι καταλαβαίνω αυτά θα είναι αντικείμενο ενός νέου αθλητικού νόμου…

“Εντάξει, σε ότι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο αθλητικός νόμος θα είναι κάτι το οποίο θα έρθει σε κάποια επόμενη φάση”.

Υπάρχουν κάποια, δυο, τρία, θετικά στοιχεία που άφησε ως έργο σε εσάς η προηγούμενη κυβέρνηση;

“Πάντα υπάρχουν θετικά στοιχεία. Εγώ είμαι της θεωρίας της σκάλας. Δηλαδή ότι κάποιος βάζει κάποια σκαλοπάτια και έρχεται ο άλλος, πατάει πάνω σε αυτά και βάζει κάποια επόμενα. Και από τον Γιώργο Βασιλειάδη αλλά και πιο πριν, από τον Σταύρο Κοντονή και τον Τζούλιο Συναδινό έγιναν κάποια βήματα…”.

Θα μου πείτε ένα-δύο από αυτά τα βήματα; 

“Θεωρώ ότι σημαντικό βήμα σε σχέση με τις ομοσπονδίες είναι το ότι μπήκε ένας περιορισμός στις θητείες των διοικητικών συμβουλίων. Αυτό είναι κάτι που και εμείς λέγαμε από την πλευρά του αθλητή, ότι θα πρέπει να φύγουμε από τις ισοβιότητες των παραγόντων και κάποιοι να δίνουν την σκυτάλη στους επόμενους. Αυτό θεωρώ ότι ήταν ένα από τα θετικά βήματα”.

Η ποσόστωση στις γυναίκες, αναφορικά με τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, είναι κάτι που το επικροτείτε;

“Η ποσόστωση είναι κάτι το οποίο, όπως λένε πολλές φορές και στην Ευρώπη, λειτουργεί στην αρχή για να διευκολύνεις και να ενθαρρύνεις τις γυναίκες να ασχοληθούν, από εκεί και πέρα όμως, μετά πρέπει αυτό το πράγμα να γίνεται και λίγο αυθόρμητα”.

Η κάρτα υγείας θα εφαρμοστεί από 1η Αυγούστου;

“Αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε. Η κάρτα υγείας είναι μια πολυταλαιπωρημένη περίπτωση. Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Δεν έχω εικόνα για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε, να λειτουργήσει με τον σωστό τρόπο και όχι να υπάρχει απλά στα χαρτιά και να μην υπάρχει στην πράξη”.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού θα κριθεί και από τα μετάλλια στο Τόκυο;

“Εγώ αυτό που θεωρώ είναι ότι το κριτήριο αθλητικότητας μιας χώρας δεν είναι ο αριθμός των ολυμπιακών μεταλλίων αλλά το τι ποσοστό του κόσμου συμμετέχει είτε πιο συστηματικά είτε λιγότερο συστηματικά με τον αθλητισμό. Αυτό είναι το κριτήριο αθλητικότητας μιας χώρας και εκεί νομίζω ότι θα κριθεί ο Γενικός Γραμματέας. Σίγουρα πρωταθλητισμός και αθλητισμός είναι δυο συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο, οπότε χρειαζόμαστε και τις διακρίσεις, και τα μετάλλια, για να δημιουργηθεί μεγάλη βάση στην πυραμίδα του αθλητισμού που θα οδηγήσει σε μια ψηλή κορυφή”.

Πιστεύετε ότι θα έχετε καταφέρει όταν ολοκληρωθεί η θητεία σας, εκεί όπου αρκετοί προκάτοχοί σας δεν πέτυχαν;

“Δε θεωρώ ότι δεν πέτυχαν. Απλώς έβαλαν κάποια σκαλοπάτια για να πατήσουν οι επόμενοι και να βάλουν τα επόμενα. Νομίζω ότι δουλειά μας είναι, και θα κριθούμε, από το πόσα σκαλοπάτια θα βάλουμε για να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα αθλητικά, με την ευρύτερη έννοια του αθλητισμού”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.