Διαγωνισμός Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης

Ο παγκόσμιος οργανισμός νέων «EnvolveEntrepreneurship» καλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων της Ελλάδας να συμμετέχουν στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας.

Υποστηρίζοντας Νεοφυείς Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλιών, θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Ο διαγωνισμός είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των Δήμων Νέας Σμύρνης, Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης.

Παρακάτω η πρωτότυπη και σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια επιχειρηματική ιδέα του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης.

Είμαστε 18 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών, του Δημοσίου Γενικού Λυκείου Φιλοθέης. Συμμετέχουμε στον παραπάνω διαγωνισμό σε συνεργασία με την «Envolve» και υπό την καθοδήγηση καθηγητών του σχολείου μας και συνεργατών της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021 στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα οικολογικό παγκάκι που θα σέβεται και θα υπηρετεί το περιβάλλον.

Το όνομα της ομάδας μας είναι R.A.I.S.E.

Γιατί R.A.I.S.EΈμπνευση για μας αποτέλεσαν οι λέξεις Reusable, AdvancedInnovative, Safe, Economical, οι οποίες περιγράφουν το προϊόν που θα προσφέρουμε και εντέλει εκφράζουν τη φιλοσοφία της ομάδας μας. 

Η επιχειρηματική μας ιδέα

Είναι ευρέως γνωστό πως εξαιτίας των ανθρωπίνων  δραστηριοτήτων το οικολογικό πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο οι επόμενες γενιές όσο και ο ίδιος ο πλανήτης.

Ειδικά τα τελευταία διακόσια χρόνια, η αλματώδης ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας σχετίζεται με την εμφάνιση και εξέλιξη μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, από τις επιπτώσεις των οποίων διακυβεύεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στο σύνολό του.

Η εκδήλωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπέρμετρη κατανάλωση των φυσικών πόρων και στην περιβαλλοντική ρύπανση, συνέπειες που απορρέουν από τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως μεταφορές, θέρμανση, κλιματισμός, βιομηχανία, αστική κατανάλωση, γεωργική δραστηριότητα, τουρισμός κ.ά.

Σύμφωνα με έρευνες της NOAA και της ΕΕ το περιβάλλον πλήττεται ανεπανόρθωτα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ειδικότερα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι.

Παρόλο που αυτό είναι γεγονός, οι περισσότεροι εφησυχάζουν, βλέποντας τις προσπάθειες των λίγων για βελτίωση της κατάστασης, ενώ άλλοι το αγνοούν και ανένδοτοι προχωρούν στην αδιάκοπη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των μη-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο στόχος της εταιρίας μας

Στοχεύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα σε μια αειφόρο κοινωνία, στην οποία προτεραιότητα θα έχει το περιβάλλον και όχι τα υλικά συμφέροντα του ανθρώπου που οδηγούν στην καταστροφή τουΑποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό παγκάκι το οποίο να διαθέσουμε αρχικά στο Δήμο μας, σε ένα επόμενο βήμα σε όλους τους Δήμους της χώρας μας και τελικά σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Το παγκάκι θα είναι κατασκευασμένο από συμπιεσμένα ανακυκλώσιμα υλικά, βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, τα οποία δεσμεύουν το CO2, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, και απελευθερώνουν O2, πηγή ζωής του πλανήτη.

Επιπλέον, θα φέρει ηλιακά panel, μέσω των οποίων θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για το φωτισμό του γύρω χώρου και τη παροχή χρήσης φορτιστή, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων.

Ακόμα, θα διαθέτει δύο κάδους ανακύκλωσης με αισθητήρες, οι οποίοι θα ειδοποιούν τα απορριμματοφόρα λίγο πριν γεμίσουν οι κάδοι, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα δρομολόγια τους.

Σε μια επόμενη εκδοχή του θα διαθέτει και συμπιεστή απορριμμάτων, ώστε μειώνεται ο όγκος τους, αλλά και σύστημα κλειδώματος όταν αυτός γεμίσει, για να αποφεύγεται η υπερχείλιση και η ρύπανση του γύρω χώρου.

Πλεονέκτημα αποτελεί ότι το παγκάκι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο ενώ υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητάς του με την προσθήκη και άλλων θέσεων, αφού σήμερα ανταποκρινόμενο στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19 διαθέτει μόνο δύο καθίσματα σε ικανή απόσταση μεταξύ τους.

Συμπερασματικά, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκάκι, το οποίο θα ικανοποιεί τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας, ενώ παράλληλα θα αποτελεί απόδειξη της άποψης που πρεσβεύει η εταιρεία μας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από απλές καθημερινές ενέργειες.

Στην R.A.I.S.E κάνουμε την συνείδηση συνήθεια.

Οι μαθητές του Λυκείου Φιλοθέης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό:

Καμπύλη Αλεξάνδρα 

Καραβέλλα Λενιώ 

Βασιλική Κατερίνα 

Δανιηλίδης Μάριος 

Γερμενή Ελευθερία 

Γιαννικοπούλου Μαριτίνα  

Δελλαπόρτα Αντζελινα 

Ζανετοπούλου Αντουανέτα  

Ιωάννου Μελίνα 

Καλιαμούτος Βαγγέλης 

Κορυφίδης Χριστόφορος 

Μοίρας Νικόλας 

Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης 

Παπαπετροπούλου Ηρώ

Σαμοϊλη Λίνα 

Στεφανοπούλου Κάτια 

Συμεωνίδης Κων/νος

Τροιζής Βασίλης 

Χρήστου Δημήτρης

Διευθυντής ΓΕΛ Φιλοθέης: Πέτρος Ματζάκος

ΕΔΩ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΣ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ FACEBOOK


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.