Ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία!

Ξεκίνησε, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter, η εισβολή -υπό την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης»- της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, κατά κουρδικών θέσεων.
Δημοσίευση: 09/10/2019 - 17:20
Ξεκίνησε, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter, η εισβολή -υπό την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης»- της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, κατά κουρδικών θέσεων. 

"Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον τρομακτικό διάδρομο που προσπαθεί να διαμορφωθεί στα νότια σύνορα και θα φέρει την ειρήνη και την ειρήνη στην περιοχή, θα εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας" δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. «Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Από τη μεριά της, η κουρδική πολιτοφυλακή στη βορειοανατολική Συρία ζήτησε το πρωί της Τετάρτης από τον κουρδικό λαό να κατευθυνθεί στα σύνορα της χώρας για να αμυνθεί ενόψει της επίθεσης των τουρκικών δυνάμεων.

«Ανακοινώνουμε τριήμερη γενική επιστράτευση στη βόρεια και την ανατολική Συρία και καλούμε όλον τον κόσμο μας να πάει στα σύνορα με την Τουρκία (…) για να συμβάλλει στην αντίσταση σε αυτή την εύθραυστη στιγμή της ιστορίας μας» λέει η δήλωση με την οποία οι κουρδικές δυνάμεις κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο σκοπός του Ερντογάν: Η διπλωματική νίκη και ο κίνδυνος

Ο δρόμος για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων άνοιξε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ -παρά τις πρόσφατες παλινωδίες- να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εν λόγω περιοχές στη Συρία. Η Άγκυρα εδώ και καιρό επιθυμεί να διαλύσει τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και έχουν δημιουργήσει μια αυτόνομη περιφέρεια μετά τις σημαντικές νίκες που πέτυχαν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι αναδείχθηκαν η πιο αξιόμαχη και αξιόπιστη δύναμη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για το λόγο αυτό έχουν εδώ και καιρο την υποστήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Δυτικών Δυνάμεων.

Όμως για την Τουρκία παραμένουν «τρομοκράτες» και το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί μια αυτόνομη Κουρδική περιφέρεια, εν είδει κρατικής οντότητας, στα σύνορά της Τουρκίας αποτελεί τον εφιάλτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φοβάται πως θα ενισχυθούν και οι Κούρδοι αυτονομιστές εντός του τουρκικού εδάφους. Στόχος της Άγκυρας είναι να διαλύσει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, δημιουργώντας μια «ζώνη ασφαλείας», όπως την αποκαλεί.

Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των Κούρδων της YPG. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα η Άγκυρα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ζώνη για καταυλισμούς προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία και εκτιμώνται σε εκατομμύρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν θα καταφέρει από τη μία να απομακρύνει την «απειλή» των YPG και ταυτόχρονα να μειώσει τον αριθμό των Σύρων που ζουν στην Τουρκία, δεδομένου ότι το αντισυριακό αίσθημα ολοένα και αυξάνεται.

Η απόφαση του Τραμπ αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια διπλωματική νίκη του Ερντογάν, και ως τέτοια εξέλήφθη από όλους τους διεθνείς αναλυτές. Όμως κρύβει και πολλούς κινδύνους για την Άγκυρα. Οι Κούρδοι πέρα από ιδιαίτερα ικανοί πολεμιστές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επιτυχίες κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι και πολύ καλά εξοπλισμένοι, καθώς μέχρι σήμερα προμηθεύονταν όπλα από τις ΗΠΑ. Επιπλέον η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Άγκυρας αφορά μια πολύ μεγάλη περιοχή, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και σίγουρα θα έχει τεράστιο κόστος για την ήδη «πληγωμένη» τουρκική οικονομία. Επιπλέον η κοινή γνώμη στην Τουρκία γίνεται όλο και αρνητική τόσο απέναντι στον Ερντογάν, όσο και για την εμπλοκή στο «συριακό χάος».

Ένα άλλο καίριο ερώτημα, που απασχολεί κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι τι θα γίνει με τις ευρωπαίους τζιχαντιστές που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και κρατουνται στις περιοχές των κουρδικών δυνάμεων. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ευρωπαίων υπηκόων με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί μέχρι πρόσφατα πως θα αφήσει ελεύθερους ώστε να επαναπατριστούν. «Η Τουρκία θα είναι τώρα υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ εντός της ζώνης αυτής που πιάστηκαν αιχμάλωτοι τα δύο τελευταία χρόνια», είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας ανησυχία, τόσο για την ικανότητα, όσο και για τις προθέσεις της Άγκυρας να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: tvxs