ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ύφεσης 1,3% – 1,4%

Υποχώρηση εμφάνισαν τα ποσοστά της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς που θα δημοσιοποιήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την προσεχή Πέμπτη.

Υποχώρηση εμφάνισαν τα ποσοστά της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς που θα δημοσιοποιήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την προσεχή Πέμπτη.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θέτουν την ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 1,3% – 1,4%, έναντι ύφεσης 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 36,7 δισ. ευρώ, έναντι 37,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013.

Σημειώνεται πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται διαρκής αποκλιμάκωση της υφέσεως στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της διαρκούς σταθεροποίησης των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με αναλύσεις ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το εάν και πόσο θα αυξηθεί εφέτος το ΑΕΠ είναι η δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, που έχει διαχρονικά υψηλή βαρύτητα στο εγχώριο προϊόν. Η επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί στα στοιχεία δευτέρου και τρίτου τριμήνου 2014, οπότε αναμένεται επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Είναι επίσης δεδομένο ότι αναμένονται νέες πιέσεις σε εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων από τα ειλημμένα από το 2013 για το τρέχον έτος δημοσιονομικά μέτρα, ενώ η προβλεπόμενη μικρή αύξηση της απασχόλησης και η επιστροφή μέρους του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος θα περιορίσουν τις απώλειες στο εγχώριο εισόδημα.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.