ΗΠΑ: Επίθεση ναζιστή σε εβραϊκά κέντρα με 3 νεκρούς

Ένας γενειοφόρος άντρας ηλικίας περίπου 70 ετών πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τρία άτομα σε ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και σε ένα εβραϊκό γηροκομείο στο Κάνσας χθες , Κυριακή, προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Ιδρυτής της Κου-Κλουξ-Κλαν της Καρολίνας ο δράστης – Καταδίκη της επίθεσης από ΗΠΑ – Ισραήλ

Ένας γενειοφόρος άντρας ηλικίας περίπου 70 ετών πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τρία άτομα σε ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και σε ένα εβραϊκό γηροκομείο στο Κάνσας χθες , Κυριακή, προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Μάλιστα, ο άνδρας ακούστηκε να φωνάζει “Χάιλ Χίτλερ” κατά τη σύλληψή του σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αλλά ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες και το κίνητρο για τις δολοφονίες.

Το περιστατικό ένοπλης ρατσιστικής βίας συνέβη περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (2100 ώρας Ελλάδας της Κυριακής ) στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο του Greater Kansas City, όπου ο ύποπτος πυροβόλησε αρχικά δύο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός εφήβου στο πάρκινγκ του εβραϊκού κέντρου. Το ένα από τα θύματα πέθανε επί τόπου και το άλλο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του προαστίου Όβερλαντ Παρκ της πόλης του Κάνσας, Τζον Ντάγκλας.

Σύμφωνα με το ραβίνο Μαντλ Χέρμπετ, εφημέριο της συναγωγής στο Όβερλαντ Παρκ ο άντρας πριν ανοίξει πυρ ρώτησε αν οι άνθρωποι στο πάρκινγκ ήταν Εβραίοι. Ο ύποπτος στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας κοντά από το σημείο του διπλού φονικού, στην περιοχή Βίλατζ Σαλόμ, όπου σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. “Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι γνώριζε τα θύματα”, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής.

Ο ύποπτος ήταν οπλισμένος με ένα κυνηγετικό όπλο, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας πιθανολογεί ότι είχε μαζί του επίσης ένα πιστόλι και ένα τυφέκιο.

Ιδρυτής της Κου-Κλουξ-Κλαν της Καρολίνας ο δράστης

Ο ύποπτος κατονομάστηκε ως ο Φρέιζερ Γκλεν Μίλερ, γνωστός ως Κρος, από την Ορόρα του Μιζούρι.

Ο Κρος είναι ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής των Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν της Καρολίνας και του Κόμματος των Λευκών Πατριωτών, με μακρά ιστορία στον αντισημιτισμό.

Ο Κρος ήταν επίσης μέλος ενός νεοναζιστικού φόρουμ στο Ίντερνετ, του Vanguard News Network, στο οποίο έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 12.000 μηνύματα.

Σήμερα το πρωί τα μέλη του νεοναζιστικού αυτού φόρουμ αντήλλασσαν εκατοντάδες μηνύματα εκφράζοντας την ικανοποίησή τους γι’ αυτήν την επίθεση που είχε στόχο την εβραϊκή κοινότητα, η οποία προκάλεσε τον αποτροπιασμό των ΗΠΑ παραμονή του εβραϊκού Πάσχα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ”, ο Κρος είχε επίσης ιδρύσει μια άλλη πτέρυγα της Κου Κουξ Κλαν και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών κατηγορούμενος για εγκληματική ανυπακοή. 

Καταδίκη της επίθεσης από ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου καταδίκασε το “μακελειό του μίσους” στο Κάνσας. 

“Καταδικάζουμε τους φόνους αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διαπράχθηκαν από μίσος στους Εβραίους”, υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση, στην οποία απευθύνει επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

“Το κράτος του Ισραήλ μαζί με όλους τους πολιτισμένους λαούς είναι προσηλωμένο στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας”, προσθέτει. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε επίσης την “φρικτή” αυτή επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνοντας ότι η θρησκευτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ.

“Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ασφάλειά του σε συγκεντρώσεις ομοθρήσκων. Κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται για την ασφάλειά του κατά την διάρκεια μιας προσευχής”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι η επίθεση αυτή καθίσταται ακόμη πιο τραγική από το γεγονός ότι έγινε την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα και την Κυριακή των Βαΐων για τους χριστιανούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει στην διάθεση της εβραϊκής κοινότητας οιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια την ώρα που οι συναγωγές έχουν ενισχύσει την ασφάλεια του περιβόλου τους.

“Ως Αμερικανοί οφείλουμε να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί κατά της τρομερής αυτής βίας, η οποία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας”, σημείωσε.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.