Πάνω από 20 νεκροί από τις συγκρούσεις στο Κίεβο

Συνεχίζεται και σήμερα το σκηνικό εμφυλίου πολέμου που στήθηκε χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 20 και το διάλογο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην προχωράει.

Συνεχίζεται και σήμερα το σκηνικό εμφυλίου πολέμου που στήθηκε χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 20 και το διάλογο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην προχωράει.

O υπουργός Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αγγίζει πλέον τους 25. Μεταξύ των νεκρών φέρονται να είναι 9 αστυνομικοί.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές, ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όμως όπως ισχυρίζεται “υποχρεώθηκε” να εγκαταλείψει τις συνομιλίες, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.

“Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες”, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο Κλίτσκο, καταγγέλλοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι “ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης” και προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, έτσι ώστε να “μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους”. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει “περάσει τη διαχωριστική γραμμή”, ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους “δρόμους” και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

“Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου μετέδωσε πριν από λίγο η τοπική ουκρανική τηλεόραση. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.