Βραζιλία: Μαθήματα ενάντια στον ρατσισμό

Τα μέλη της αποστολής της Βραζιλίας που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου) θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με τη σημασία της καταπολέμησης του ρατσισμού.

Μια μάστιγα που πλήττει σκληρά τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Τα μαθήματα, διάρκειας 30 ωρών, άρχισαν αυτήν την εβδομάδα από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας (COB) για τους 650 αθλητές, προπονητές, γιατρούς, διατροφολόγους και άλλους εκπροσώπους της χώρας που θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία.

«Ο στόχος είναι να παρέχουμε πληροφορίες, γνώσεις και να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για τον ρατσισμό στον αθλητισμό» εξηγεί, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Ροτζέριο Σαμπάιο, γενικός διευθυντής της COB. «Ο ρατσισμός είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα (…) και ο κόσμος του αθλητισμού δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τέτοιου είδους φαινόμενα» τόνισε ο παλιός πρωταθλητής του τζούντο, ο οποίος στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη.

Για τον Ροτζέριο Σαμπάιο, η πληροφόρηση και γνώση των αθλητών μπορεί να αποτελέσει ένα «πρώτο βήμα» για την καταπολέμηση του ρατσισμού στη Βραζιλία, μια χώρα 212 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 55% του πληθυσμού είναι μαύροι ή προέρχονται από μικτούς γάμους.

Τα διαδικτυακά μαθήματα δείχνουν, συγκεκριμένα, υπό ποιες συνθήκες ο ρατσισμός μπορεί να εκδηλωθεί στον κόσμο του αθλητισμού και πώς πρέπει να καταγγελθεί. Οι αθλητές θα διδαχθούν επίσης έννοιες σχετικά με την έκταση των φυλετικών ανισοτήτων που έχουν τις ρίζες τους εδώ και αιώνες στη Βραζιλία, την τελευταία χώρα στην Αμερική που κατάργησε τη δουλεία, το 1888.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετό, αλλά είναι σημαντικό,» προσθέτει ο Σαμπάιο, ο οποίος τονίζει ότι είναι η πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους, εκ μέρους της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Παρά το διεθνές ακτιβιστικό κίνημα “Black Lives Matter” στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κινητοποίηση ορισμένων αστεριών του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως η Ναόμι Οσάκα και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, τα κρούσματα ρατσισμού εξακολουθούν να είναι συχνά.

Στη Βραζιλία, οι ρατσιστικές προσβολές τιμωρούνται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών. Η COB μπορεί επίσης να επιβάλει πρόστιμα ή τιμωρίες αποκλεισμού – προσωρινές ή μόνιμες – σε αθλητές που παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας, ιδίως σε περιπτώσεις ρατσισμού.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.