Ολυμπιακός- Μακάμπι: Aν SETαριστείς… την πάτησες!

Η Δώρα Παντέλη γράφει όσα πρέπει να κάνει απόψε ο Ολυμπιακός για να επικρατήσει της Μακάμπι (21:30 Live NS1HD)

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει απόψε (21:30 Novasports1HD) στο ΣΕΦ μετά από μια νίκη-άνασα κόντρα στην πληθωρική ΤΣΣΚΑ για να αντιμετωπίσει την Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στο δεύτερο, αλλά πιο σημαντικό παιχνίδι της πρώτης διπλής εβδομάδας για τους κόκκινους.

Η Δώρα Παντέλη γράφει για την «μεταμόρφωση» του second unit, την καλή αμυντική λειτουργία που δίνει πόντους στον Ολυμπιακό, και για το τι πρέπει να «αποφύγουν» απόψε οι κόκκινοι κόντρα στην Μακάμπι για κάνουν το 2/2 σε 48 ώρες!

ΣΥΝ: Πόστ -Second Unit– Ριμπάουντ

Ο Νικολά Μιλουτίνοφ κυριαρχεί στην κατηγοριά των ριμπάουντ (11.6 rpg.) για μία ακόμη αγωνιστική, και αποτελεί την μέγιστη απειλή για κάθε αντίπαλο του Ολυμπιακού τόσο για την σημαντική επιθετική συγκομιδή του, όσο και για το έργο του μέσα στην ρακέτα των κόκκινων αμυντικά . Στο αποψινό παιχνίδι, ο Σέρβος θα τα «βάλει» με μια ομάδα που είναι στην κορυφή στα σουτ 2π στην Euroleague μέχρι τώρα με 58.5%, και αναμένεται για ακόμη μια φορά η παρουσία του να κρίνει κατά πολύ την εικόνα της ομάδας του.

Για 4 αγώνες το second unit προβλημάτιζε τόσο με την απόδοση του στην επίθεση όσο και με την επιζήμια εμφάνιση του στην άμυνα. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ το εργο…αλλαξέ, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χαρίζοντας την νίκη στους κόκκινους. Φυσικά, το να μετατρέψεις το «μειονέκτημα» σου προτέρημα είναι καθαρά θέμα «τακτικής» δουλείας αλλά και συνθηκών! Μέσα στη Μόσχα οι 45 από τους 84 πόντους ήρθαν από τους ΠΑΝΤΕΡ,ΠΩΛ και ΤΣΕΡΙ (!), παίκτες που δεν είχαν υπάρξει τόσο αποδοτικοί –και συνάμα τόσο οικονομικοί- και οι τρείς σε ένα παιχνίδι! Αδιαμφισβήτητα η εμφάνιση των τριών αυτών παικτων ήταν το σημείο κλειδί για την νίκη μέσα στην Μόσχα, αλλά το πόσο μπορούν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό -ουσιαστικά- θα κριθεί απόψε, αφού η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ είναι αυτό που δίνει λύσεις και διάρκεια σε μία ομάδα και όχι οι εμφανίσεις-πυροτεχνήματα.

ΠΛΗΝ: Κυκλοφορία μπάλας- Σταθερότητα στην περιφέρεια- δημιουργία

Μπορεί η νίκη μέσα στην Μόσχα να αναπτέρωσε τους παίκτες του Κεμζούρα, όμως εκτός από το ότι μέσω αυτής κατάφερε να εξισορροπήσει την κακή ήττα απέναντι στην Ζενίτ, δεν κατάφερε να δείξει βελτίωση στον τομέα της «ομαδικής» δημιουργίας. Ο Κεμζούρα εμπλούτισε «έξυπνα» το τακτικό κομμάτι της επίθεσης, αφού επένδυσε πάνω στα προσόντα των τριών (Πωλ, Πάντερ, Τσέρι) όμως οι συνεργασίες είναι ένα κομμάτι που ακόμα φαίνεται να το… ψάχνει! Οι 13 τελικές πάσες κόντρα στην Μπασκόνια μειώθηκαν σε μόλις 10(!) κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αριθμός που θα είχε κοστίσει ακριβά αν δεν ήταν τόσο αποδοτικοί οι 3 πρωταγωνιστές. Με 13 τελικές πάσες μ.ο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σταθερότητα, τουλάχιστον όχι ακόμη, στον τομέα της δημιουργίας.

Στατιστικά :

  • (58.5%) το ποσοστό ευστοχίας της Μακάμπι στα σουτ 2 πόντων, στατιστικό που φανερώνει στην σταθερώτητα στο σκοράρισμα ακόμα και σε «κακές» μέρες για την ομάδα του Σφαιρόπουλου.

  • 30 πόντους μέσα από την άμυνα της πήρε Η Μακάμπι κόντρα στην Φενέρ που όχι μόνο την υποχρέωσε σε πολλά λάθη (17) αλλά και σε πολλά σουτ υπό πίεση, κυρίως μέσα από την γραμμή των 3 πόντων (26,5% 2π).

  • Μόλις 10 ασίστ για τους ερυθρόλευκους, που για ακόμη ένα παιχνίδι έδειξαν να έχουν προβλήματα στον τομέα της δημιουργίας, αριθμός που ακομά προβλιματίζει τον Κεμζούρα.

  • 45 από τους 84 πόντους ήραθαν από τους ΠΑΝΤΕΡ,ΠΩΛ και ΤΣΕΡΙ (!)

  • 52-14 Οι διαφορά των πόντων ανάμεσα σε βασικούς- αναπληρωματικούς κόντρα στην Μπασκόνια και 35-49(!) κόντρα στην ΤΣΣΚΑ

  • 22 οι πόντοι που πήρε από την άμυνα του ο Ολυμπιακός – 15 από «δεύτερες ευκαιρίες»

Σημείο Κλειδί: Καλή κυκλοφορία μπάλας και γρήγορο transition

Η καλή κυκλοφορία απέναντι στην Μακάμπι είναι αναγκαία, αφού ή άμυνα της μπορεί να μετατρέψει κάθε λάθος σου σε καλάθι στο ανοικτό γήπεδο, όπως είδαμε και στην αναμέτρηση κόντρα στην Φενέρ. Η περιφέρεια του Ολυμπιακού θα δοκιμαστεί ως προς το πόσο «οικονομική» και συνάμα δημιουργική μπορεί να γίνει έχοντας απέναντι της μια άμυνα που θα την ωθήσει στο σετ παιχνίδι για να μπορεί να την πιέσει με στόχο την δημιουργία των επιζήμιων λαθών. Κλειδί στο να ΜΗΝ πέσει ο Ολυμπιακός στην παγίδα του ΣΕΤ παιχνιδιού, που με 13 ασίστ μ.ο θα ήταν μέγιστο λάθος, θα είναι η άμυνα του και κυρίως το αμυντικό του ριμπάουντ. Ελέγχοντας αυτόν τον τομέα θα μπορέσει να τρέξει πιο εύκολα στο transition και να «χτυπήσει» απέναντι σε άμυνα transition αντί για σετ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.