Ρωσία – Νιγηρία: Η εμπειρία έκανε τη διαφορά

Η Δώρα Παντέλη αναλύει το ματς της Ρωσίας με τη Νιγηρία, το οποίο εξελίχθηκε σε ντέρμπι.

Με τους Ρώσους να έχουν το προβάδισμα τόσο στα “χαρτιά” όσο και σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος του παιχνιδιού και τους “άπειρους” -σε μεγάλες διοργανώσεις- Νιγηριανούς να απαντούν σε κάθε “χτύπημα” των Ρώσων παίζοντας πιεστική άμυνα και εκμεταλλευόμενοι τα κερδισμένα φάουλ το ματς εξελίχθηκε σε ένα απολαυστικό ντέρμπι.

Α’ Ημίχρονο (40-35)
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν δυνατά με τον Φριτζόν να δημιουργεί για όλους αλλά και να τελειώνει τις φάσεις και τον Κουλάγκιν να “πυροβολεί” από την γραμμή των 3 πόντων (4/7 στο Α’ Ημιχ.).

Το 10-4 στην αρχή υπέρ τους όμως δεν απογοήτευσε τους Νιγηριανούς που έμειναν πιστοί στο “game plan” τους που σκοπό είχε να κουράσει τους Ρώσους με δύο τρόπους παίζοντας άμυνα σχεδόν στα ¾ του γηπέδου
μεταφέροντας το παιχνίδι κάτω και γύρω από την ρακέτα (20π) με σκοπό την σωματική επαφή και τον έλεγχο του ρυθμού μέσα από τα κερδισμένα φάουλ.

Το τακτικό σχέδιο των Νιγηριανών ήταν αυτό που τους κράτησε μέσα στο παιχνίδι παρά την αστοχία τους στα μακρινά σουτ και ταυτόχρονα οδήγησε τους έμπειρους Ρώσους να κάνουν “παιδικά” λάθη λόγω κούρασης.

Β’ Ημίχρονο (42-42 /82-77 Τελικό)
Η 3η περίοδος θύμιζε πεδίο μάχης, με τα ποσοστά στα σουτ 3 πόντων από την μεριά των Ρώσων να πέφτουν και των Νιγηριανών να ανεβαίνουν οδηγώντας τους Ρώσους σε επιπόλαια λάθη με ένα από αυτά να δίνει την ευκαιρία στον παίκτη των Minnesota Timberwolves, Οκόγιε, να ισοφαρίσει το ματς κλείνοντας το δεκάλεπτο με 58-58 .

Στην τελευταία περίοδο η Νιγηρία πέρασε μπροστά και κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά της τόσο μένοντας πιστή στον τακτικό σχεδιασμό (πηγαίνοντας στην επαφή) όσο και αξιοποιώντας την απουσία του Κουρμπάνοφ στα 4 πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου. 

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να απαντήσουν με τον Βοροντσέβιτς να βάζει 5 συνεχόμενους πόντους μειώνοντας την διαφορά στο +3 (4:13) . Με ένα έξυπνο τρικ, μετά από τάιμ άουτ, και με τον Ζούπκοφ να παλεύει και να βγαίνει νικητής μέσα στο ζωγραφιστό, οι Ρώσοι πέρασαν ξανά μπροστά (73-71) 3 λεπτά πριν το τέλος. Με αλλεπάλληλες μάχες κάτω από το καλάθι και με την απειρία των Νιγηριανών να είναι εμφανής στην διαχείριση των τελευταίων κρίσιμων επιθέσεων, οι Ρώσοι κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους και να ξεκινήσουν με το δεξί την πορεία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τι έκανε τη διαφορά 
Η εμπειρία ήταν αυτό που έκανε την διαφορά τόσο για τους Νιγηριανούς αφού η έλλειψή της ήταν αισθητή κυρίως στην αντιμετώπιση τακτικών τρικ και κρίσιμων επιθέσεων στο τέλος, όσο και για τους έμπειρους Ρώσους που βρήκαν τρόπο λόγω αυτής να απαντήσουν στο +8 των Νιγηριανών, παρά την αστοχία τους στο β’ μέρος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.