Μαυρομάτης: “Ήταν συνειδητή επιλογή”

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στο Φιλέ» της Nova ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης που μίλησε για την εθνική ομάδα, τον Γκόρντον Μέιφορθ, το μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ, αλλά και το οικονομικό νοικοκύρεμα στην ομοσπονδία.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στο Φιλέ» της Nova ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης που μίλησε για την εθνική ομάδα, τον Γκόρντον Μέιφορθ, το μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ, αλλά και το οικονομικό νοικοκύρεμα στην ομοσπονδία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το μοντέλο διοίκησης της ομοσπονδίας, τις μετακινήσεις του και τις κατηγορίες πως είναι πρόεδρος μέσω mail… «Ήταν συνειδητή επιλογή όταν ανέλαβα τη θέση. Εγώ και οι συνεργάτες μου ευαγγελιζόμαστε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που στην πράξη νομίζω ότι βγαίνει και διορθώνουμε άμεσα ό,τι χρειάζεται. Είναι εξαιρετικά άδικο να με κατηγορούν. Ξέρετε πόσες ώρες αφιερώνονται όταν είμαι εκεί; Είμαστε στην ΕΟΠΕ από τις 8 το πρωί ως τα μεσάνυχτα και βάλε. Τα μέλη των διοικήσεων, οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς δεν πληρώνονται, είναι εθελοντές. Πρέπει λοιπόν να έχουν ένα εισόδημα, εκτός αν πούμε πως μόνο οι ιδιαίτερα εύποροι ή οι συνταξιούχοι ή οι άνεργοι μπορούν να μπουν στην ομοσπονδία. Το μοντέλο με καθημερινή παρουσία ενός στην ομοσπονδία, ήταν παλιότερα πιο σύνηθες. Τώρα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχει ένα πλάνο και καταμερισμός αρμοδιοτήτων και οι πέντε μικροί πρόεδροι. Αυτό εφαρμόζεται στην πράξη και νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή προσώπων, όπως και για όλα τα μέλη του ΔΣ και δεν έχω από κανέναν παράπονα. Η κριτική απευθύνεται πού; Να δουλεύουμε ή όχι; Να είναι ο πρόεδρος 10 με 5 κάθε μέρα στην ομοσπονδία να πίνει καφέ και να κάνει δημόσιες σχέσεις; Οι δικές μου μετακινήσεις βαραίνουν στο ελάχιστο την ομοσπονδία. Τα ταξίδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν υπερβαίνουν τον αντίστοιχο αριθμό των προηγούμενων ετών. Πολλά δε καλύπτονται από εμένα ακόμα και με τα μίλια που έχω κερδίσει. Είναι εξαιρετικά άδικο να γίνεται κριτική σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαι υπερήφανος που έχω φανερή επαγγελματική απασχόληση και δεν έχω κάτι να φοβηθώ. Είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου στην ομοσπονδία. Και οι τελευταίοι δύσπιστοι θα αποδεχτούν το μοντέλο αυτό όταν δουν τα αποτελέσματα».

Για τα προβλήματα της VolleyLeague: «Τα ΤΑΠ ξεκίνησαν 1991 σαν προσωρινά, αλλά στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Το βόλεϊ δεν ήταν ποτέ έτοιμο να πάμε σε Ανώνυμες Εταιρείες. Σήμερα λοιπόν είναι ευκαιρία η οικονομική κρίση ώστε ώριμα και ήρεμα να συζητήσουμε το μέλλον. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε το επαγγελματικό βόλεϊ. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες βέβαια για να γίνει αυτό. Τώρα ξεκινά η κουβέντα για το τι θα κάνουμε μετά. Πρέπει να διεκδικήσουμε με χαμηλούς τόνους και να είμαστε ενωμένοι όλοι οι φορείς. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και σε μια βάρκα που αν βουλιάξει όλοι θα βουλιάξουμε. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει τα σωματεία, αλλά η πολιτεία δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως. Όσο για τις διακοπές συμβολαίων, καλύτερα να γίνονται τώρα παρά στο τέλος να χρωστάνε οι ομάδες».

Για τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά σωματεία: «Από τον Αύγουστο μόλις αναλάβαμε ξεκινήσαμε διάλογο με αφορμή τους ξένους. Πρέπει να δούμε και τη διασφάλιση των αθλητών που έχουν σοβαρό και σωστό αίτημα. Συνήθως στην Ελλάδα υπογράφουμε κάτι και στη συνέχεια ψάχνουμε τρόπο να το αποφύγουμε. Ο διάλογος συνεχίζεται και θα συναντηθούμε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία από Πολιτεία για οικονομικά. Δεν είναι όμως μόνο το επαγγελματικό βόλεϊ. Τα ΤΑΠ πήραν τα χρήματά τους. Τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν πάρει χρήματα το 2010».

Για την περίπτωση που η ΕΣΑΠ πρέπει να επιστρέψει στην ΕΟΠΕ: «Σίγουρα δεν θα γίνει τώρα. Η ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον διάλογο και αν είναι ανάγκη θα είναι έτοιμη να δεχθεί την ΕΣΑΠ. Αλλά δεν είναι ευχή αυτό. Ευχή ήταν πριν από χρόνια να γίνει και το γυναικείο. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά να διασφαλίσουμε έσοδα από άλλους φορείς με χορηγίες και μάρκετινγκ. Οι ομάδες πρέπει να επιβιώσουν χωρίς να περιμένουν τον κάθε υπουργό».

Σχολιάζοντας μια δήλωση του Νίκου Ρουμελιώτη… « Αντιλαμβάνομαι την ένταση που ήταν μετά τον αγώνα, αλλά δεν ήταν σωστή δήλωση για τον Ταρνατόρος και την παρέα του. Ο κ. Ταρνατόρος έχει θεσμικό ρόλο. Η συνεργασία της ΕΟΠΕ με ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ, ΣΕΠΠΕ και ΟΔΒΕ είναι εξαιρετική, καλύτερη από ποτέ. Δεν βοηθάει να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις. Κανείς δεν έχει την πρόθεση να τους υποχρεώσει να αλλάξουν επάγγελμα στην ουσία…»

Για τις εξελίξεις με τον Γκόρντον Μέιφορθ: «Μας κοινοποιήθηκε το πρακτικό της επιτροπής ισοτιμιών της ΓΓΑ το οποίο χορηγεί δίπλωμα β’ κατηγορίας και όχι α’. Συναντήθηκα το πρωί μαζί του και το βράδυ συζητήσαμε με την εκτελεστική επιτροπή. Είναι μονόδρομος να σταματήσουμε τη συνεργασία μαζί του. Κάναμε μία πρώτη κουβέντα να λύσουμε φιλικά τη συνεργασία μας. Συμφωνήσαμε να γίνει νέα συνάντηση παρουσία νομικών, ώστε να αποφευχθεί η νομική οδός».

Για τον… αντικαταστάτη του Αμερικανού: «Σίγουρα ανοίγει αμέσως ο διάλογος για το τι θα γίνει μετά. Έχω προσωπική άποψη, γιατί κουβέντα δεν έχει γίνει στο ΔΣ. Υπήρχε συμβόλαιο με τον κ. Μέιφορθ και ήταν άκομψο να κάνουμε συζητήσεις. Φιλοσοφία της επιτροπής εθνικών ομάδων και του ΔΣ είναι να δώσουμε βάση στους προπονητές μικρότερων εθνικών ομάδων. Δεν έχει λοιπόν να προσφέρει πολλά ένας φουλ τάιμ, καθώς οι αθλητές έχουν υποχρεώσεις με ομάδες και δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρωτικές. Η λογική του παρτ τάιμ λοιπόν είναι και οικονομικό θέμα, αλλά και φιλοσοφίας. Θέλουμε τους καλύτερους στις μικρότερες εθνικές ομάδες».

Για τον Τάκη Φλώρο που «ακούγεται» για την εθνική νεανίδων… «Δεν έχω δει καν ποιοι έχουν υποβάλει βιογραφικά…»

Για το θέμα της εθνικής ανδρών… «Θα πρέπει να επιλεγεί Έλληνας. Τώρα για κάποιο που ρωτάει γιατί Καπράρα στις γυναίκες και Έλληνας στους άνδρες; Με τον Ιταλό υπήρχε συνέχεια συνεργασίας στη λογική πως είναι ένα όνομα μεγάλο, δουλεύοντας κι αυτός παρτ τάιμ. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το γυναικείο βόλεϊ. Το ανδρικό βόλεϊ δεν θέλουμε να το υποβιβάσουμε, αλλά μπορώ να σκεφτώ μια δεκάδα προπονητών που θα μπορούσαν να αναλάβουν. Αποφασίζει το ΔΣ και όχι μόνος του ο πρόεδρος. Θα μπορούσα κάλλιστα να μειοψηφήσω και δεν θα με ενοχλήσει. Η φιλοσοφία μας είναι να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά και σε αυτό βοηθά και η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι δεν συμμετέχουμε σε κάποια μεγάλη διοργάνωση. Όλοι θα θέλαμε να πάμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά έχουμε μόνο το Ευρωπαϊκό Λιγκ».

Για τον αποκλεισμό από την Τουρκία και για το αν θα προσλάμβανε ποτέ τον Γκόρντον Μέιφορθ; «Δεν νομίζω να υπήρξε κάποιος που να αισθάνθηκε καλά στο Ηράκλειο. Αν ήταν η χειρότερη εθνική ομάδα; Ας μην χρησιμοποιήσω ακραίες εκφράσεις. Σίγουρα δεν ήταν η εμφάνιση που θα μας έκανε υπερήφανους. Για τη διαδικασία και την επιλογή για τον κ. Μέιφορθ ευθύνη έχουν εκείνοι που αποφάσισαν. Πάντως μπορώ να πω πως ήταν αδικημένοι οι παίκτες και ο ίδιος ο Μέιφορθ, αλλά και το ελληνικό βόλεϊ ολόκληρο. Ο Μέιφορθ μας έλεγε πως γνώρισε τέσσερις προέδρους σε τέσσερις μήνες και έχει δίκιο. Ας μην είμαστε τόσο σκληροί. Να δείξουμε κατανόηση και στα παιδιά για τις εμφανίσεις».

Για το πριμ των διεθνών, αλλά και των Καζάζη-Φάκα για το Ευρωπαϊκό της Σμύρνη: «Δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά έχω δεσμευτεί στους αθλητές ότι θα καταβληθεί. Μέσα στον Γενάρη πιθανότατα θα καλέσουμε τους αθλητές να πάρουν ένα μέρος του πριμ που θα δοθεί σε δύο ή τρεις το πολύ δόσεις. Με πολύ μεγάλη έκπληξη είδαμε στα συμβόλαια των Καζάζη και Φάκα πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πριμ. Πρόθεση μας είναι να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Και νομίζω θα συμφωνήσουν και αθλητές. Ηθικά πρέπει να γίνει».

Για τις διεθνείς σχέσεις και την τιμωρία της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκού: «Οι σχέσεις μας στο διεθνές προσκήνιο ήταν εξαιρετικές ως το 2008. Είχε γίνει δουλειά ετών από τους Θανάση Μπελιγράτη, Περικλή Μπακοδήμο, εμένα και όσους είχαν ασχοληθεί. Όταν αποσύρθηκε ο Παναθηναϊκός ήταν δύσκολο και βαρύ για το ελληνικό βόλεϊ και σχολιάστηκε πολύ. Εξήγησα όμως στον κ. Μέγερ ότι δεν έγινε από έλλειψη σεβασμού και ζήτησα να μην επιβληθεί η ποινή αποκλεισμού ενός έτους. Το θέμα εκκρεμεί, αλλά με σοβαρές πιθανότητες να γίνει».

Για τους «διπλούς» αγώνες του Ολυμπιακού στο Αζερμπαϊτζάν: «Με δική μας παρέμβαση θα γίνουν και οι δύο αγώνες στο Μπακού. Υπήρχε αίτημα του Ολυμπιακού, αλλά η CEV δεν το επιτρέπει σε αυτή τη φάση. Είχα προσωπική επικοινωνία με την κυρία Ουμς που κατ’ εξαίρεση το έκανε δεκτό».

Για τα οικονομικά της ομοσπονδίας: «Είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Το άνοιγμα ήταν 8-8,5 εκατ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν τα ολυμπιακά έργα, το καθαρό χρέος είναι 5-5,5 εκατ.. Πρέπει να κατεβάσουμε τα έξοδα και να αναζητήσουμε έσοδα, κάτι δεν έκανε δύο χρόνια η προηγούμενη διοίκηση. Τα νούμερα θα ανακοινωθούν στη ΓΣ του Μαρτίου. Έχω να σας πω πάντως πως οι δαπάνες του δεύτερου εξαγμένου είναι 60% λιγότερες από το αντίστοιχο του 2009. Και αυτό είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία».

Για τις κατηγορίες από πλευράς Γιώργου Μελισσουργού… «Είναι πλέον ελάχιστοι, ευτυχώς, αυτοί που μεμψιμοιρούν. Το μόνο που κάνουν είναι ανακοινώσεις και σχόλια επώνυμα και ανώνυμα. Είναι συνειδητή μας επιλογή, όπως και η ανάγκη για έργο είναι τεράστια, να κοιτάμε μπροστά. Κάποιες στιγμές όμως, όπως αυτή η δήλωση που με αποκαλεί ψεύτη και κλέφτη, ξεπερνούν τα όρια. Αν δεν ήμουν πρόεδρος ομοσπονδίας θα είχα κάνει ήδη το αυτονόητο, να προσφύγω δηλαδή στη δικαιοσύνη. Τώρα προσπαθώ να αποφασίσω με ψυχραιμία. Δεν σκοπεύω να μπλέξω την ομοσπονδία με ανακοινώσεις. Εξάλλου, θεσμικά αυτά τα πρόσωπα, δεν εκφράζουν τίποτα. Η ΕΟΠΕ συνομιλεί με φορείς αθλήματος. Εμείς αντίθετα θέλουμε άλλον διάλογο. Και αυτό κάνουμε στο νέο σάιτ της ομοσπονδίας. Χθες έφτασε η άποψη του προπονητή νέων του Βύρωνα, με τον οποίο δεν γνωριζόμαστε, και όταν διάβασα το κείμενό του έλεγα αυτή είναι η άποψη που θα υποστήριζα κι εγώ».

Για τη δήλωση του Γιώργου Μανωλόπουλου για τις 115.000 ευρώ… «Μου προκαλεί εντύπωση πως ένα τέτοιο ζήτημα διατηρείται στην επικαιρότητα δύο μήνες τώρα. Μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο στο κονδύλι. Μέσα σε εκείνο υπήρχαν αμοιβές δημοσιογράφων της ομοσπονδίας. Αναφέρθηκαν όμως και ανακρίβειες. Μίλησαν για τα ταξίδια του Μαυρομάτη. Πέρυσι πήγα μόνο σε μία συνεδρίαση της νομικής επιτροπής της CEV στην Ανκόνα και έγραψαν πως κόστισε 960 ευρώ. Αυτό ήταν το άθροισμα της στήλης και όχι το κόστος του εισιτηρίου μου. Έγραψαν για τα λεφτά της Βαλκανικής και δημιουργούν εντυπώσεις. Τα χρήματα αυτά ήταν για τη διαμονή και το φαγητό των έξι ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και δεν ήταν για τον Μαυρομάτη. Η δημοσιογραφία είναι άσκηση λειτουργήματος για αναζήτηση της αλήθειας. Γράφτηκε πρόσφατα για τους Έλληνες supervisors. Ήταν ό,τι ανακριβέστερο… Καταρχήν σαν supervisors δηλώνονται μέλη του ΔΣ ή επιτροπών. Τα προηγούμενα χρόνια πήγαινα μόνο στο εξωτερικό. Μία φορά με όρισαν πέρυσι και ήταν σε αγώνα του Ηρακλή στις γυναίκες. Μάλιστα την επόμενη ημέρα έπαιζαν και οι άνδρες του Ηρακλή και είχε οριστεί άλλο μέλος του τότε ΔΣ. Εγώ λοιπόν τους είπα πως δεν επιθυμώ να πάρω την αμοιβή μου και τα χάρισα τα λεφτά και μου απάντησαν πως το άλλο μέλος τα πήρε».

Για το μπιτς βόλεϊ: «Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές με συγκεκριμένο στόχο. Το μπιτς βόλεϊ είχε τον δικό του κόσμο και τους δικούς του φίλους, αλλά δεν έχει την κατανόηση και τη στήριξη της σάλας. Σπανίως έρχονταν θέματα στο ΔΣ. Πρέπει λοιπόν να γίνουμε συμμέτοχοι όλοι στη διαδικασία. Να ανοίξουμε το παιχνίδι, χωρίς να πειράξουμε τίποτα. Θέλουμε να το αναβαθμίσουμε και όχι να το κατεβάσουμε».

Κλείνοντας είπε: «Είναι δύσκολο το έργο. Μεσσίες δεν είμαστε, κάτι αλλάζει όμως. Τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.