Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Ιταλία ή Σουηδία;

Στις 24 Ιουνίου θα ανακοινώσει η ΔΟΕ την πόλη, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της μετά από επισκέψεις και επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στις δύο υποψήφιες πόλεις με την ιταλική υποψηφιότητα του Μιλάνου-Κορτίνα να καταγράφει ισχυρότερη τοπική υποστήριξη απ’ ότι η πρόταση της Στοκχόλμης-Άρε της Σουηδίας.

«Και τα δύο προγράμματα δίνουν προτεραιότητα στην κληρονομιά και τη βιωσιμότητα, αξιοποιώντας την παράδοση και την εμπειρία των χειμερινών σπορ, με εγκαταστάσεις πρώτου επιπέδου, για διοργανώσεις Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενημερωμένους και ενθουσιώδεις οπαδούς, εθελοντές και διοργανωτές των αγώνων» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, Οκτάβιαν Μοράριου.

Οι δύο υποψήφιες πόλεις είναι οι τελευταίες που έφτασαν στο νήμα καθώς πέρσι απέσυραν τις υποψηφιότητές τους η ελβετική Σιόν, το Σαπόρο της Ιαπωνίας, το Γκρατς της Αυστρίας και το Κάλγκαρι του Καναδά, που είχε αναλάβει την διοργάνωση του 1988, φοβούμενες να αναλάβουν τελικά το κόστος των Αγώνων αλλά και τις ισχυρές τοπικές αντιδράσεις για την ανάληψη των Αγώνων.

Σε ότι αφορά στις δύο πόλεις της Ιταλίας και της Σουηδίας, που διεκδικούν τελικά το χρίσμα των διοργανωτών των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, περίπου το 80% των εγκαταστάσεων είναι είτε υφιστάμενες είτε προσωρινές δομές σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος κατασκευής που σχετίζεται με τους Αγώνες.

Γι’ αυτό άλλωστε η ΔΟΕ δήλωσε ότι «είχαμε μειωμένους προϋπολογισμούς κατά 20% σε σύγκριση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 και το 2022. Οι δύο υποψήφιες πόλεις έχουν ευθυγραμμίσει τις ιδέες τους με το πλαίσιο και τους τοπικούς μακροπρόθεσμους στόχους τους. Όλα αυτά οδήγησαν σε τεράστια μείωση του κόστους και ένα πιο βιώσιμο μοντέλο φιλοξενίας που είναι η νέα πραγματικότητα για τους Αγώνες» δήλωσε ο Μοράριου.

Η ΔΟΕ θα αποφασίσει για την πόλη που θα αναθέσει την διοργάνωση του 2026 στη σύνοδο της 24ης Ιουνίου στη Λοζάνη.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.