Super Bowl XLVIII: Το προαιώνιο ερώτημα «άμυνα ή επίθεση»

Η Nova, μέσω του FOX, μεταφέρει στα σπίτια μας το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και το novasports.gr καταγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 48ο τελικό του Super Bowl της NFL, ανάμεσα στους Σιάτλ Σίχοκς και τους Ντένβερ Μπρόνκος.

Η Nova, μέσω του FOX, μεταφέρει στα σπίτια μας το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και το novasports.gr καταγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 48ο τελικό του Super Bowl της NFL, ανάμεσα στους Σιάτλ Σίχοκς και τους Ντένβερ Μπρόνκος.

Η μετάδοση θ’ αρχίσει στις 00.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/2, βράδυ Κυριακής) και όλο το αθλητικό γεγονός με pregame και post game show αναμένεται να κρατήσει περίπου έξι ώρες. Τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ θα ερμηνεύσει η Αμερικανίδα σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ, ενώ στο Halftime Show τη σκυτάλη θα πάρουν ο Μπρούνο Μαρς και οι Red Hot Chili Peppers. Eνδεικτικό του μεγέθους του Super Bowl είναι πώς ένα διαφημιστικό τριάντα δευτερολέπτων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα κοστίζει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια! Τα μέτρα ασφαλείας είναι Δρακόντεια, με ελικόπτερα να επιβλέπουν τη διεξαγωγή του event. Τα τελευταία εισιτήρια πωλήθηκαν αντί 1.600 δολαρίων το καθένα, το λιγότερο, ενώ η προσέλευση του κόσμου έχει σχεδιαστεί από τις Αρχές έτσι ώστε οι δώδεκα χιλιάδες θέσεις parking να φτάσουν στα περίπου ενενήντα χιλιάδες άτομα (κόσμος και δημοσιογράφοι) που θα μεταβούν στο γήπεδο. 

Φέτος ο 48ος τελικός της National Football League θα διεξαχθεί στο MetLife Stadium του Ιστ Ράδερφορντ στο Νιου Τζέρσεϊ με χωρητικότητα 82.500 θεατών. Είναι η έδρα των Νιου Γιορκ Τζάιαντς και των Νιου Γιορκ Τζετς, ομάδων που μετέχουν στην NFL. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τελικός Super Bowl θα διεξαχθεί στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης (Νέα Υόρκη, Μπρούκλιν, Μανχάταν, Μπρονξ, Νιου Τζέρσεϊ), ενώ η ιδιαιτερότητα είναι πώς το γήπεδο δεν είναι κλειστό (non-domed), όπως συνηθίζεται. Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες κι αποτελεί ρίσκο της ηγεσίας της NFL η επιλογή αυτή. Επιβλήθηκε, όμως, η διάθεση της διοίκησης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου να τιμήσει μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές περιοχές των ΗΠΑ, η οποία έχει βγάλει ορισμένες από τις σημαντικότερες ομάδες σε όλα τα σπορ. Οι δύο φιναλίστ του 48ου τελικού είναι οι Σίχοκς και οι Μπρόνκος.

To προφίλ των Seattle Seahawks

Το Σιάτλ τελείωσε την κανονική περίοδο πρώτο στη West της National, με 13-3 απολογισμό. Ήταν η καλύτερη ομάδα των 16 της Περιφέρειας με την καλύτερη άμυνα στην NFL, δεχόμενη, μόλις, 231 πόντους. Οι τρεις ήττες ήταν από τους Ιντιανάπολις Κολτς εκτός (34-28, 6/10/12), από τους Σαν Φρανσίσκο 49ers εκτός (19-17, 8/12/13) και από τους Αριζόνα Κάρντιναλς εντός (10-17, 22/12/13). Στα πλέι οφ, έχοντας το νούμερο 1 στα seeds, έδωσε δύο ματς στην έδρα της, το CenturyLink Field, τα οποία τα κέρδισε: Με 23-15 τους Νιου Ορλίνς Σεντς και στη συνέχεια, στον τελικό της National, τους Σαν Φρανσίσκο 49ers με 23-17. Είναι η 38η franchise χρονιά του Σιάτλ στην NFL. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα, ενώ είναι η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό Super Bowl μετά το 2005 όπου ηττήθηκε από τους Πίτσμπουργκ Στίλερς με 21-10 στο Ντιτρόιτ.

Φέτος και το 2005 έχουν πάρει οι Σίχοκς τούς τίτλους στη National, ενώ μετρούν συνολικά οκτώ πρωτιές division και δεκατρείς συμμετοχές στα πλέι οφ. Το 13-3 της κανονικής περιόδου είναι επίτευγμα που το είχαν καταφέρει και το 2005 κι αποτελεί το καλύτερο ρεκόρ regular season του συλλόγου. Έφτασαν στον τελικό με απολογισμό σεζόν 15-3. Προπονητής τους από το 2010 είναι ο 62χρονος Πιτ Κάρολ, ο οποίος είναι λάτρης της άμυνας (άρχισε το κοουτσάρισμα στην NFL το 1984 ως defensive back coach στους Μπάφαλο Μπιλς). Είναι ο πρώτος του τελικός Super Bowl. Ενόψει του αγώνα με τους Μπρόνκος, πέραν των απουσιών που αντιμετώπισε όλη τη σεζόν, ο Κάρολ έχει ορισμένες έννοιες. Λογικά οι περισσότεροι παίκτες του θα είναι μάχιμοι, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να είναι ο running back Μαρσόν Λιντς (1257 yds, 12 TD).

Ο 28χρονος Λιντς, κατόπιν δήλωσης του ίδιου δεν χάνει το παιχνίδι, πρωταγωνίστησε και σ’ ένα άσχημο περιστατικό στη media day, από την οποία αποχώρησε χωρίς λόγο κι αναμένεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο από την NFL. Ένας από τους παίκτες-σημείο αναφοράς του Σιάτλ είναι ο fullback Ντέρικ Κόλεμαν, που δεν λογίζεται βασικός αποτελεί, όμως, παράδειγμα προς μίμηση. Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής, απόφοιτος του UCLA, είναι ο πρώτος παίκτης χωρίς ακοή που θα συμμετάσχει σε τελικό Super Bowl! Οι Σίχοκς (θαλάσσια γεράκια) έχουν απολογισμό πλέι οφ στην ιστορία τους έντεκα νίκες και δώδεκα ήττες, ενώ έχουν να πιάσουν το 50% νικών (θα γίνει αν πάρουν το Super Bowl) από τον απολογισμό 3-3 μπαίνοντας, στην postseason του 1988.

To προφίλ των Denver Broncos

Το Ντένβερ ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην American, με 13-3 απολογισμό όπως και το Σιάτλ. Στην κανονική περίοδο οι φιναλίστ του 48ου Super Bowl είχαν το καλύτερο ρεκόρ και τις θέσεις νούμερο 1 στα seeds επομένως και το απόλυτο αβαντάζ έδρας ως τον τελικό. Οι Μπρόνκος τερμάτισαν, φυσικά, πρώτοι στη West, έχοντας την καλύτερη επίθεση από τις 32 ομάδες της NFL με 606 πόντους ενεργητικό! Αμυντικά παρουσίασαν σημαντικά κενά, η καυτή επίθεσή τους, όμως, δεν επέτρεψε στο να δημιουργηθούν προβλήματα. Το Ντένβερ ηττήθηκε από τους Ιντιανάπολις Κολτς εκτός (39-33, 21/10/13), από τους Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς εκτός (34-31 στην παράταση, 31-31 κανονική διάρκεια, 25/11/13) και από τους Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς εντός (20-27, 13/12/13). Δύο ομάδες από τις οποίες έχασε στην κανονική περίοδο κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει το Ντένβερ, όμως το Sports Authority Field at Mile High αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο και για το Σαν Ντιέγκο και για τη Νιου Ίνγκλαντ.

Οι Τσάρτζερς, έχοντας αποκλείσει το Σινσινάτι στις wild cards, ηττήθηκαν με 24-17, ενώ οι Πάτριοτς έχασαν στον τελικό της American με 26-16 και μαζί τον τίτλο της Περιφέρειας. Η franchise ιστορία των Μπρόνκος (ατίθασα πουλάρια) αρχίζει το 1960 και περιλαμβάνει δύο σερί Super Bowls: Το 1997 και το 1998. Έκτοτε το Ντένβερ δεν έχει παίξει ξανά σε τελικό! Έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα στην Περιφέρεια και δεκατρείς φορές στην division, ενώ αυτή είναι η εικοστή συμμετοχή σε postseason. Προπονητής των Μπρόνκος είναι ο 58χρονος Τζον Φοξ, μόλις στη δεύτερη ομάδα του ως head coach μετά την οκταετή παρουσία του στους Καρολάινα Πάνθερς. Δούλεψε πολλά χρόνια, όπως και ο αντίπαλος προπονητής του, ως defensive backs coach όμως έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο στην καλή του ημέρα επιθετικά μπορεί να διαλύσει τους πάντες και τα πάντα.

Με την Καρολάινα συμμετείχε στον τελικό του Super Bowl του 2003, όπου ηττήθηκε με 32-29 από τους Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς. Και ο Φοξ έχει ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών, με φόντο τον τελικό. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, υπάρχουν τρεις παίκτες με τους οποίους οι πιθανότητες δεν είναι μαζί! Ο specialist placekicker Ματ Πράτερ ταλαιπωρείται από ίωση αλλά λογικά θα παίξει, ενώ φυσικά ακολούθησε την αποστολή του Ντένβερ στη Νέα Υόρκη. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Νόουσον Μορένο, με τον 27χρονο running back να έχει πρόβλημα στα πλευρά. Τέλος, τραυματισμό έχει και ο αμφίβολος right defensive tackle Μιτς Ανρέιν.

Κεφάλαιο μόνος του ο Πέιτον Μάνινγκ

Το μεγάλο αστέρι των Μπρόνκος και το τεράστιο ατού τους για το πρωτάθλημα είναι ο 38χρονος quarterback (πασαδόρος) Πέιτον Μάνινγκ, που έχει ένα πρόβλημα στον αστράγαλο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξει στον τελικό. Με 5477 yds και 55 TD είναι το Α και το Ω στην επίθεση των Μπρόνκος, ενώ φέτος σπάζει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Έχει ένα πρόβλημα στα ανοικτά γήπεδα, όπου το ρεκόρ του είναι 8-11 και ειδικά στις χαμηλές θερμοκρασίες! Η εμπειρία του, όμως, είναι τέτοια που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο ματς. Ο Μάνινγκ αποκτήθηκε από τους Μπρόνκος μετά από θητεία δεκατριών ετών στους Κολτς της Ιντιανάπολις. Είναι τέσσερις φορές, μαζί με φέτος, στην καριέρα του ΝFL passing touchdown leader, έχει πάρει ένα Super Bowl με τους Κολτς το 2007 (29-17 επί των Σικάγο Μπέαρς), όπου αναδείχθηκε και MVP, ενώ έχει ξεπεράσει τις εβδομήντα χιλιάδες passing yards. Είναι κάτοχος δεκάδων ατομικών ρεκόρ θετικών ως επί το πλείστον, με κυριότερο αρνητικό το γεγονός πώς είναι (μαζί με τον Μπρετ Φαβρ, πρώην QB) ο quarterback με τις περισσότερες ήττες στα πλέι οφ (έντεκα).

Ποιά τακτική θα επιβληθεί;

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι άμυνα ή επίθεση; Αποτελεί τούτο ένα από τα ερωτήματα με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στις απαντήσεις, σε όλα τα σπορ του πλανήτη! Η κορυφαία ομάδα της NFL στο πρώτο σκέλος, οι Σίχοκς, αντιμετωπίζουν το πιο δυνατό σύνολο στο σκοράρισμα, τους Μπρόνκος. Και οι δύο ομάδες, με 15-3, απολογισμό έφτασαν στο Super Bowl XLVIII από διαφορετικούς δρόμους. Σ’ ένα ιδιαίτερο περιβάλλον (υπάρχει 30% πιθανότητα να χιονίζει την ώρα του αγώνα αν και αναμένεται καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών), περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε ποια τακτική θα υπερισχύσει. Η απάντηση στη Nova, μέσω του FOX, τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/2, 00.30) για το ποια ομάδα εκ των δύο θα κατακτήσει το Vince Lombardi Trophy (έχει πάρει το όνομά του από τον εκλιπόντα προπονητή, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων στην ιστορία της NFL).

Η λίστα των νικητών

Οι Πίτσμπουργκ Στίλερς είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε Super Bowl και, φυσικά, με τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων (έξι). Οι Ντάλας Κάουμποϊς και οι Σαν Φρανσίσκο 49ers έχουν από πέντε, ενώ στις τέσσερις πρωτιές είναι οι Γκριν Μπέι Πάκερς (νικητές των δύο πρώτων Super Bowl, το 1967 και το 1968) και οι Νιου Γιορκ Τζάιαντς. Στις τρεις κατακτήσεις είναι οι Λος Άντζελες/Όκλαντ Ράιντερς, όπως και οι Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς και Ουάσινγκτον Ρέντσκινς, ενώ στις δύο οι Μπάλτιμορ Ρέιβενς, οι Μπάλτιμορ/Ιντιανάπολις Κολτς, οι Μαϊάμι Ντόλφινς και οι φετινοί φιναλίστ Ντένβερ Μπρόνκος. Από μία φορά έχουν ανέβει στην κορυφή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου οι Σικάγο Μπέαρς, Κάνσας Σίτι Τσιφς, Σεντ Λούις Ραμς, Νιου Ορλίνς Σεντς, Νιου Γιορκ Τζετς και Τάμπα Μπέι Μπιουκανίερς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.