Χρυσός: “Η ιστιοπλοΐα προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα”

O προπονητής του αγωνιστικού τμήματος του Ολυμπιακού στην ιστιοπλοΐα, Νίκος Χρυσός, μας εξηγεί μεταξύ άλλων, γιατί το άθλημα ενδείκνυται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα...

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ συναρπαστικό άθλημα που «κερδίζει» συνέχεια περισσότερους φίλους στη χώρα μας. Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και κυριαρχεί μαζί με την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό.

 Το τμήμα ιστιοπλοΐας του Ολυμπιακού λειτουργεί από το 1949 και έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ευρώπης που έχουν κερδίσει δεκάδες μετάλλια και τίτλους για τον ελληνικό αθλητισμό. 

Με όπλο την συστηματική δουλειά από τις μικρές ηλικίες ο σύλλογος του Πειραιά ετοιμάζει τους επόμενους πρωταθλητές. Όπως τονίζει και ο προπονητής αγωνιστικού τμήματος Νίκος Χρυσός (απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα στην ιστιοπλοΐα) το άθλημα ενδείκνυται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα, καθώς στην ιστιοπλοΐα εξασκείται σώμα και ψυχή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Χρυσού
1) Καλησπέρα, θα μας πείτε πρώτα τι χρειάζεται να έχει κάποιο παιδί για να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα;
«Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές. Η σωματική διάπλαση και η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος την ιστιοπλοΐα. Και αυτό γιατί οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου».

 
2) Είναι απαραίτητες συγκεκριμένες γνώσεις ή κάποιος τεχνικός εξοπλισμός;
«Αυτό που χρειάζεστε σίγουρα είναι η γνώση της κολύμβησης».
 
3) Από ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει ένα παιδί την ενασχόληση του με το άθλημα;
«Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Από 6-7ετών, έως όποια ηλικία κι αν έχει κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση! Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των 6-7ετών μπορεί να γίνει με τα σκάφη τύπου optimist που έχουν ένα πανί και απευθύνονται μέχρι και την ηλικία των 15ετών.Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης. Από εκεί και πέρα ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε στους άλλους τύπους σκαφών».


 
4) Τι πιστεύετε ότι προσφέρει στον μικρό αθλητή η ιστιοπλοΐα;
«Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή. Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για ΤΟ άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.
Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας».

5) Ποια είναι τα πρώτα βήματα ενός ιστιοπλόου και μέχρι που μπορεί να φτάσει;
 «Tα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές.  Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό , η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες»

 

Oλυμπιακές κατηγορίες
Οι ολυμπιακές κατηγορίες ανακοινώνονται, από την ISAF, πριν από κάθε ολυμπιάδα.

Μονοθέσια:
o Finn (ανδρών)
o Laser Radial(γυναικών)
o Laser (ανδρών)
o RSX (ανδρών-γυναικών)
Διθέσια:
o 470 (ανδρών)
o 470 (γυναικών)
o 49er (open)
o Nacra 17( μεικτό πλήρωμα)

Οι εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού τμήματος του Ολυμπιακού βρίσκονται στην Ακτή Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο.

Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές :
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210-4134674, 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.