Ρωσική έρευνα πάνω στο αρχαιότερο γνωστό σύνθετο τόξο στο κόσμο

Σκοπός του project είναι η πειραματική έρευνα, μελέτη και ανακατασκευή ενός πολύ ιδιόμορφου τύπου τόξου, (του αρχαιότερου «compound» τόξου στο κόσμο) που ανήκει στον πολιτισμό Sintashta

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα η παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της εν εξελίξει έρευνας του Διεθνώς Βραβευμένου «Sintashta Bow Project», από τον Έλληνα Αρχαιολόγο Σπύρο Μπάκα (Μ.Sc.) και τον Ρώσσο Αρχαιολόγο Ivan Semyan (Ph.D. c), στα πλαίσια του Εργαστηρίου (Workshop) Πειραματικής Αρχαιολογίας που οργανώνει ο ρωσικός οργανισμός «Archaeos – Experimental Archaeology Association». Η εκδήλωση έγινε στο «Institute of World Civilizations» της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το Sintashta Bow Project» είναι το βραβευμένο πρόγραμμα Πειραματικής Αρχαιολογίας για το έτος 2019 (EXARC Twinning Award 2019) απο τον Διεθνή Οργανισμό EXARC, το οποίο ηγούνται και μελετούν οι Αρχαιολόγοι Σπύρος Μπάκας (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) και Ivan Semyan (South Ural State University). Σκοπός του project είναι η – για πρώτη φορά – πειραματική έρευνα , μελέτη και ανακατασκευή ενός πολύ ιδιόμορφου τύπου τόξου, (του αρχαιότερου «compound» τόξου στο κόσμο) που ανήκει στον πολιτισμό Sintashta (Νότια Ουράλια Όρη / 2.100-1.800 π,Χ). 

Αποτελεί μία σπάνια περίπτωση τόξου, μοναδικού στο είδος του από κατασκευαστικής πλευράς και τεχνικής λειτουργίας. Μια σειρά από ταφές αντρών πολεμιστών -οι οποίοι είναι παράλληλα και τοξότες- περιέχουν ταυτόσημες εμφανίσεις κάποιων ειδικών κατασκευών οι οποίες λειτουργούσαν σαν εξαρτήματα τόξων : ιδιόμορφα «arrow rest», και αγγύλα εξαρτήματα που προσαρμόζονται στο ένα άκρο του τόξου και ενισχύουν την δύναμη του. 

Αυτές οι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις πάνω στην ανεπτυγμένη τοξευτική κουλτούρα του πολιτισμού Sintashta, έρχονται να πλαισιώσουν τις ήδη σημαντικές σηματοδοτήσεις του πολιτισμού αυτού, ως του πρώτου πολιτισμού που ανέπτυξε άρμα για πολεμικούς σκοπούς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.