Θύελλα αντιδράσεων

Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων από την απόφαση της ΔΕΜΑ για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα.

Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων από την απόφαση της ΔΕΜΑ για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα.

Ανακοίνωση υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού

Η σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή. Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ? σε 126.000.000 ?, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες».

Δηλώσεις Παύλου Γερουλάνου

“Εμείς υποβάλαμε στην ΔΕΜΑ μια υπεύθυνη πρόταση με δεδομένη την οικονομική κρίση, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και μείωνε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000. Η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη, αφού είχε έτοιμες τρεις υποψηφιότητες”. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, για την πολύκροτη απόφαση της ΔΕΜΑ να πάρει από την Ελλάδα την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν σε Βόλο και Λάρισα.

“Υπήρχαν πολλές υπερβολές στον αρχικό προϋπολογισμό, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε”, πρόσθεσε ο κ.Γερουλάνος. “Επρεπε να περικόψουμε με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις υπερβολές που υπήρχαν. Ημουν απόλυτος στη θέση μου, ότι τα χρήματα που θα επενδύαμε για τη διοργάνωση, θα έπρεπε να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ”.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε, ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεοσγειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας.”Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και “πεταμένα χρήματα”, διευκρίνισε ο κ.Γερουλάνος.

Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έστειλε, μέσω του ΑΠΕ, το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαχείριση των θεμάτων της Θεσσαλίας, επειδή η ΔΕΜΑ πήρε από την Ελλάδα τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων…

Ανακοίνωση Φίλιππου Σαχινίδη

“Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και την παροχή εγγυήσεων για τη διεξαγωγή αξιοπρεπέστατων Μεσογειακών Αγώνων στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών, που διανύει η ελληνική οικονομία, η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), όπως φάνηκε, ήταν προειλημμένη”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σχετικά με τη σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ για την αφαίρεση της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων από τη χώρα μας.

Ο κ. Φ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε μία δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες οικονομική συγκυρία, κατέθεσε τις προτάσεις της για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, με τα εξής κριτήρια: Πρώτον, τον εξορθολογισμό των υπέρογκων δαπανών, όπως αυτές προβλέπονταν από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεύτερον, τη διεξαγωγή ποιοτικών, αξιοπρεπών και ανταποδοτικών, για τη Θεσσαλία, Αγώνων, που να συνάδουν με τις συνθήκες των καιρών. “Γνώμονας μας ήταν η διεξαγωγή των Αγώνων, χωρίς ανούσιες υπερβολές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

“Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μειωμένο κόστος, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, προβολή, αλλά και οφέλη για τη Θεσσαλία. Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, όπου οι πολίτες συνδράμουν, κάνοντας θυσίες, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για σπατάλες και πολυτέλεια. Στόχος μας παραμένει η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος όλων των πολιτών. Μέλημά μας είναι η διαμόρφωση των συνθηκών, που θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη η Θεσσαλία και ολόκληρη η χώρα”, υπογράμμισε ο κ. Φ. Σαχινίδης.

Δηλώσεις δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη 

Μετά την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) να αφαιρέσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από το δίπολο Βόλου – Λάρισας, ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ.

Χωρίς να πιστέψουμε ποτέ σε ανεδαφικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, πρόσθεσε ο δήμαρχος Βόλου, αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία, που η πόλη μας και ολόκληρη η Θεσσαλία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής.

Για μας τα έργα που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες παραμένουν σταθερές διεκδικήσεις της πόλης που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με μαχητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονιζόμενοι και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την υλοποίηση ενός ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εναπόκειται να αποδείξει ότι πράγματι είχε στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα», κατέληξε ο κ. Σκοτινιώτης.

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013.

Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι.

Η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως.

Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη «λεφτά δεν υπάρχουν».

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομική κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά και το πάθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πρέπει κάποια στιγμή «να βάλουν μυαλό» και να σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν πάρουν την απόφαση για την υλοποίηση τέτοιων «εθνικών στόχων».

Η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, για απόσυρση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από το μεγάλο αγώνα των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ήρθε η εγκληματική αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών με την ΔΕΜΑ, που οδήγησε στο να χάσουμε τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας. Έτσι, οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα.

Είναι μια απόφαση πρωτοφανής στα χρονικά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον Ελληνικό αθλητισμό. Κυρίως όμως στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας».

Ανακοίνωση Δήμου Λάρισας

Η αποκλειστική ευθύνη για τη μη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στη χώρα μας βαραίνει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρισας, την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών, εναντίον των οποίων εξαπολύει δριμεία κριτική, ενώ υποστηρίζει ότι ουσιαστικά με τις ενέργειές τους έδωσαν το δικαίωμα στη ΔΕΜΑ να πάρει πίσω τη διοργάνωση.

«Ο κόσμος της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας νοιώθει σήμερα προδομένος. Όχι μόνο γιατί χάθηκε ένα μεγάλο αθλητικό, κοινωνικό, τουριστικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, στο οποίο όλοι είχαμε επενδύσει όνειρα, μόχθο και προσδοκίες ανάπτυξης, αλλά κυρίως για τον σκαιό τρόπο με τον οποίο οι διορισμένοι – εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης χειρίστηκαν το θέμα και κορόιδεψαν τους εκπροσώπους της πόλης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ είχαν ήδη αποφασίσει να προδώσουν την ιδέα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013» γράφει η ανακοίνωση.

Αναφέρει επίσης, ότι «η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού είχαν διαβεβαιώσει, ψευδώς όπως αποδείχθηκε, την ΟΕΜΑ για την υποβολή εναλλακτικής πρότασης σχετικά με την φιλοξενία των αθλητών. Αντ’ αυτού δεν έστειλαν ποτέ στην ΔΕΜΑ τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη της φιλοξενίας των αθλητών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση από τη Λάρισα και το Βόλο της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013».

Σύμφωνα με το θεσσαλικό Δήμο, «η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα ήταν μια κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά κυρίως της ίδιας της χώρας μας, που διεκδίκησε και κατάφερε να αναλάβει την διοργάνωση τους, χρησιμοποιώντας όλο το κύρος και τις δυνατότητες της. Και χάθηκαν από τη “μικρή” αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και δυστυχώς της ίδιας της κυβέρνησης που αποδεικνύει ότι συντάσσεται με αντιδραστικές απόψεις στο όνομα ενός περίεργου “εξορθολογισμού“ αδυνατώντας να κατανοήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.