Δήμας: "Ο νέος νόμος τιμωρεί τους αθλητές"

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία.
Δημοσίευση: 28/12/2010 - 15:12

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, φιλοξενήθηκε στον «Sentra 103,3» και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τα προβλήματα της άρσης βαρών: «Η άρση βαρών ζει εδώ και τρία χρόνια το μνημόνιο και το οικονομικό πρόβλημα. Οχι φέτος που το ζουν οι περισσότερες Ομοσπονδίες. Προσπαθήσαμε τα παιδιά των 16 και 17 ετών που υπήρχαν στην Ομοσπονδία να τα μαζέψουμε και να τα κρατήσουμε στον δρόμο του πρωταθλητισμού. Τα καταφέραμε πιστεύω παρά τις δυσκολίες».

Για το τι θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία: «Θα πρέπει η Πολιτεία να επαναφέρει τα κίνητρα που υπήρχαν για τα παιδιά, γιατί έχουν μειωθεί οι εγγραφές στα σωματεία. Πρέπει να επαναφέρει την βάση του '10' για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η άνευ αποδοχών άδεια σε αθλητές και προπονητές που θέλουν να κατέβουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να γίνει άδεια σαν απόσπαση.

Αυτό θα πρέπει να γίνει για αθλητές που θα συμμετέχουν σε Ολυμπιακή Εθνική ομάδα και όχι σε όλους. Είναι μεγάλο πρόβλημα όταν οι τρεις αθλητές στην Εθνική ομάδα ανδρών είναι στο Δημόσιο και δεν μπορούν να φύγουν από την δουλειά τους γιατί μπορεί να την χάσουν αν κατέβουν στους αγώνες.

Είναι τιμωρία για αυτούς τους ανθρώπους αυτός ο νόμος που καταθέσαν. Δηλαδή θα πούμε στον σημαιοφόρο της Ολυμπιακής Εθνικής ομάδος ότι για να πας στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να πάρεις άνευ αποδοχών άδεια και άνευ συντάξιμων; Αυτό είναι παράλογο».

Για τις κινήσεις που έχουν κάνει σαν Ομοσπονδία: «Είχαμε δει πρόσφατα τον υπουργό εσωτερικών κ. Ραγκούση που συμφωνεί με την απόφαση που έχουμε πάρει αλλά δεν μας έχει ακούσει ακόμη. Δεν έχουμε ερωτηθεί ποτέ για καμία απόφαση. Κάθε φορά παίρνουν αποφάσεις για τον αθλητισμό και δεν ρωτούν καμία Ομοσπονδία και καμία Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σε όλο τον κόσμο το Υπουργείο Αθλητισμού είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν θα αλλάξουμε το καθεστώς, απλά να βρούμε μια λύση γιατί η προετοιμασία της Εθνικής Άρσης Βαρών ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου και θα μου λείψουν τουλάχιστον τέσσερις αθλητές».

Για τις συνθήκες προπόνησης των αθλητών: «Υπάρχουν σωματεία που έχουν καλά γυμναστήρια αλλά υπάρχουν και άλλα που έχουν άθλιες συνθήκες. Έμενα οι δυσκολίες καλό μου έκαναν τότε, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει το 2010 να μείνουμε σε αυτές τις δυσκολίες και να δοκιμάζονται καθημερινά σε αυτές τα παιδιά μας, όπως το απλούστατο να μην έχουν νερό να πλυθούν».

Για το στίγμα των αναβολικών που σκέπασε το άθλημα: «Εμείς σαν Ομοσπονδία πήραμε αποφάσεις οδυνηρές για το άθλημα. Αποφασίσαμε ο κάθε αθλητής που πιάνεται να τιμωρείται με 4 χρόνια αντί για δυο. Εκτός από αυτό δεν καλείται ξανά ο αθλητής στην Εθνική Ομάδα. Είχαμε 60.000 ευρώ για έλεγχους εγκεκριμένα από την Γ.Γ.Α. και πληρώσαμε 120.000 ευρώ γιατί κάναμε τους διπλάσιους ελέγχους.

Προσπαθούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να το κάνουμε. Θέλουμε να φτάσουμε το άθλημα ξανά εκεί που ήταν, αξιοπρεπέστατο με το κεφάλι ψηλά, να κοιτάμε κατάματα τον κόσμο, την Πολιτεία και όσους μας κατηγορούν. Έχουν καταλάβει τα παιδιά ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς δουλειά. Από την στιγμή που δουλεύεις σίγουρα θα πετύχεις».

Για τους Ομοσπονδιακούς προπονητές: «Είναι η Κυριακή Γαλάνη, ο Βαλέριος Λεωνίδης και ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Είναι ένα τρίο που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά φέτος. Έχει καταφέρει στον Άγιο Κοσμά να βάλει κανόνες. Η ομάδα είναι υπάκουη, παιδιά με σεβασμό που συνεργάζονται και που ξέρουν γιατί είναι εκεί. Δεν είναι για να φοράνε την φόρμα της Εθνικής Ελλάδος και να πηγαίνουν για καφέ, ξέρουν ότι είναι εκεί για προπόνηση και πως θα πρέπει να την ιδρώσουν την φόρμα αυτή».

Για το σπίτι της Άρσης Βαρών: «Το περίφημο κέντρο της Άρσης Βαρών, ο κ. Χατζηεμμανουήλ που ήταν πρόεδρος τότε στα Ολυμπιακά Ακίνητα το έδωσε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μετά πήρε και θέση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Χωρίς κακία απλά το αναφέρω για την ιστορία. Εμείς είμαστε στον Άγιο Κοσμά, είναι ένα καλό γυμναστήριο, αλλά έδωσε το Κράτος τόσα λεφτά για ένα γυμναστήριο που θα μπορούσε να ήταν ένα Ευρωπαϊκό κέντρο προετοιμασίας και δόθηκε στο Πανεπιστήμιο.

Εμείς δεν ζητάμε να μας συντηρήσει τον χώρο το Κράτος, μπορούμε να τον συντηρήσουμε και μόνοι μας. Απλά ζητάμε να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και να τον αξιοποιήσουμε όπως πρέπει».