Ο Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασε τις επίσημες θέσεις και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον αθλητισμό.
Μέσα από μια σειρά από τομές ζήτησε από το κράτος να προβεί σε αναδιάταξη του ρόλου της ΓΓΑ, να υπάρξει αποκέντρωση των πόρων και των αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας, να ισχυροποιηθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, να αναβαθμιστεί η λειτουργία του εθνικού αθλητικού κέντρου ερευνών και τεχνολογίας, να υπάρξει ουσιαστική υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού, διοικητική αποκέντρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΤΑ, να υπάρξει καταπολέμηση του ντόπινγκ, να τεθούν επί τάπητος οι όροι επαναπροσδιορισμού των κινήτρων των αθλητών που έχουν διακρίσεις θέτοντας νέα ρεαλιστικά κριτήρια, να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σύγχρονα αθλητικά σχολεία στις πρωτεύουσες των νομών και να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου των μέτρων κατά της βίας.
«Σε αυτό που θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία είναι να δώσουμε έμφαση είναι ο σχολικός αθλητισμός και γενικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε όλα τα αθλήματα. Αυτός αποτελεί την πρώτη ύλη του αθλητισμού που είναι οι μαθητές, οι νεαροί αθλητές. Αν τα μικρά παιδιά δουλευτούν σωστά από τους προπονητές και τους δασκάλους του τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά και σίγουρα θα λύσουμε πολλά προβλήματα. Μόνο έτσι η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να διακριθεί σε εθνικό επίπεδο, σε αντίθεση με την Αθήνα που διαθέτει μεγάλα μπάτζετ και μπορεί να κάνει μεταγραφές ουσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε: «Ο ερασιτεχνικός και ο σχολικός αθλητισμός είναι υγεία. Βοηθά τα παιδιά να μην είναι παχύσαρκα, γιατί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φημίζεται για την μεσογειακή διατροφή. Από την άλλη ο πρωταθλητισμός είναι για λίγους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρει αυτά που της ανήκουν και θα πρέπει να τα διεκδικήσει με κάθε κόστος.. Επίσης σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την βοήθεια του ΟΠΑΠ ο ρόλος του οποίου είναι κοινωνικός και είναι θεσμοθετημένος από το σύνταγμα για να προσφέρει στον αθλητισμό. Όμως το τελευταίο διάστημα τα χρήματα πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν πρέπει να γίνει αυτό, Η Ελλάδα έχει να δείξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είμαστε μικρή χώρα που έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά».
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στο ντόπινγκ που αποτελεί μια ακόμη μάστιγα στο χώρο του αθλητισμού και έχει επηρεάσει πολλά αθλήματα τα τελευταία χρόνια. «Καταργεί κάθε έννοια ευγενούς άμιλλας. Οι απαγορευμένες ουσίες δίνουν ώθηση σε άτομα που δεν αξίζουν. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη πάταξη του φαινομένου τουλάχιστον στην Ελλάδα. Στον αθλητισμό δεν έχει θέση το μέσον, όπως γίνεται σε άλλους τομείς της κοινωνίας. Στον αθλητισμό προχωράει μόνο αυτός που αξίζει. Από την άλλη θα πρέπει να προσέξουμε και το θέμα του στοιχήματος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αλλοιώσουμε αποτελέσματα. Ήμουν πολλά χρόνια προπονητής και γνωρίζω καλά πολλά πράγματα».
Τέλος αναφέρθηκε και στην βία όπου «η πολιτεία δεν μπορεί να κυνηγάει τους φιλάθλους μέσα στο γήπεδο. Ο κάθε πρόεδρος μιας ομάδας γνωρίζει καλά τους ταραξίες και οφείλει να τους περιθωριοποιήσει και να συνεργαστεί με την ιδιωτική αστυνομία. Αν θελήσει να τους περιορίσει μπορεί να το κάνει. Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει και με την πολιτεία που αν θελήσει μέσα σε μία νύκτα μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όπως έγινε στην Αγγλία», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.